Visszaadták a családnak a sülysápi második világháborús katonasírban talált gyűrűt

2020. szeptember 30. 14:51
A Békés megyében élő, 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolán elmondta: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

Felkutatta a Sülysáp határában a második világháború idején elesett katona családját, és szerdán visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában, a szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A sír nyári feltárásakor három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az „Esztike 1942” feliratot vésték. Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához.

Kovács Vilmos elmondta: a felhívást 15 ezren osztották meg és 1,5 millió ember látta. Jelentkezett az elesett katona családja is, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt, aki a második világháború idején ejtőernyősként teljesített szolgálatot, és társaival a védőállásban, a szovjetekkel vívott tűzharcban  halt meg 1944 novemberében. Az ezredes kiemelte: a rengeteg megosztás is azt mutatja, hogy óriási a táradalom igénye „a múlt rendbetételére”, arra, hogy a második világháború hősi halottjai megkapják a kegyeletet, méltó sírhelyre kerüljenek. A családdal egyeztetve katonai tiszteletadással újratemetik majd Nagy Endre Istvánt – tette hozzá. A katona felkutatását irányító Maruzs Roland alezredes elmondta: 2020 nyarán fémdetektorral vizsgálták át a sülysápi repceföldet. A feltáráskor a szakemberek előtt egy állásrendszer képe bontakozott ki, amelyben megtalálták három magyar katona maradványát. Mellőlük a többi között ejtőernyős jelvény került elő, valamint a gyűrű.

A levéltárban átvizsgálták a térségben eltűnt, meghalt ejtőernyősök úgynevezett „veszteségkartonjait”, azt, hogy szerepel-e valamelyiken a feleségnél „Eszter” név, de nem találtak ilyet. Ekkor fordultak az internetezőkhöz és a felhívás közzététele után „jó egy héttel” jelentkezett a család, azzal, hogy a gyűrű valószínűleg az ő hozzátartozójuké, az 1944. november 10-én hősi halált halt Nagy Endre István tizedesé, aki feleségével, Eszterrel 1942 áprilisában kötött házasságot. Az alezredes hozzátette: Nagy Endre István kartonján az szerepelt, hogy az isaszegi temetőben temették el, de végül ezt egyetlen más irat sem támasztotta alá. A másik két, nem azonosítható katona maradványait Sülysápon helyezik örök nyugalomra. A gyűrűt a főigazgató adta át Nagy Endre István lányának. A Békés megyében élő, 77 éves Nagy Imréné Nagy Jolán elmondta: unokaöccse látta meg a felhívást a gyűrűről. Hozzátette: szeretné apját a felesége, Eszter mellé temettetni.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

An old soldier never dies just fades away. - mondja az angol
(Egy öreg katona sohase hal meg, csupán elhalványul.)

NEM TUDJUK MI MEGBECSÜLNI, AZ szfe-T NEM ERRE ÜZEMELTÉK BE, ANNO...
„Esztike 1942”
Kijelentem, Nemes Jeles nem fog filmet forgatni „Esztike 1942” cím alatt.
De, gyanítom, valahogy más sem.
A nemzeti filmgyártást, - van ilyen? - valahogy hidegen hagyják ezek a történetek.
Lehet, azért nem fognak bele, mert lenne belőlük pár millió történet, ami - teljesíthetetlen.
Így inkább nézheti mindenki a Holokauszt milliomodik. NULLÁKAT...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában