Elfogadták mégis. Mi szóltunk…

2020. július 3. 15:35

Karácsony Gergely
Facebook
A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket.

„Elfogadták mégis. Mi szóltunk…
A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat. Pedig elmondtuk világosan: az önkormányzatok megsarcolása a települések megsarcolását jelentik. Nem (csak) a polgármestereket büntetik, hanem a polgárokat.

A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket. A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem partnert lát az önkormányzatokban, hanem ellenséget. Ennek a politikának észszerű, józan magyarázata nincs. Pőre hatalmi szándék áll mögötte: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok büntetése, a választói akart megcsúfolása. Ez a kormánypolitika nem az egyes önkormányzatokat, hanem magát az önkormányzatiságot pusztítja, ellenállni tehát demokratikus kötelesség.

Az önkormányzatok kivéreztetésének gazdasági indoka sincs. Hiszen miközben az állami költségvetést is nyilvánvalóan súlyosan érintik a válság hatásai, azt látjuk, a magyar kormány tíz- és százmilliárdokat költ felesleges presztízsberuházásokra és elsősorban magára: van sok tízmilliárd a Pénzügyminisztérium költöztetésére, soha meg nem térülő motorpályára, van pénz fociakadémiákra, kisvasútra és nagyvasútra Belgrádig, Paks 2-re, látványparádéra, tűzijátékra, sorolhatnám.

Hogy miért kötik gúzsba a településeket mégis? Mert mi tudjuk bebizonyítani, hogy lehet máshogy válságot kezelni, mint ahogyan a kormány teszi. Ők a pénzembereket tömik, mi az embereknek nyújtunk segítséget. Az önkormányzatok ott és úgy tudnak segíteni a településeiken élőknek, a helyi vállalkozásoknak, ahogyan a kormány nem. És mi tesszük is, a fővárosban például rezsitámogatással, a 10 ezer forintos táboroztatási támogatással, a bajba jutott vállalkozásoknak adott kedvezményekkel, az álláskeresőknek nyújtott kedvezményekkel, a Budapest-pótlék bevezetésével, foglalkoztatási programokkal az egészségügyben és az idősellátásban, többek között. A kormány a nagyok, a hatalmasok, a gazdagok, a multik támogatásával akarja kezelni a gazdasági válságot, mi az egyes ember, a helyi kisvállalkozás megsegítésével. Ez a különbség, ezt akarja a kormány ellehetetleníteni. De mi folytatjuk, tesszük, amíg erőnkből telik.

Ha már erő. A kampányban is sokszor mondtam, a főpolgármester, vagy bármely polgármester ereje a város, a település erejéből fakad és ez az erő legyőzhetetlen. Először, erre a sarcpolitikára is válaszul, összetesszük erőinket: kezdeményezem, hogy Budapest is belépjen a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe és erre biztatom a szabad városok polgármestereit is. Olyan erős szövetséget hozunk létre, amelynek összehangolt akarata elől a kormány sem térhet ki. Ezen dolgozunk a nyáron. És igen, közeleg az idő, hogy megmutassuk – a kormánynak is – a főváros és a szabad városok valódi erejét.
Mi szóltunk…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Paks2 hogy kerül ide? Hülye fasz.

BTW kiírtátok már a Lánchíd felújítására a pályázatot? Meddig kotlotok még rajta?

Demagóg komcsi.
Mi szóltunk időben, de a savazók így döntöttek.
Hát, most szívjanak.

Karácsony Gergely Szilveszter főpolgármesteri hozzáértését és munkájának minőségét jól prezentálja a Budapest Úti Idősek Otthonában történtek.
Aki csak ennyit tud, annak távoznia kellene a posztjáról.
Az ő esetében nem a pénzhiány okozza a problémát, hanem a tudás, a tisztességes munka hiánya.

Gergő! nem értesz hozzá és ott sem voltál. Közöd sincs hozzá. Foglalkozzál a saját feladataiddal. Szerencsétlen Budapest nálad jobbat érdemelt. Mi szóltunk akkor, hogy nem leszel jó.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Karácsony belexarik Budapestbe, a miniszterelnökségre hajt, őt ide trollgármesternek hozták, ezért kifejezetten keresi a látványos konfrontációkat, a város pénzét propagandacélokra használja és igazából nem foglalkoztatja hogy milyen károkat kell utána majd eltakarítani. A lényeg, hogy neki esze ágában nincs alkotni.

Muhahaha. Szerintem olyan nagy lesz az igény, hogy némi rábeszélésre aztán mégis elvállalja. Csak egyelőre nem aktuális a bejelentés. Nyilvánvaló lenne, hogy csak ezért vállalta el a főpolgármesteri posztot.

Valószínűleg itt van a kutya elásva. Valamelyik köcsög, talán Szekeres, a hírklikken el is szólta magát, hogy az összes hazai vállalkozó, aki képes a kivitelezésre NER közeli, ezért az EU-s pályázatot akarnak kiírni, de nehéz elképzelni, hogy a külföldiek versenyképes ajánlatot tudjanak tenni.

Az álságos kérdésed:
"Tessék mondani, az önkormányzatok ellehetetlenítését úgy célszerű kezdeni, hogy jövőre több pénzt juttatnak nekik?"

Eeegen...
"A Fidesz szerint az önkormányzatok jövőre 118 milliárd forinttal több pénzt kapnak mint idén.
Sok település vezetője ezt másként látja.
Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint ez a többlet csak papíron létezik.

"2021-ben ugyan valóban 119 milliárddal több az önkormányzatok mozgástere az állami támogatások formájában,
de (most figyelj!)
ugyanez visszakerül a szolidaritási adóval, elkerül a gépjármű adó, 35 milliárd, a megyei jogú városoknak biztosított Modern Városok Programból kikerül 35 milliárd, és abban a 119 milliárdban benne vannak a többlet feladatok, például béremelés.
Összességében, és ez a lényeg,
a szaldója a 2021-es költségvetésnek mintegy MÍNUSZ 100 milliárd forint. Alsó hangon."
https://hu.euronews.com/2020/0..

Tudtam, hogy be fog tartani!
Ezért mondom én, hogy Budapest nem városállam hanem Magyarország fővárosa. A nemzet építette fel budapestieknek, vidéki elkél együtt.
Ezért a főváros főpolgármesterét az egész országnak kellene választani!

Sajnos, biztosan így lesz.
A válasz pedig az, hogy a MEGYEI ÖNKORMÁNYZATOK
- a területfejlesztési, vidékfejlesztési, területrendezési, valamint koordinációs feladataik ellátása során -
a nekik rokonszenves települési önkormányzatokat majd támogatják,
a nekik ellenszenves települési önkormányzatokat majd nem támogatják.

Az összes megyei önkormányzat a kormánypártok kezében van,
na, akkor most próbáld meg kitalálni,
hogy mely települési önkormányzatok lesznek nekik rokonszenvesek...

Ehhhemmm... behhhemmm...
Elfelejtetted megemlíteni az ööögyes "konzorciumos" megoldást,
amikor pl. a Strabag a derék Simicska Közgépével együtt indult és nyert pályázatokat.
Remélem nem gondolod, hogy a Közgépnek nem jutott a zsozsóból...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés