A süketek párbeszéde zajlott a parlamentben Kövér László szerint

2020. július 14. 15:10
Pedig rendkívül fontos kérdésről volt szó, amely alapvetően meghatározhatja Magyarország jövőjét.

A képviselői felszólalásokkal folytatódott a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslat vitája az Országgyűlésben, kedden.

Dobrev Klára

Képviselői felszólalások: Dobrev Klára, a DK EP-képviselője bejelentette, hogy frakciójuk tagjai nem vesznek részt a szavazáson. Az európai országok évszázadokon keresztül háborúztak egymással, de a nemzetek közötti háború nem hozott boldogságot és felemelkedést – jelentette ki. A kontinens majdnem megroppant a II. világháborúban, de a háború után, Európa romjain született meg az a gondolat, amit a DK most véd – tette hozzá. Hangsúlyozta: az Európai Unióban hetven éve béke van. A DK az egyre hatékonyabb és egyre szorosabban együttműködő EU-ban, az Európai Egyesült Államokban hisz – szögezte le.

Ungár Péter

Ungár Péter (LMP) pártja véleményét ismertetve kijelentette: az európai status quo-t megalapozó gazdasági rendszer fenntarthatatlan. Az LMP mindig ellenezte, hogy Magyarország globális pénzügy körök hitelfüggőségébe kerüljön – tette hozzá. Nem a négy szabadság, hanem a négy felelősség Európájára van szükség, ahol a szolidaritás nem mese, hanem valóság – szögezte le. A jogállamiság kritériumokról azt mondta, nem gondolja, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás valóban veszélyeztetné a magyar kormány hatalmát. Az uniós hitelkonstrukció feltételei homályosak, ezért az LMP ezt nem szeretné támogatni – közölte.

Donáth Anna

Donáth Anna Júlia, a Momentum EP-képviselője arról beszélt, hogy megvédik a magyaroknak járó uniós pénzeket és a „magyar demokráciát Orbán Viktortól”. Ha leépítik a jogállamot, akkor a magyar állampolgároktól vesznek el pénzeket – érvelt. Miután lejárt az ideje, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője saját időkeretükből öt percet felajánlott neki, de Jakab István levezető elnök azt mondta, a házszabály ezt nem teszi lehetővé. Hörcsik Richárd (Fidesz) arról beszélt, hogy az uniós javaslat szűkre szabja az Elbától Keletre fekvő közepes méretű országok mozgásterét. Védhetetlennek nevezte, hogy az előterjesztés kettős mércét alkalmaz, mert figyelmen kívül hagyja a tagországok közötti egyenlőség elvét.

Győri Enikő és Németh Zsolt

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője arra kérte az ellenzék pártjait, tegyék félre pártpolitikai játszmáikat és a határozati javaslat elfogadásával álljanak ki a magyar emberek érdekei, a józan ész mellett. Hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy az unió a források elosztásánál büntesse azokat a tagállamokat, amelyek felelősségteljesen gazdálkodtak az elmúlt években és a visegrádi országokhoz hasonlóan eredményesen kezelték a válságot. Németh Zsolt (Fidesz) megdöbbentőnek nevezte, hogy sokan nem veszik észre, milyen veszélyes lépésre készül az EU. Közölte, a közös hitelfelvétel egyfajta lopakodó föderációt is jelenthet, ennek a „kollektív felelőtlenségnek” pedig rendkívül jelentős kockázata van.

Kövér László zárszava

Az előterjesztők nevében zárszót mondó Kövér László (Fidesz) értékelése szerint süketek párbeszéde zajlott ebben a rendkívül fontos kérdésben, amely alapvetően meghatározhatja Magyarország jövőjét. A házelnök cinikusnak nevezte, hogy a hitelfelvételről szóló uniós javaslat a jövő generációi érdekeire hivatkozik, mikor éppen őket adósítja el harminc évre. Szólt arról is, brüsszeli politikusok politikai hátsó szándékkal támadják a magyar kormányt a korrupció vádjával. „Azért, mert nem vagyunk közülük valók” – fogalmazott.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Kovács Attila
  

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"1460 €/fő hitelről beszélünk, az adósságot növeli, de semmit nem old meg"

Akkor meg minek? Vegyen fel az aki akar és kell neki. Mióta Evróban és csak abban üzletelnek áll a gazdaságuk. Ami nem baj, csak qrvára eladósodtak.. Covid előtti évtizedben.

"Bárki, egyetlen állam is megvétózhatja."

És ezzel egyben meg is torpedózza. Másikat kell az asztalra tenni.

Főleg az Euro verte be az ajtót a délieknek, meg a gazdaságszerkezetük.
A covid csak az I-re a pont. Amúgy ilyen esetekre az IMF meg az ESM. Vagy a legjobb: addig takarózz, amíg a takaród ér!
Azzal együtt Taljánföld mindig lesz. Nekem nagyon nem tetszik ez a közös kötvénykibocsátás.
Privát is látom: akinek nagyon frankón megy és tuti, hogy 10 év múlva is menni fog, az vegyen fel hitelt. De aki szarban van, adóssága van, annak halálos hitelt felvennie.

Az őrség, belépővel. A választóknak kellett volna észnél lenni :(

Kapkodsz. Várd ki a végét. A politika türelem játék is:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés