Beavatkozhattak az oroszok a Brexit-népszavazásba?

2020. július 22. 9:41
Egy jelentés szerint a brit kormány nem foglalkozott megfelelően a kérdéssel.

Az Egyesült Királyságban az orosz oligarchák befolyásának érvényesülése már majdnem normálisnak számít – áll az Oroszország címet viselő, már régóta várt jelentésben, mely azt vizsgálta, történt-e orosz beavatkozás a brit EU-tagság megszűnéséről 2016-ban tartott népszavazás során. A jelentés szerint a brit kormány nem foglalkozott megfelelően a kérdéssel – írja a Euronews.

Minden jelentésben azt látjuk, hogy nem gyűjtötték az információt. És ebben ez a sokkoló. Tudják, a politikai kibúvó, amely halálosan érdekes lehet az alsóház teaszalonjaiban, irreleváns. Tulajdonképpen nem akarták megérteni, hogy milyen nagy hatást gyakorolt a korábbi politikai eseményekre – például a brexit-referendumra – a beavatkozás súlyossága és kiterjedtsége” – mondta Stuart Hosie, a Titkosszolgálati és Belbiztonsági Bizottság tagja.

A dokumentum nyilvánosságra hozatalát 9 hónappal ezelőtt Boris Johnson, akkor még frissen megválasztott miniszterelnök akadályozta meg. Johnsont egy évvel ezelőtt iktatták be hivatalába Theresa May utódaként, aki a 2016-os brexit-népszavazás után lett miniszterelnök, és azért mondott le tavaly, mert nem volt képes átvinni a parlamenten az Unióval kötött brexit-megállapodást. A jelentés leszögezi, hogy a brit kormánynak átfogó vizsgálatot kell indítania az orosz beavatkozással kapcsolatban.

Itt nem egy olyan ellenféllel van dolgunk, aki hamarosan eltűnik. Hogy a miniszterek miért döntöttek úgy, hogy nem vizsgálódnak, hogy miért nem akarják megtanulni a leckét, és esetleg szükség esetén megváltoztatni a dolgokat, ezt tőlük kell megkérdezni" – szögezte le Kevan Jones, a Titkosszolgálati és Belbiztonsági Bizottság másik tagja. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Oroszország soha egyetlen ország választási kampányába sem avatkozott be.

Konsztantyin Koszacsev, az orosz parlament Külügyi Bizottságának elnöke Facebook-posztjában úgy reagált, hogy a vádak alaptalanok, és nem meggyőzőek. Szerinte a nyugati politikusok légből kapott összeesküvés-elméleteket gyártanak.

(Euronews)

(Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

szerintem ha mindenhol minden valasztason az jon ki amit az oroszok akarnak, akkor ne nagyon baszakodjatok veluk :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés