Feri, esküszöm, jobb vagy, mint Hugh Grant!

2021. január 24. 07:28

Nincs is annál jobb, amikor fecskére vetkőzve sörözik Feri és Bandi, miközben arról csevegnek, hogy a sajtó elsődleges feladata a hatalom ellenőrzése.

2021. január 24. 07:28
Apáti Bence
Magyar Nemzet

„Képzeljünk el egy jelenetet! Meg kell próbálnunk elvonatkoztatni a valóságtól; néhány olvasónk fel is fog szisszenni és felháborodott olvasói leveleket kezd fogalmazni, amelyek arról fognak szólni, hogy azért a fikciónak is vannak határai, a hazugságokat hagyjuk inkább a függetlenobjektív ballib média dolgozóira. Kubában járunk, kellemes meleg van, enyhe szél fúj csak, no nem túl erősen, épp csak meglegyinti a pálmafák lustán himbálózó, hosszúra nyúlt leveleit. Néhány muzsikus a rumba fülbemászó dallamait játssza. Nevetés hallatszik, többen táncolnak. A korai időpont ellenére a pihenő vendégek egy része kissé be van csípve.

Egy luxusszálloda feszített víztükrű medencéje mellett, egy bár előtt két férfi ül. Beszélgetnek, szivaroznak, néha pedig egy jóízűt kortyolnak valami méregerős, minőségi kubai rumból. Sztoriznak, pontosabban inkább csak a magasabbik, a vékony szemüveges beszél. Nem is beszél, inkább szaval, anekdotázik, szerepel. Miután pedig a harmadik italt is legurítja, táncra perdül. Esetlenül, szögletesen mozog, két karját kitárja maga mellé, a ritmust végtelenül tiszteli, hajladozik, topog. Vörös a feje, a szálloda többi vendége kínosan feszeng, igyekeznek nem nézni a kellemetlen produkciót, azonban ez egy roppant nehezen teljesíthető feladat. Kicsit olyan, mint amikor egy szörnyű baleset láttán minden autós a fékre lép, lelassít, és képtelen nem végigpásztázni a roncsokat, az ütközés modern alkotásait, a füstölgő maradványokat.

Az alacsonyabb, barna hajú férfi, a szemüveges barátja vagy inkább beosztottja, készségesen nevet – nem szemtelenül – főnökén, a térdét csapkodja, néha óvatosan hátba veri, no nem túl bizalmaskodóan, hanem tisztelettel – pontosan tudja, hol a helye –, csüng a szavain, és mikor meglátja a táncos mozdulatokat, felkiált: – Feri, esküszöm, jobb vagy, mint Hugh Grant! Csináljuk meg ezt egy viccesbe, ha hazaértünk! A szemüveges a dicséret hallatán álszerényen ingatni kezdi a fejét, kissé leereszti keselyűként kitárt hosszú karjait, és miközben kikér egy újabb poharat, röhögve válaszol. Jól van, András, te tudod, ez a te szakterületed, csináljuk meg, csináljuk meg, hadd pukkanjon meg a Viktor, hogy ebben is jobb vagyok nála. Dél van, egyre csak melegszik a levegő, a két férfi ezért beül a vízbe, majd alig tíz perc múlva hangosan horkolva elalszanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
outsiderman
2021. január 25. 13:04
mindig ez van. amikor valami szaglik meg védhetetlen, akkor kussol a sok kegyenc...
Menhetten
2021. január 25. 11:12
Apáti Bence egy mindenkit gúnyoló, üres kekec figura. Kiöregedve a táncból, elment megélhetési fideszesnek! Szégyen! Van az a pénz!
outsiderman
2021. január 25. 09:33
...ezt alaposan túltolod bélám...bencém... egy ilyen gusztustalan, nyálas, indokolatlan sok sorközzel operáló pamflet plasztikusan harmonizál azokkal a műmájer vigyorú (táncoltam valaha, s külön tanították az állandó színpadi vigyort, ami a mai napig feszt a képedre fagyott) összejövetelekkel, amelyeket a hutgergők, "jeszik", bajerek társaságában műveltek a seggnyaló csatornák jóvoltából. ...de ha már... mongyuk így volt, mongyuk igaz volt. (kitől hallottad, vagy ott voltál?) én is voltam kubában, és akinek erre telik, az ott jó italokat iszik, és nem ritkán bebaszva ökörködik. utánad olvastam... szinetárnak akár igaza is lehet. ikerbabák után két évre elválni, nehéz gyerekkorú tizenévvel fiatalabb lánykával összeállni, semmivel sem kisebb alibizés amit te a lőcsei-szinetár duóról állítottál. egy apró bibi a te kalandozásaiddal szemben azért van: szinetár jómódú művész szülők akarata ellenére, de elfogadva, ment hozzá alig felnőttként, a hozzád sem mérhető (...má érted...) balettművészhez, akinek díjai, életpályája egy lapon se említhető a te kurta dicsőségedhez. (..má érted ugye...) komoly identitás zavarok (több síkú) tombolhatnak benned, ha felelős és " értékes" művész létedre beálltál és első sorban nyargalsz a seggnyalók népes táborába. Egerszegi Krisztinának több esze volt, mert 1-2 biodíszletet kivéve abbahagyta a látványos kiücsörgést, mint okos langyi a prájdra járást...pedig egérkét se az eszéért szerettük, de rájött, hogy a többszörös olimpiai bajnoki cím nem feláldozható, bálványt imádni meg otthon is lehet. ...szóval csak vihogjatok, csináljatok cinikus, értelmetlen szar polműsorokat, de... ...csak szólok...egy kurzusváltás esetén az ilyen szaremberek már a revans okán is, mennek a levesbe....legalább is ha rajtam múlna.
Belakiss
2021. január 24. 19:45
Bence! Vissza a rúdra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik