Akié a vakcina, azé a világ

2020. november 25. 11:53
Az oltóanyag birtoklásával a befolyását is kiterjesztheti néhány ország, írja a Moszkva tér.

A koronavírus-járvány nemcsak kihívás, de hatalmas lehetőség is, írja a Moszkva tér. Néhány ország ugyanis nemcsak a presztízsét emelheti azzal, hogy az oltóanyag fejlesztésével jót tesz az emberiségnek, de az oltóanyag birtoklásával a befolyását is kiterjesztheti. De a vakcina hatalmas üzlet is. Persze csak annak, aki nemcsak kifejlesztette, de nagy tömegben gyártani. Oroszországnak erre egyelőre nincsen kapacitása, ami üzleti szempontból mindenképpen rontja az esélyeit.

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár. A vakcinák közül több is kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, ami nagyon jó eredménynek számít. Ez alapján úgy tűnik, hogy hatásosak lesznek a koronavírussal szemben. Oroszországban és Kínában már be is jegyeztek vakcinákat, és megkezdődtek az első engedélyezési eljárások Nyugat-Európában is. Így akár már az idén forgalomba kerülhetnek az első vakcinák, a tömeges oltás azonban n agy eséllyel csak 2021 első felében kezdődhet. Először a kockázati csoportba tartozókat oltják majd be. Néhány állam már több milliós nagyságrendben kötött le oltóanyagot. Sőt, az Európai Unió, az Egyesült Államok és India esetében ez a nagyságrend már milliárdos. Ezek után félő, hogy a fejlődő országok rossz esetben csak 2024-ben juthatnak a vakcinához.

A világ hatalmas feladat előtt áll, hiszen a Föld egész lakosságát kellene leoltani, méghozzá minél gyorsabban. A nyugati megapoliszoktól a favellákig és a nehezen megközelíthető településékekig mindenhová el kell juttatni az oltóanyagot. Ez eleve olyan komoly logisztikai kihívás, amilyennel az emberiség eddig nem sokszor szembesült.

(Moszkva tér)

(Fotónk illusztráció, MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kb. két hete nyilatkozott a témában Anthony Fauci professzor, aki korábban Trump elnök covid csapatában dolgozott, majd lovat váltott, s átült Biden hasonló stábjába.

Fauci elmondta, hogy a Pfizer-Biontech vakcinának beláthatatlan geopolitikai következményei lesznek, az USA és Németország fogja írni az új történelmet. Egyedüli kihívójuk Kína lesz. Az emberiséget beszorítják egy egészségügyi és robotikai rendszerbe, ketrecbe.

S ez válik valóra napjainkban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés