Az életben még sohasem adtam fel

2020. november 27. 14:07

Marco Rossi
index.hu
Az a legnagyobb sikere egy futballedzőnek, ha a játékosai hisznek neki és bíznak benne. Interjú.

„Mi járt a fejében a bő egy évvel ezelőtt, a Splitben a horvátoktól elszenvedett 3–0-ás vereség és a cardiffi 0–2 után, amikor egyenes ágon lemaradtunk az Eb-ről?

Hihetetlenül csalódott voltam, mert egyik mérkőzésen sem tudtunk partiban lenni, nem voltunk valójában a horvátok és a walesiek ellenfelei. És nem annyira az ellenfél játékereje miatt – ami persze komoly volt, főleg a vb-ezüstérmes horvátok esetében –, hanem a saját hibánkból. Splitben huszonöt perc alatt három gólt ajándékoztunk Modrićéknak, és ez rettenetesen zavart engem. Ijedten futballoztunk, ájultan tiszteltük a nagy neveket, ez pedig elfogadhatatlan. Legalább a második félidőben, tíz emberrel küzdve nem kaptunk további gólokat, ez is valami, mert nyugodtan kaphattunk volna egy hatost is, ahogy a németek a minap a spanyoloktól. De a Wales elleni 2–0-ás vereségtől még jobban magam alatt voltam.

Miért?

Mert egy félidőn át álltuk a sarat, úgy láttam, van esélyünk legalább a döntetlenre, de amikor Ramsey berúgta a második gólját, nem tudtunk reagálni, szétestünk, felbomlott a csapat szerkezete, elszállt a maradék önbizalmunk is. Nagyon nehéz pillanatok voltak ezek valamennyiünknek, a játékosoknak, nekünk, edzőknek, mindenkinek. 

Megfordult a fejében akkor, hogy lemondjon?

Egy pillanatig gondoltam rá, ez az igazság, de aztán eszembe jutott, hogy az életben még sohasem adtam fel, sem futballistakoromban, sem edzőként, és arra jutottam, hogy nem a magyar válogatott lesz az, amelynek az élén életemben először megfutamodom. 

Mi a titka annak a gyökeres változásnak, amin keresztülment a válogatott tavaly novemberhez képest?

A cardiffi meccs után rájöttem, hogy a technikailag képzettebb riválisokkal csak akkor tudjuk felvenni a versenyt, ha taktikailag, szervezettségben, csapatjátékban felülmúljuk őket. Ha többet futunk, ha jobban küzdünk, mint ők. Ha jobban akarjuk a győzelmet. És elkezdtük elemezni a keret tagjainak teljesítményét a klubjaikban a fellelhető statisztikai adatok alapján, mert olyan játékosokra volt szükségünk, akik képesek sokat futni, nyomást gyakorolni az ellenfélre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rossi, ha eljön az idő és új utat keresne, az MLSZ edzőbizottsága már most kössön opciót - ellenszolgáltatásért, nem ingyen - a jelentésére, amelyben részletesen leírja, mit, hogyan, miért tett.
Amit a magyar edzőknek oktatni lehet.
De a legjobb az lenne, ha visszavonulása után megmaradna a magyar edzőképzés felügyelőjeként Magyarországon.

Ha ez komoly, akkor te nem vagy komoly.
Magyarországon a VALÓDI, világszínvonalú futball már legalább 50 éve: halott...
Erre Rossi csinál egy ilyen sorozatot.
Persze, lehet, a következő 5 meccset zsinórban elveszítjük, azért, mert a magyarországi helyzet rendkívül vékony, hiányzik egy stabilan Európa-szintű bázis.
Lovrencsics mondja ma a Csak Focin.hu-n:
Lengyelországban a csapatok 90 percen át hajtanak, Magyarországon ez az arány 60%.
A fennmaradó egyharmad idő a játék tördeléséről szól.
Erről beszélek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés