Lelőtték a kongói olasz nagykövetet

2021. február 22. 13:02
Életét vesztette Olaszország kinshasai nagykövete a Világélelmezési Program (WFP) konvoja elleni támadásban a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte hétfőn az olasz külügyminisztérium.

A rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt, a Virunga Nemzeti Park területén. A minisztérium a közleményében azt írta, hogy Luca Attanasio nagyköveten kívül életét vesztette egy olasz csendőr is, aki vele utazott. A nemzeti park igazgatósága egy harmadik halottról is tud, az Actualité kongói hírportál viszont azt írta, hogy a nagyköveten kívül három másik ember is életét vesztette, illetve többen súlyosan megsebesültek a rajtaütésben.    

A nagykövetet súlyos sebesülésekkel szállították egy közeli ENSZ-kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni.    

A hírportál szerint a támadók túszokat akartak ejteni, és a kongói kormánykatonák, illetve a nemzeti park biztonsági szolgálatának emberei siettek a megtámadott konvoj segítségére. Míg az olasz külügyminisztérium azt írta, hogy a nagykövet az ENSZ kongói stabilizációs missziójának (MONUSCO) konvojában utazott, más források arról számoltak be korábban, hogy Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopában.    

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a brüsszeli uniós külügyminiszteri tanácskozáson tájékoztatta kollégáit a történtekről, majd megszakította útját, és hazautazott. Közölte újságírókkal, hogy a támadás körülményei még nem tisztázottak, de a kormány mindent megtesz, hogy fényt derítsen a történtekre.    

A 43 éves Luca Attanasio 2019 óta volt Olaszország nagykövete a Kongói Demokratikus Köztársaságban.    

Egyelőre senki se jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a ruandai és ugandai határ mentén fekvő Virunga Nemzeti Parkban és a környékén többtucatnyi fegyveres csoport tevékenykedik. A parkőröket gyakran érik támadások, a múlt hónapban hatot öltek meg közülük egy orvtámadásban. Kongóban 2019 januárjában volt az első békés, elnökválasztás utáni hatalomátadás azóta, hogy a hatalmas kiterjedésű közép-afrikai ország a hatvanas években függetlenné vált. Felix Tshisekedi vette át az ország vezetését Joseph Kabilától a csalási vádakkal övezett elnökválasztás után.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Odamegy, segít, meghal. És ezek előtt kéne letérdelnie Kimi Raikönennek?

Szegény. Ne a népet hibáztassátok, mert őket is terrorizálják ezek a fegyveres csoportok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés