Húszéves a Wikipedia

2021. január 15. 19:36

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

2021. január 15. 19:36
null

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001. január 15-én indult útjára angol nyelven, az első év végére pedig már 18 nyelven volt elérhető. Ez a szám mára 309-re bővült, így a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává vált.   

 Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.   

 A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a világ legnagyobb szabad médiatárainak. Egy felmérés szerint a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.    

A legtöbb emberek által szerkesztett szócikk angol nyelvű, második helyen a német kiadás áll. A teljes szócikkállományt tekintve 2. a szebuano (egy fülöp-szigeteki nyelv), a 3. pedig a svéd, ezeket azonban mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.

A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket tartalmaz. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik.    

Az enciklopédia számos elismerést is nyert az évek során: 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, nemzetközi együttműködés kategóriában. Bár a világ legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető – a technikai hátteret biztosító és több mint 100 fizetett programozót alkalmazó – Wikimédia Alapítvány évente több mint 120 millió dollár adományhoz jut.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorostalanság
2021. január 18. 14:55
"bárki által szabadon szerkeszthető" Pont annyira hiteles...
Vasalo
2021. január 16. 10:03
Érdekes arrol eddig egy szo sem esett, hogy 100 éves a ROBOT kifejezés. 100 éve mutatták be Prágában Karel Capek: "Rossumovi Univerzální Roboti" cimü (R.U.R.) müvét, ahol elöször lettek emlitve a szerves anyagokbol készült robotoknak. Akik már akkor mesterséges intelligenciával rendelkeztek. Már szervezkedtek a sok munka meg a kizsákmányolás ellen. :-)
lightning protection
2021. január 16. 09:04
Az a baj a Wikipedia-ra sokan etalonként tekintenek, pedig tele van hibával, hiányokkal, pontatlansággal, de akár szándékos ferdítéssel is. A gyerekeim tanárai is sokszor a "wiki"-t ajánlják forrásnak, pedig vannak pontosabb források igaz azok szakkönyvek, szakoldalak, nagyobb munka kibányászni az információt. A Wikipédia szerintem felületessé teszi a tudást és hamis magabiztosságot ad...
balbako_
2021. január 16. 07:51
De a cenzorok ott is dolgoznak. A balliberális emberek viselt dolgai valahogy mindig lemaradnak az anyagból a jobboldaliaknál meg az is odakerül, ami nem történt meg. Pártos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik