Szász János: Mintha katonai junta szállta volna meg az SZFE-t

2021. január 22. 7:42
A rendező nem kíván „sötét kafkai folyosókon” beszámolni.

Szász János rendező korábban úgy nyilatkozott, hogy továbbviszi az osztályát az SZFE-n, amíg a helyzet nem vállalhatatlan – írta meg a Színház Online. Szász a HVG-nek elmondta: „Vállalhatatlan és kibírhatatlan lett a helyzet. Huszonhárom éve tanítok. Nincs kedvem sötét kafkai folyosókon, a kezemben különféle kimutatásokkal olyanoknak beszámolni, akik csak levélben szólítanak meg. Az új vezetőség részéről számonkérés van, megfélemlítés, nulla tárgyalás. Mintha katonai junta szállta volna meg a művészeti egyetemet. Lehet ezen megsértődniük az »uraknak«, de talán el lehetne gondolkodni azon, hogy valamit nem úgy csinálnak, ahogy kellene. A filmrendező osztályom nem marad osztályvezető tanárok nélkül, a diákok azt is tudják, hogy bármikor számíthatnak rám ezután is.”

Hozzátette: „Messzemenően nem értek egyet semmilyen térfoglalással, einstanddal, revanssal. Nonszensz, hogy minden átpolitizálódott, és mindkét oldal azt várja, hogy az ember elköteleződjön itt vagy ott. Engedtessék meg nekem, hogy megőrizzem a függetlenségemet!” Szász János szerint nem volt bátorság felállni, viszont megalkuvás lett volna maradni: „Semmiféle hősiességet nem érzek, inkább keserűséget.”

Kiderült: lemondta az Ivanov rendezését a Nemzetiben, amikor Vidnyánszky Attilát kinevezték az SZFE kuratóriumi elnökének. Azt is elárulta, beszélgetett Vidnyánszkyval arról, hogy párbeszédre van szükség az egyetem polgáraival, de hasztalannak bizonyult – írta meg a Színház Online.

(Színház Online, HVG)

Fotó: MTI

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval a helyzet: ez a Szász-féle nemzedék elfoglalta az SZFE-t, s amikor mások is megjelentek volna rajtuk kívül, akkor párbeszédképtelennek bizonyulva, sértődve elmenekülnek, de úgy, hogy a másik felet vádolják párbeszédképtelenséggel.

Szász János rendezőnek az anarchia szép.
Szász János rendező hasonlóan vélekedik a függelmi viszonyokról, mint Fazekas Mihály LUDAS MATYI című művében Döbrögi uraság.

Döbrögben vala hát ekkor vásár, a hatalmas
Döbrögi úr örökös jószágában, ki magáról
Azt tartotta, hogy ott neki a Felség se parancsol
Amit akarta, a volt törvény, s tetszése igazság.

Azt hiszi, ha kettő szemüveg van rajta, értelmiségibbnek tűnik. Pedig nem

Amikor kommunista párttitkárok szállták meg (nem csak azt) az nem zavart?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés