Több mint kétezer orosz tüntetőt vettek őrizetbe

2021. január 23. 19:58
Jövő héten újabb ellenzéki tiltakozások lesznek Oroszországban.

A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint szombat estig 2131 embert – Moszkvában 795-öt Szentpéterváron pedig 309-et – állítottak elő, ami napi rekord a csoport működésének kezdete, 2011 vége óta. A tüntetők mindkét nagyvárosban áttörték a kordont, a rendőrök erőszakot alkalmaztak. A fővárosban átmenetileg őrizetbe vették Julija Navalnaját, az ellenzéki politikus feleségét. Hírügynökségek úgy értesültek, hogy mintegy negyven rendőr megsérült Moszkvában. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított.

Sajtójelentések szerint a több mint száz városra kiterjedő megmozdulásokon több tízezren – a Mihail Hodorkovszkij emigráns orosz ellenzéki politikus által finanszírozott MBH Media szerint 110 ezren – vettek részt. A Távol-Keleten elkezdődött tüntetések Szibéria és az Ural településeit, majd Moszkvát és Szentpétervárt is elérték. Korábban a jelenlegi és a korábbi fővároson kívül sohasem vettek rész ennyien utcai megmozduláson Navalnij támogatására.

Leonyid Volkov, Navalnij regionális törzseinek vezetője kijelentette, hogy a következő hétvégén is tiltakozások lesznek. Ez megfigyelők szerint azt jelenti, hogy a letartóztatott orosz politikus hívei megkísérlik „a fehérorosz forgatókönyv” szerint alakítani a moszkvai eseményeket.

(MTI)

Címlapfotó: Anatolij Medvegy / NurPhoto / AFP

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

helyes, jol megbirsagoljak oket a bejelentetlen tuntetesert es lesz fedezet a rendkivuli csaladsegito kifizetesekre :) koszi navalnij))))

szama szaboj razumeetszja...

A franciák hozzászoktak a tüntetésekhez és a sztrájkokhoz ( ma ti, holnap mi...) A rendőrség ugyan brutálisnak látszik, de ügyel arra, hogy senki ne legyen hulla vagy nyomorék. A másik fél meg felgyújt néhány autót, meg betör pár kirakatot, de nincsen olyan szintű boltkifosztás, mint az USA-ban.

Úgy tudom, Navalnijt az Orosz országos büntetés-végrehajtás parancsnoksága vette őrizetbe. A bíróság valami miatt 2014-ben elítélte, és feltételesen volt szabadlábon. A szabadlábra helyezés szabályit (nem hagyhatta el lakhelyét Moszkvát) állítolag többször megsértette (ámbár ki tudja, ez igaz-e). Ezért lett letartóztatva mikor hazatért Németországból.

Miközben Amerikában polgárháborús állapotok dúlnak, az ugye nem lehet, hogy máshol rend és béke legyen.

"Kétezer tüntetőt vettek őrizetbe? "

Egy hír szerint, a kb. 2 ezer őrizetbe vett tüntető közt kb. 300 fiatalkorú volt. Őket már szabadon engedték, miután szüleik elmentek értük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés