Az uniós gyógyszerügynökség tárgyalásokat folytat az orosz vakcina gyártójával

2021. január 12. 15:50
Az orosz vállalat még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előzetes tárgyalásokat folytat a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden.Keersmaecker közölte azt is, hogy az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken közölte: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán. Mint mi is beszámoltunk róla, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) hétfői tájékoztatása szerint már több mint másfél millió ember oltottak be az első orosz vakcinával. Az országban december elején kezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás az orosz kutatók által kifejlesztett Szputnyik V oltóanyaggal.

Stabilizálódó helyzet

Anna Popova orosz tisztifőorvos szerint az ország 85 régiójából 22-ben csökken és csak kettőben emelkedik a megbetegedések száma. Popova a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített eszmecsere során arról tájékoztatott, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek száma az év eleje óta 16 százalékkal csökkent, és nem lesz szükség több férőhely létrehozására. Mihail Murasko egészségügyi miniszter a megbeszélésen azt mondta, hogy a kórházi szakápolási kapacitások 23 százaléka szabad.

Popova szerint a terjedés heti átlagüteme a december 0,9-1,2 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött. A százezer lakosra jutónapi megbetegedések száma országosan 19,9-ről 15,6-re csökkent. Ez a mutató azonban régiónként kettő és ötven között ingadozik százezer emberre átszámítva. Popova felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztelés a téli ünnepek alatt sem állt le, és országos szinten egyszer sem csökkent a százezer lakosra vetítve kétszáz fő alá. A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 934-gyel 3 448 203-ra emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 12,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 559 969, a halálos áldozatoké 531-gyel 62 804-re, a felépülteké pedig 24 755-tel 2 825 430-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 94,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 326 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 618 114 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Utazási korlátozások

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz külügyminisztérium konzuli osztálya a világjárvány miatt felfüggesztette az elektronikus vízumok kérelmeinek regisztrálását. A beutazási engedélyek beszerzésének ezt a formáját Moszkva 52 ország, köztük az uniós tagállamok polgárai számára tette lehetővé, az eredeti elképzelés szerint az idei év kezdetétől. Oroszország kedden február 1. éjfélig meghosszabbította a Nagy-Britanniába irányuló légiforgalom szüneteltetését. London az első célállomások egyike volt, amelyekbe Moszkva a nyár folyamán ismét engedélyezte a járatok indítását, ám december 22-én ismét leállította a szigetországban megjelent új vírustörzsre hivatkozva.

(MTI)

Címlapkép: AFP, ANADOLU AGENCY

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értem miért nem nyújtják be, hiszen az európai engedéllyel mindenütt a világon megnőne az elismertsége a vakcinának.

Nemcsak otthon ( 150 millió polgár ) hanem Argentínában is oltanak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés