Orosz ellenzék: Pirruszi győzelmet aratott Putyin az alkotmánymódosító népszavazáson

2020. július 2. 20:23
A rendszer kritikusai szerint az egykor népszerű Putyint már egyáltalán nem övezi rajongás Oroszországban.

Pirruszi győzelmet aratott az orosz ellenzék szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal, hogy az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson felhatalmazást kapott arra, hogy akár 2036-ig a hatalomban maradjon. Az egy hétig tartó, szerdán zárult voksoláson a választójogosultak csaknem 68 százaléka járult az urnákhoz, és 78 százalékuk támogatta az alkotmánymódosító csomag változtatásait, köztük azt, hogy a hivatalban lévő elnök további két, egyenként hatéves megbízatásért induljon azután, hogy jelenleg mandátuma 2024-ben lejár. „Belső stabilitásra és időre van szükség ahhoz, hogy megerősítsük az országot és annak összes intézményét” – mondta a 67 éves orosz elnök televíziós nyilatkozatában. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint az eredmények azt mutatják, hogy ez egy „győzedelmes referendum volt a Putyin elnökbe vetett bizalomról”.

Az ellenzék szerint viszont az eredményt a hatalmon lévők meghamisították. A rendszer kritikusai szerint az egykor népszerű Putyint már egyáltalán nem övezi rajongás Oroszországban. „Új szavazathamisítási rekord született Oroszországban” – írta Facebook-oldalán Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Szerinte a kihirdetett eredmény nem a nép valódi véleményét tükrözi. A Levada Központ, Oroszország első számú, független közvélemény-kutató intézete szerint májusban húszéves mélyponton, 59 százalékon állt Putyin elfogadottsága. Az elnök népszerűsége az elmúlt öt évben folyamatosan csökken, ahogy nő a csalódottság Oroszországban a romló életkörülmények miatt. A rendszer kritikusai felhívták a figyelmet rá, hogy sok helyről érkeztek jelentések szabálytalanságokról, többek között arról, hogy a hatalom képviselői nyomást gyakoroltak a szavazókra. Rámutattak arra is: a népszavazás valós eredménye azért is kétséges, mert a voksolás folyamatát nem felügyelte független szereplő.

Masa Lipman politikai elemző szerint Putyin meggyengült helyzetét jelzi, hogy ilyen sok – szavai szerint törvénytelen – erőfeszítést tettek azért, hogy lebonyolítsák ezt a népszavazást. Elismerte ugyanakkor, hogy még így is az elnök a legerősebb szereplő jelenleg az orosz politikában. Dmitrij Gudkov korábbi parlamenti képviselő szerint a népszavazással Putyin „bolondot csinált magából”, ahelyett, hogy „elkápráztatott volna minket azzal, hogy a nép mennyire szereti őt”. Az ellenzéki politikus a választóhelyiségekből kilépők megkérdezése alapján készült független felmérések (exit-pollok) eredményét idézte: ezek szerint Moszkvában 54 százalék, Szentpéterváron 63 százalék elutasította az alkotmánymódosító csomagot. Közben Navalnij már arra sürgette híveit a blogjában, készüljenek a szeptemberben esedékes regionális választásokra, hogy a 31 oroszországi régióból minél több helyen legyőzzék a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeit. „Ez egy valódi küzdelem, ahol valódi győzelmet lehet aratni” – írta az orosz ellenzék vezető képviselője.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ajanlom Navalnij figyelmebe, hogy van egy regio ahol a nemek gyoztek, Nyenyec autonom kerulet.
https://ru.wikipedia.org/wiki/..:2020_Russian_constitutional_vote_map.svg

Ha javasolhatom az ellenzekieknek koltozzenek oda :) jo messze eszakon van)

annyira azert nem. Talan mint Fodor Gabore.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés