Itt vannak az SZFE új filmes tanárai

2021. január 28. 13:27
Koltai Lajos mellett András Ferenc, Vecsernyés János, Fonyódi Tibor, Bán János és Hábermann Jenő az SZFE új oktatói között

Mint arról korábban írtunk, az SZFE új filmes szaktanárai között szerepel a világszerte elismert, Oscar-díjra jelölt operatőr-rendező Koltai Lajos. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése sajtóközleményben azonban nyilvánosságra hozta a 2021/22-es tanévben induló mozgóképművészeti osztályok többi új tanárának nevét is. Az osztályfőnökök a magyar mozgóképművészet és a hazai média elismert személyiségei.

Elismert szakemberek állnak majd a katedrán

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Balázs által felkért osztályfőnökök az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 6-12 fős hallgatói létszámmal tervezik.

A filmrendező osztályt András Ferenc fogja irányítani.

A Balázs Béla- és Kossuth-díjjal kitüntetett művész számos egyéb alkotása mellett a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, valamint A nagy generáció című filmek rendezője. Teendőinek ellátásában Soós Péter rendező segíti majd, aki többek között a Jóban rosszban, a Hacktion, a Tűzvonalban és a Korhatáros szerelem tévésorozatok rendezője.

Az alap-, és mesterképzések hallgatói is szakértő kezekben lesznek

Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke Sára Balázs lesz, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre.

Az operatőr művész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla díjas operatőr lesz,

aki többek között a Gaudiopolis, az Éjszaka, az Üvegtigris 2., valamint a Szabadság, szerelem és a Zuhanórepülés című filmek operatőre volt.

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos

a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr, filmrendező, Érdemes Művész. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Az óceánjáró zongorista legendája című filmért Európai Film-díjat kapott legjobb operatőrként, a Maléna című filmért pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb operatőr kategóriában.

A „filmesek” is profi szakemberektől tanulhatnak majd

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, valamint Bán János író vezeti majd.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd.

A filmvágó osztály vezető tanára pedig Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat.

A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti

majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek.

A televíziós műsorkészítő osztály sem marad elismert szakemberek nélkül

A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni, míg a látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek. A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést pedig Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése sajtóközleményében leszögezte: „a sajtóban korábban megjelent, a munkájukat szeptemberben kezdő

oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését

az intézmény megújításának szándékától” – áll a közleményben. „Tisztelettel kérjük az egyetem polgárait és minden érdeklődőt, hogy kizárólag az egyetem vezetése által kiadott hivatalos sajtóközleményeket tekintsék mérvadónak!” – szól a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségének felhívása.

Címlapkép fotói: MTI

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés