Charles Michel a donyecki háborús frontvonalra látogatott

2021. március 2. 17:32
Oroszország nem tett eleget a minszki megállapodások teljesüléséért, ezért maradnak az ellene hozott európai uniós szankciók – szögezte le Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Ukrajnában, a Donyeck-medencei frontvonalon tett látogatásakor, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az uniós tisztségviselő a Luhanszk megyei Scsasztya településen, a frontvonalnál lévő ellenőrző ponton tartott tájékoztatón kijelentette: „Oroszország sajnos nem viszonozta azokat a pozitív lépéseket, amelyeket Ukrajna tett a minszki megállapodások végrehajtásában. Ezért az Oroszország elleni gazdasági szankcióink érvényben maradnak” – tette hozzá.    

A politikus kijelentette továbbá, hogy Oroszország nem közvetítő, hanem résztvevő a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban.    

Charles Michel felszólította Oroszországot, hogy biztosítson az EBESZ ukrajnai megfigyelőinek teljes hozzáférést az ukrán kormány által nem ellenőrzött Donyec-medencei területekhez. Szavai szerint a koronavírus-járvány nem használható fel ürügyként arra, hogy Oroszország e területeket továbbra is elválassza Ukrajnától.    

Hozzáfűzte:

Zelenszkijjel egyetértettek annak fontosságában, hogy a frontvonalon Luhanszk megyében minden átkelő megnyílhasson

a kijevi kormány, illetve a szakadárok ellenőrzése alatt álló területek között. Közölte, hogy az EU azon van, hogy folytatódjon az aknamentesítés, amelynek nyomán újabb átkelők nyílhatnak meg a frontvonal mentén, továbbá igyekszik segítséget nyújtani az EBESZ ukrajnai missziójának, hogy minél hatékonyabban végezhesse a munkáját.    

Az Interfax-Ukrajina jelentése szerint Michel közölte, hogy az EU idén új programot készül indítani a Donyec-medence gazdaságának élénkítésére, illetve a térségben a közszolgáltatások fejlesztésére, de részleteket erről nem hozott nyilvánosságra.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Dave Mustaine

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen pozitív lépéseket tett Ukrajna, pl. a az anyanyelvi oktatásban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés