Novák: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök

2020. szeptember 18. 15:53
Új családvédelmi akciótervről is beszélt kinevezés előtti meghallgatásán Novák Katalin.

A családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt politikus pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságában szólalt fel. A területért eddig államtitkári rangban felelős politikus bejelentette: minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készül, és az erről szóló javaslatot rövidesen a kormány elé terjeszti. A cél az, hogy az új programmal még több embert tudjanak elérni – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy egy második családvédelmi akciótervre is készülnek, ennek részleteit később fogják ismertetni. Közölte, hogy fideszes képviselőtársa, az agrártárcánál most is államtitkári posztot betöltő Zsigó Róbert lesz a parlamenti államtitkára.

Képviselők kérdéseire válaszolva Novák Katalin azt mondta, miniszteri kinevezése nem fogja szűkíteni eddigi mozgásterüket, inkább abban bízik, hogy növelni fogja. Közölte, kollégáira számít, eddigi csapatával dolgozik tovább, és nem költöznek másik kormányzati épületbe. Azt hangoztatta, nem szigetként működnek majd, hanem ezer szállal kapcsolódnak a többi minisztériumhoz, intézményhez.

A változások között említette, hogy részt vehet majd a kormányüléseken, így első körből értesül a döntésekről. Kitért arra is, munkája során továbbra is számít a családszervezetek, az egyházak, a tudományos élet képviselőire. Hangsúlyozta, a családok ügyét a kormány továbbra is kiemelten kezeli, és intézkedéseikkel továbbra is a családok bizalmát kívánják helyreállítani, és bátorítani őket a tervezett gyermekek vállalására. Úgy vélte, eddigi törekvéseik, intézkedéseik óvatos optimizmus mellett is pozitív trendeket indítottak el, azok már látszódnak a statisztikai adatokon.

Változások, pozitív példák

Példaként említette, hogy 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma 43 éve nem volt ilyen magas, mint most, míg a válásoké 60 éves mélyponton van, továbbá az abortuszok száma is több mint 30 százalékkal csökkent. Beszámolójában sorra vette az egyes családtámogatási formákat, ezek közül egyebek mellett kiemelte a családbarát adórendszer bevezetését, a nagyszülői gyedet, a gyed extrát, a diplomás gyedet, az otthonteremtési programot.

A Jobbik szerint önálló családügyi minisztériumra lenne szükség

Lukács László György (Jobbik) gratulált Novák Katalin miniszteri kinevezéséhez, ugyanakkor azt mondta, szerinte inkább egy önálló családügyi minisztériumra lenne szükség. Közölte, a Jobbik mindig elismerte a kormány jó intézkedéseit, de rámutattak azokra a területekre is, ahol több bátorságra lett volna szükség. A Jobbik is azt szeretné, hogy a magyar családoknak minél jobb legyen – mondta, hozzátéve: szerintük is demográfiai fordulatra lenne szükség, de tudják, hogy ez nagyon hosszú folyamat. 

Szabó Tímea szerint nem hatékonyak az intézkedések

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, „pártokon felülemelkedve mindannyiunknak az az érdeke, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon”. Szerinte ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy még mindig csökken a születések száma. Úgy vélte, Novák Katalin optimistább, mint amit a számok mutatnak. Azt mondta, nem látja, hogy az elmúlt tíz év kormányzása meghozta volna a várt eredményt. Megjegyezte ugyanakkor, Novák Katalin befektetett energiáját elismeri, de nem tartja hatékonynak az eddigi intézkedéseket. Igazi problémának mondta, hogy nem születnek meg az első és a második gyerekek, továbbá az egyszülős családok anyagi helyzetét is rossznak tartja, sokan élnek közülük szegénységben.

Megugrott a házasságkötések száma

Révész Máriusz (Fidesz) szerint az, hogy a házasságkötések száma a 2010-es 36 ezerről 2019-re 64 ezerre emelkedett, egy olyan, világviszonylatban is imponáló adat, amit bátrabban kellene hirdetnie a miniszterjelöltnek. Úgy vélte, a növekvő házasságszám várhatóan jó hatással lesz az első gyerekek számának növekedésére is. Tapolczai Gergely (Fidesz) fontos kormányzati üzenetnek mondta a tárca nélküli családügyi miniszterség létrehozását. Javasolta továbbá, hogy a járvány idején fordítsanak külön figyelmet a fogyatékkal élő gyerekeket nevelő családokra, amelyeknek még nehezebb a helyzete.

Novák Katalin azt közölte, hogy a képviselő javaslataira nyitott, azokat szívesen fogadja. Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a 2010-es családbarát fordulat előtt minden idők legkárosabb családpolitikája volt Magyarországon, mert folyamatosan forrásokat vontak el a családoktól. Szerinte abból a nehéz helyzetből indulva a kemény munka most már eredményekkel kecsegtet.

A bizottsági meghallgatás után kilenc képviselő támogatásával és három elutasításával támogatták Novák Katalin miniszteri kinevezését. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke október elsejétől a családokért felelős tárca nélküli miniszter lesz; a kormányfő a döntést a családok életszínvonalának megvédésével indokolta.

(MTI)

Fotó: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert-termében 2020. szeptember 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

  

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Le ne írd megint! Hónapokig ezekkel az ötleteiddel házaltál itt a mandin.
Senki nem értett egyet veled, akkora marhaságokat írtál, de csak nyomultál vele ezerrel.

Akkor te ebből kimaradsz.

Ez egy bizottsági meghallgatás volt és arról döntöttek, hogy támogatják-e a miniszteri kinevezését.
Az eddig elért eredményeiről kellett beszámolnia.
A jövőbeni terveit nem kellett részleteznie.
Azokat csak megemlítette nyilván kidolgozás alatt van.
Kitért arra is, munkája során továbbra is számít a családszervezetek, az egyházak, a tudományos élet képviselőire.
- rövidesen a kormány elé terjeszti
- ennek részleteit később fogják ismertetni.

Gyurcsányra gondoltál? Bár az ő lánya, Anna Párizsban járt elitiskolába.

Gyurcsány Ferenc fia, Tamás az amerikai középiskolai tanulmányait követően azt kérte apjától, hogy válthasson az angolszász oktatásról - derül ki az egykori miniszterelnök Borsnak adott interjújából.
A Bocconi Egyetem a világ legdrágább egyetemei közé tartozik.
Szerinte nem szégyen, ha valaki annyit költ a gyerekeire, amennyit csak lehet. Fiai a milánói Bocconi Egyetem hallgatója lett, ahol csak a kollégiumi díj egymillió forint évente, az egyetem éves díja összesen 3 millió forint. Az egyetem arról is híres, hogy az MBA-képzései között nem ritka a 14 millió forintos éves tandíj.

"Novák: minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök."

Hát mégis felépítik azt az elmaradt 420 lakóházat az ócsai lakóparkban?
Rengeteg jelentkező lesz, az tuti.
(:-)))

Akkor egy bővebb cikk erről, hogy te is örüljél.
A Bocconi Egyetemet csak a brit Oxford Cambridge és egy londoni intézmény előzi meg a szakmai rangsorban.

Évente Tamás tandíja 3 millió forint. A kollégium 1 millió forint.
Ha három év után tovább tanul Milánóban, akkor a mesterképzés 14 millió forint lesz a két év.

Nem a fotós adta rá, volt szájmaszkja, de amig beszélt, levette, hiszen ez egy bizottsági meghallgatás volt.
Ha megnézted volna a híradót, láthattad volna, hogy Szabó Tímea is levette amíg beszélt, a jobbikos krapek is maszk nélkül beszélt és mindenki, aki felszólalt.

Ettől a programtól nem lesznek többen a cigányok.
Ha többen születnek, az azért van, mert 14 éves korukban elkezdik és nem a program miatt.
A baj az, hogy a magyarok keveset szülnek.

Szerinted Magyarországon élnek cigányok és nem cigányok. Ne elmész te a jó fenébe!

Ha tanulnának más lenne a képlet. De keservesen, ha elvégzik a 8. osztályt. Már amelyik elvégzi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés