Iskolák elleni fegyveres támadásokat hiúsítottak meg Oroszországban

2020. szeptember 4. 16:38
Az orosz fiatalokat őrizetbe vették. Valamennyi gyanúsított fiatalabb volt 20 évesnél.


Őrizetbe vett 13 fiatalt az orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat (FSZB), akik tanintézmények, forgalmas helyszínek és rendvédelmi szervek épületei ellen készültek fegyveres támadások sorozatát végrehajtani Oroszország több régiójában.

Az FSZB társadalmi kapcsolatok osztályának pénteken kiadott tájékoztatása szerint egyikőjük az egyik meghiúsított támadást egy tanévnyitó ünnepség idején szándékozott végrehajtani és ott száz embert megölni. A közlemény a helyszínt nem nevezte meg, mint ahogy azt sem, hogy hol történtek az őrizetbe vételek. Az FSZB nem ismertette az őrizetbe vettek korát és indítékait sem, de azt igen, hogy 11-en közülük egy zárt közösségimédia-csoport tagjai. A tömeggyilkosságokat a gyanúsítottak robbanószerkezetekkel, gyújtókeverékekkel, valamint lő- és hidegfegyverekkel készültek végrehajtani.

Az interneten hasonló támadások elkövetésére buzdítottak másokat is.

A gyanúsítottaktól lefoglaltak négy, roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű pokolgépet, ilyenek elkészítéséhez szükséges anyagokat és útmutatásokat, valamint támadási terveket tartalmazó naplókat, kommunikációs eszközöket és fegyvereket. Orosz hírügynökségek szerint az FSZB csak idén nyolc, iskolák elleni támadást hiúsított meg, Kosztromában, Sznyezsinszkben, Szaratovban, Kercsben, Szahalin szigetén, Krasznojarszkban, Tyumeny megyében és Volgográdban. Valamennyi gyanúsított fiatalabb volt 20 évesnél.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára áprilisban kijelentette, hogy a fiatalok körében emiatt „fokozott érdeklődés” alakul ki a „schoolshooting” (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban volt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója is, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amikor két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el. A legsúlyosabb támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, és önmagával is végzett.

(MTI)

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés