Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították

2020. augusztus 5. 7:06
Reggelre már legalább 100 halálos áldozatról szóltak a hírek, és csaknem négyezer sérültről.

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van. A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

 

A robbanás pillanata

Trump szerint robbanószerkezet, Askenázi szerint baleset

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter. A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

A libanoni finn nagykövetség is megrongálódott

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is a keddi bejrúti robbanás miatt. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Sanna Marin finn miniszterelnök sokkolónak nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

(MTI)

Fotó: A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ha tudjuk, az első atombomba előtt a legerősebb robbanás svájcban volt a harmincas évek végén. Ott egy ammónium-nitrátot szállító tehervonat komplett rakománya robbant be egy villámcsapás következtében. Az állomásból csak egy nagy kráter maradt...

Magyarországot pedig korrupció sújtotta övezetté nyilvánítom.

Az ammónium-nitrát műtrágya, de robbanóanyag is lehet. Az utóbbi időben nitrogénpótlásra ezért inkább karbamidot használnak. A nitrát furcsa dolgokra képes, az ötvenes években az USA-ban egy egész vonat " tűnt el", ami ezt a műtrágyát szállította. Itt olyan dolgok is bejöhetnek, mint a hő vagy az elektrosztatikus feltöltődés hatására kialakuló szikra etc.

Ha egy stabil országban történik hasonló, akkor mindenki hanyagságra és balesetre gondol. Másoknak viszont eszébe jut a véres polgárháború a maronita keresztények és a siita és szunnita muszlimok között, amibe mindenki, akinek komolyabb hadserege volt ( Szíria, Izrael, Hezbollah etc.) beavatkozott és az ENSZ ott kapkodott és próbálta a tüzet oltani. Emlékszem még Chrudinák Alajos bátor riportjaira, akivel majdnem mindenki szóba állt.

Hivatalosan nem, viszont elszólások voltak.

Tegnap ironizálni próbáltam, mikor keresztényeket neveztem meg a robbantókként.
Nem sikerült túl jól, de ugyanerre gondoltam, amire te.
A romokra, a szétvert országokra, Izrael körül, de akár távolabb, Líbia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés