Netanjahu telefonon tárgyalt Putyinnal

2021. február 8. 16:43
A fő téma az iráni atomprogram volt a két államfő között.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a közel-keleti biztonsági kérdésekről - jelentette hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Folyamatos koordináció

„Nemrég telefonon beszéltem Vlagyimir Putyin orosz elnökkel regionális kérdésekről, valamint az Izrael és Oroszország közötti folyamatos koordinációról a régió biztonsági fejleményeinek ügyeiben”– közölte a Twitter internetes közösségi oldalon az izraeli miniszterelnök.    

Közben Gabi Askenázi külügyminiszter is beszélt orosz kollégájával,

Szergej Lavrovval. „Oroszországnak fontos szerepe van a Közel-Keleten, különösen az iráni nukleáris program leállításának erőfeszítéseiben, és abban, hogy felszámolja Irán megerősödését a térségben” – írta beszélgetésük után Askenázi a Twitteren.  

„A tárcavezetők eszmecserét folytattak a közel-keleti és az észak-afrikai helyzetről, különös tekintettel a közel-keleti rendezésre. Az orosz fél hangsúlyozta készségét, hogy közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) többi tagjával együtt továbbra is hozzájáruljon a békefolyamat újraindításához az izraeliek és a palesztinok közötti közvetlen párbeszéden keresztül a nemzetközi jog általánosan elfogadott elvei alapján” – áll a tárca közleményében.    

Az orosz tárca szerint a felek áttekintették a szíriai helyzetet is, és hangsúlyozták az ország szuverenitása és területi egysége tiszteletben tartásának fontosságát, illetve azt, hogy a terrorista fenyegetettséget fel kell számolni az országban.    

„Megerősítették kölcsönös elszántságukat, hogy szembeszállnak a második világháború történetének és eredményeinek felülvizsgálatára irányuló erőfeszítésekkel, a nácik és segítőik dicsőítésével, azzal, hogy feledésbe merüljenek a holokauszt bűncselekményei, a fasizmus áldozatainak emléke és Európa felszabadítóinak tettei. Egyetértettek abban, hogy következetesen képviselik ezeket az alapelveket az ENSZ-ben és más nemzetközi intézményekben” – közölte a tárca. A miniszterek áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat, és megerősítették, hogy készek tovább javítani őket.  

Harminc éves a két ország közti kapcsolat

Idén kerek évfordulót ünnepel a két ország, az Izrael és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megújításának 30. évfordulóját. Askenázi megállapodott Lavrovval, hogy erről az eseményről izraeli és oroszországi rendezvénysorozaton fognak megemlékezni, melyeken hangsúlyozni fogják a népek közötti kapcsolat erősségét.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Makszim Semetov

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés