Elemzők: konzervativizmus és optimizmus uralta az amerikai republikánusok konvencióját

2020. augusztus 26. 7:29
A konvenció keddi napját a first lady, Melania Trump zárta a Fehér Ház felújított rózsakertjében.

Az amerikai republikánusok egy körének „együttérző konzervativizmusa”, és elemzők szerint optimizmus jellemezte az amerikai republikánusok konvencióját kedden, amikor különösen sok szó esett nőkről, vallási szabadságjogokról és ezúttal is a gazdaságról. Melania Trump felidézte, hogy kommunista országban, Szlovéniában született és 26 évesen érkezett az Egyesült Államokba, a lehetőségek országába. Az elnököt együttérző emberként írta le, és arra bíztatta az amerikaiakat, hogy rá szavazzanak az ősszel. „Március óta az életünk drámaian megváltozott” – mondta a first lady, utalva a koronavírus-járványra, és együttérzéséről biztosította a járvány áldozatainak családtagjait. A járvány elleni küzdelemről szólva és férjére utalva leszögezte: „Donald fáradhatatlan lesz”.

„A demokraták csak a megosztást mélyítették el”

Visszautalt a demokraták múlt heti konvencióján elhangzott beszédekre is, mondván, hogy „csak a megosztottságot mélyítették el”. Civilizált stílust és összefogást sürgetett. A beszédben azonban Melania Trump jobbára first ladyként szerzett emberi tapasztalatairól szólt: találkozóiról veteránokkal, beteg gyermekekkel, természeti katasztrófa idején Amerika egyes vidékein tett látogatásairól. Az együttérzést említve úgy fogalmazott: „ebben rejlik Amerika ereje”. Együttérzésről, egymás megsegítéséről, egyéni példaadásról szólt a beszédek jó része. A rendezvény is ilyen példával kezdődött: levetítettek egy videót, amelyen Donald Trump elnök a Fehér Házban – közvetlenül a konvenció kezdete előtt – teljes körű kegyelemben részesítette Jon Pondert, akit bankrablásért ítéltek el, a börtönben megtért, és miután a nevadai hatóságok az idei év elején szabadlábra helyezték, nonprofit szervezetet hozott létre a börtönbüntetésüket töltők lelki segítésére. Az afroamerikai férfi könnyezve vette át a teljes körű kegyelemről szóló elnöki dokumentumot, amely mentesíti őt minden priusztól.

Az emberi helytállás példáit mutatta fel beszédében Abby Johnson, aki az abortuszklinikákat működtető Planned Parenthood nevű családtervezési szervezetet hagyta ott, hogy életvédő aktivistává váljék. A vallásszabadság fontosságáról szólt Cissie Graham Lynch - a néhai Billy Graham prédikátor unokája -, aki több példát hozott arra, hogy a Trump-kormány milyen konkrét intézkedésekkel segítette a vallásszabadság teljes körű biztosítását. Mike Pence alelnök egy videóban Abraham Lincoln elnök Kentucky állambeli gyerekkori otthona előtt beszélgetett hitről és értékrendről amerikai „hétköznapi emberekkel”, olyanokkal, akik életének valamelyik eseménye kapcsolódott a Trump-kormány egy-egy intézkedéséhez. Például egy édesanya a beteg kislányával együtt arról beszélt, hogy Trump elnöki rendelete tette lehetővé nála kísérleti stádiumban lévő gyógyszer alkalmazását.

Gátlástalan sajtó

Egy kentuckyi diák, Nicolas Sandmann idézte fel, hogy tavaly hogyan hurcolta meg őt a sajtó egy koholt történet alapján. Azzal vádolták meg, hogy egy washingtoni rendezvényen erőszakosan viselkedett egy őslakos (indián) férfival. A diákot életveszélyesen megfenyegették, és azt a katolikus iskolát, amelybe járt, emiatt rövid időre be kellett zárni. Sandmann végül pert nyert a The Washington Post ellen. „A sajtónak más nem számított, csak az, hogy a konzervatív-ellenes, keresztényellenes, és Trump-ellenes narratívát erőltesse” – mondta Nicolas Sandmann.

Gazdasági kérdések

Maine és Wisconsin állambeli farmerek dicsérték a gazdasági intézkedéseket, Chris Peterson, wisconsini farmer például azt mondta: Trump üzletemberként igazán tudja, hogyan kell rendbe tenni a gazdaságot. Hasonló véleményt fejtett ki egy fémipari vállalkozás vezetője és egy minnesotai kisváros, Eveleth demokrata párti polgármestere is. Larry Kudlow, az Országos Gazdasági Bizottság elnöke kérdésbe foglalva mondta el álláspontját: „Mit akarunk: erős gazdaságot, jólétet és optimizmust, vagy adóemelést, stagnálást és sötétséget?!” Buzdította az amerikaiakat, hogy ha az előbbit akarják, akkor ismét Trumpra szavazzanak. Az elnök két gyermeke, Eric és Tiffany Trump szintén az elmúlt négy év kormányzati tevékenységét dicsérte.

Politikai kérdések

A konvención mindazonáltal erőteljes hangsúlyt kaptak a politikai kérdések is. Pam Bondi volt floridai igazságügyi miniszter, aki korábban korrupciós ügyekkel foglalkozott, a demokraták elnökjelöltje, Joe Biden fiának ukrajnai üzleti ügyeit idézte fel, mint a korrupció példáját. „Biden álljon ki és számoljon be családtagjainak üzleti ügyeiről!” – mondta. Rand Paul kentuckyi szenátor, miután dicsérte az adócsökkentést, Afganisztánra utalva kiemelte, hogy nemzedékek óta Donald Trump „az első amerikai elnök, aki lezár és nem elindít háborút”. A közel-keleti körúton lévő Mike Pompeo külügyminiszter is felvételen jelentkezett be. Elemzők emlékeztettek rá, hogy a tárcavezető megszegte a protokollt, mert külügyminiszter évtizedek óta nem mondott beszédet elnökjelölt-állító konvención. Pompeo az „Amerika az első” gondolat jegyében fogant külpolitika eredményeit dicsérte. Kiemelte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzését, terrorista vezérek likvidálását, a NATO megerősítésére tett erőfeszítéseket, az Ukrajnának szállított védelmi fegyverek ügyét és a Közel-Keleten tett lépéseket. E döntések Donald Trumpot „nem mindig tették népszerűvé egyes fővárosokban, de működtek” – szögezte le Pompeo.

(MTI)

 

Fotó: A washingtoni Fehér Ház felújított rózsakertje 2020. augusztus 22-én, amikor bemutatják az eredeti, 1962-es kialakítás szellemében elvégzett háromhetes munka eredményét a sajtónak. Augusztus 25-én Melania Trump, az amerikai elnök felesége innen mond beszédet a Republikánus Párt országos konvencióján. MTI/AP/Susan Walsh

 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés