Trump nem bánja, ha a Microsoft felvásárolja a TikTokot

2020. augusztus 03. 22:07

Az amerikai elnök szerint fontos, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok „biztonságos” amerikai vállalat birtokába kerüljön.

2020. augusztus 03. 22:07
null

Nem bánja, sőt, jóvá is hagyja, ha a Microsoft amerikai szoftvergyártó óriásvállalat felvásárolja a TikTok kínai videómegosztót – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak hétfőn a Fehér Házban, hozzátéve, hogy ha szeptember 15-ig nem jön létre megállapodás a vásárlásról, akkor a TikTokot betiltja az Egyesült Államok területén.

Trump szerint fontos, hogy a Bytedance nevű kínai cég birtokában lévő TikTok „biztonságos” amerikai vállalat birtokába kerüljön. Hozzáfűzte, hogy az üzleti megállapodásnak jövedelmezőnek kell lennie az amerikai pénzügyminisztérium számára is. Az amerikai kormányzat álláspontja szerint a kínai videómegosztó nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára, mert amerikaiak millióinak adataihoz jut hozzá. Az amerikai haderőnél már be is tiltották az alkalmazását.

Az elnök a múlt pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot

Az elnök a múlt pénteken betiltással fenyegette meg a TikTokot, sőt, még azt is kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a kínai vállalat amerikai felvásárlását. Ezt a  felvetését azonban több befolyásos republikánus és demokrata párti politikus is, köztük például Lindsey Graham republikánus szenátor és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője bírálta, és szorgalmazta, hogy a cég egy amerikai vállalat kezébe kerüljön. „Amerikai cégnek kell megvásárolnia a TikTokot, így mindenki továbbra is használhatja és az adatok is biztonságban lesznek” – írta Schumer a Twitteren hétfőn.

Hozzáfűzte, hogy amennyiben a TikTok továbbra is kínai kézben marad, akkor „meg kell felelnie a Kínai Kommunista Párt törvényeinek, amelyek elrendelhetik az adatszolgáltatást a (kínai) kormány számára”. Schumer ezzel lényegében ugyanazt az álláspontot fejtette ki, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo ugyanis vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta: „amerikaiakra vonatkozó adatok biztonságáról van szó”, s az adatok  a Kínai Kommunista Párthoz kerülhetnek.

Vasárnap Satya Nadella, a Microsoft szoftvergyártó óriáscég vezérigazgatója megerősítette, hogy a cég tárgyalásokat folytat a TikTok anyavállalatával a vásárlásról. Donald Trump hétfőn az újságíróknak megerősítette, hogy „nagyszerű beszélgetést” folytatott az ügyről Nadellával.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MUHAHA.
2020. augusztus 04. 08:13
Itthon meg Orbán akar lenni a Facebook ura?
atila68
2020. augusztus 04. 08:11
Ez a TikTok egy mindenre is alkalmatlan app. Kétszer futottam neki, hogy találjak benne az értelmet, tartalmat, de ennél még a Farmville is hasznosabb. Csak az idődet (az egyetlen ami véges) rabolja.
Rugo
2020. augusztus 04. 07:49
A Facebook nekik talán biztonságos, de a világ többi részének veszély. Zuckerbergék bármikor polgárháborút robbanhatnának - arról nem is beszélve, hogy többet tudnak a magyar emberekről, int bármely titkosszolgálat.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. augusztus 04. 07:11
Élvezet nézni ahogy a fenyegetőző cigány uzsorás szintjére süllyedt a tegnap még világbirodalom. Adjátok át a szajrét de úgy hogy nekünk is megérje ám! Na persze, Kína majd belemegy az ilyenekbe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik