Városliget: Újabb milliárdok érkeznek – feltörik a betont, megújul a zöldfelület

2020. december 15. 12:36
A kormány a Liget Budapest projekt következő zöldfejlesztési ütemének megvalósításáról és finanszírozásáról döntött.

Újabb 3,9 milliárd forintos fejlesztéssel mintegy tízezer négyzetméter új zöldfelület jön létre a Városligetben és további több mint negyvenezer négyzetméternyi parkfelület újul meg – közölte a Városliget Zrt. kedden az MTI-vel. Mint írták, folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása, amelynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, emellett az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.    

Megújul a Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum környezete

A közlemény kiemeli: jó ütemben halad a rangos nemzetközi díjakkal elismert Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum kivitelezése, az épületek már szerkezetkész állapotban vannak. A nyitás jövő év végére, valamint 2022 tavaszára tervezett időpontjára a két intézményt körülölelő, több mint ötvenezer négyzetméternyi terület teljes körű zöldfelületi megújítása megvalósul, másfél száz lombos fa, több tízezer cserje és évelő növény kiültetésével. „Ezzel egy különleges, kiemelkedő színvonalú zöldfelületi rekreációs övezet jön létre. A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának tervei a Városliget eredeti, 19. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készültek” – áll a kommünikében.  

Betonutak helyett új zöldfelület

Helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval. A fejlesztésnek köszönhetően az indokolatlanul széles, egyes részeken autóút keresztmetszetű, betonutakat feltörik és parkosítják, modern és hangulatos sétányok jönnek létre. Az Olof Palme sétány keleti szakaszán a tizennégy méter szélességű burkolatot hat méterre szűkítették le, a feltört beton helyén közel ötezer négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.    

A Felvonulási tér maradéka is zöldfelületté és sétánnyá alakul

Folytatódik a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs felett elterülő szakaszát a napokban adták át a közönségnek. A második, a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér és véglegesen eltűnik onnan a hajdani több mint ezer, felszínen parkoló autó. A most megítélt támogatásból megvalósuló, hamarosan elinduló parkfejlesztésben a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben a Hungexpo irodaházak elhelyezését szolgáló, a közönség elől kerítéssel elzárt terület, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki. Ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen egyedi interaktív, zenei ismeretterjesztő elemeket is elhelyeznek, ilyen lesz a zenei tematikát követő Zenei élménykert.

Az ország történetének legnagyobb tájépítészeti programja

A Liget Budapest projekt Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtja végre, amelynek köszönhetően a park zöldfelülete jelentősen megnő, növényállománya megújul. A Városliget fejlesztése során eddig már mintegy 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek csaknem ötszáz lombos fát, több mint 70 ezer cserjét és 140 ezer évelőt” – tartalmazza a közlemény. Mint hozzátették, a projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de jelenleg az egész nyugati világ, benne Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert világszínvonalú kulturális városfejlesztése.

A Városliget tájképi megújítása és a sokszínű kulturális intézményi hálózat megújítása és fejlesztése ütemezetten halad. A projekt több éves előkészítést követően a kivitelezés és a sikeres megvalósítás szakaszába lépett. Az fejlesztés eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek, már több mint másfél millió látogatót vonzottak az eddig megvalósult fejlesztések”. A közlemény végül kitér arra, hogy a Liget projekttel több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kormány, Tarlós már csak ezek okán is méltó helyet foglal el a nemzeti emlékezetben. van egy kormány, politikai erő, amely a balliberális rombolással ellentétben építkezik, szépül fővárosunk, gazdagszik kulturális területen is. Az 1800-s évek végét idézi fel, a város aranykorát építészeti és kulturális értelemben.

S az ember eszébe jut a Vár, ahová az ellenzéki vezetés lacikonyhát tervez......

Az a balfasz Karácsony ebbe vajon hogyan köt bele?

Ja. Karácsony szerint minden stadion.

Ez egész jó írás. :D Talán Gáljé átveszi, és kiposztolja ennek a rakás szerencsétlenségnek a facebook oldalára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés