Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították

2020. augusztus 5. 7:06
Reggelre már legalább 100 halálos áldozatról szóltak a hírek, és csaknem négyezer sérültről.

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is. A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van. A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

 

A robbanás pillanata

Trump szerint robbanószerkezet, Askenázi szerint baleset

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter. A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

A libanoni finn nagykövetség is megrongálódott

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is a keddi bejrúti robbanás miatt. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Sanna Marin finn miniszterelnök sokkolónak nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

(MTI)

Fotó: A pusztítás nyomai a bejrúti kikötőben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó ha tudjuk, az első atombomba előtt a legerősebb robbanás svájcban volt a harmincas évek végén. Ott egy ammónium-nitrátot szállító tehervonat komplett rakománya robbant be egy villámcsapás következtében. Az állomásból csak egy nagy kráter maradt...

Magyarországot pedig korrupció sújtotta övezetté nyilvánítom.

Az ammónium-nitrát műtrágya, de robbanóanyag is lehet. Az utóbbi időben nitrogénpótlásra ezért inkább karbamidot használnak. A nitrát furcsa dolgokra képes, az ötvenes években az USA-ban egy egész vonat " tűnt el", ami ezt a műtrágyát szállította. Itt olyan dolgok is bejöhetnek, mint a hő vagy az elektrosztatikus feltöltődés hatására kialakuló szikra etc.

Ha egy stabil országban történik hasonló, akkor mindenki hanyagságra és balesetre gondol. Másoknak viszont eszébe jut a véres polgárháború a maronita keresztények és a siita és szunnita muszlimok között, amibe mindenki, akinek komolyabb hadserege volt ( Szíria, Izrael, Hezbollah etc.) beavatkozott és az ENSZ ott kapkodott és próbálta a tüzet oltani. Emlékszem még Chrudinák Alajos bátor riportjaira, akivel majdnem mindenki szóba állt.

Csoda, hogy csak 78 halott van. Igaz, biztos nem pontosak az adatok. Jó nagy felfordulást van ott.

Hivatalosan nem, viszont elszólások voltak.

Tegnap ironizálni próbáltam, mikor keresztényeket neveztem meg a robbantókként.
Nem sikerült túl jól, de ugyanerre gondoltam, amire te.
A romokra, a szétvert országokra, Izrael körül, de akár távolabb, Líbia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés