Az utolsó órában vagyunk az új Trianon felé

2020. június 5. 20:19

Székely János
Magyar Kurír
Fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, vagy ennek a vágya, mondván, ha ez az ország ennyire keveset tesz értünk, akkor jobb lesz külön. Interjú.

„Tavaly egy konferencián a cigányság helyzetével összefüggésben egy újabb Trianonról beszélt. Ennyire nagynak látja a veszélyt?

Az első világháború előtti időszakban a magyar társadalom és az állami vezetés sokszor érzéketlenül és talán nagyképűen is viszonyult a nemzetiségekhez – gondolok itt a szlovákok, a románok és a szerbek egyesületeire, oktatási intézményeire, szervezeteire. Mintha nem érzékeltük volna azt a veszélyt, ami később Trianonban valósággá vált. Természetesen ezzel nem azt szeretném állítani, hogy a trianoni békediktátum igazságos volt.

Úgy tűnik, most is egy hasonló helyzettel állunk szemben. Északkelet-Magyarországon és az ország déli részén teljes egészében romák lakta régiók vannak kialakulóban. Ezeken a településeken óriási a nyomor, a kilátástalanság, a munkanélküliség, és többnyire az oktatás is gyenge minőségű.

Mintha a magyar társadalom magára hagyta volna ezeket az embereket. Fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, vagy ennek a vágya, mondván, ha ez az ország ennyire keveset tesz értünk, akkor jobb lesz külön.

A helyzet jellemzésére szeretnék néhány adatot is megemlíteni. A roma lakosság több mint fele (52%) túlzsúfolt, majdnem fele (46%) pedig komfort nélküli lakásokban lakik (ezek az arányok a többségi társadalomhoz tartozók esetében 13% és 3%). Aki nem járt még kis falvaink szélén vagy a szegregátumokban, az el sem tudja képzelni, milyen körülmények között élnek ezek az emberek. A karácsony előtti napokban felkerestem Szombathely néhány nagyon szegény családját. Az egyik négygyerekes család egy egyetlen szobából és egy kis előtérből álló »lakásban« lakott. A falak penészesek voltak, nem volt bent sem WC, sem fürdőszoba, csak egy csap. Négy kicsi gyermek ilyen körülmények között nő fel a mai Magyarországon.

A korai iskolaelhagyás a roma fiatalok esetében 60 százalékos, ugyanez a szám a többségi társadalomnál 9 százalék. A 15 és 24 év közötti romák 41 százaléka nem tanul, és nem is dolgozik. A nem romák esetében ez a mutató 9,8 százalék. Annak ellenére, hogy az utóbbi tíz évben csökkent Magyarországon a munkanélküliség és a szegénység – ezek persze örömteli tények –, nem szabad elfelejtenünk, hogy van egy olyan társadalmi réteg, amelynek óriási hátrányt kell leküzdenie. Harrach Péter mondta, hogy a magyar társadalom előtt két nagy sorskérdés áll: a demográfiai krízis és a romák helyzete. A magyar államnak és a társadalomnak nagyon nagy energiákat kellene fordítania ezeknek az embereknek a felemelésére.

Mit lehetne tenni értük?

Hatékony programokra volna szükség. Jó példa erre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi kezdeményezése. Tarnabod néhány évvel ezelőtt még nagyon szegény zsákfalu volt. Aztán egy fiatalember életvitelszerűen beköltözött a faluba – ő lett minden kezdeményezés motorja. Felmérte a falu reális helyzetét: ki akar dolgozni, mitől adósodnak el az emberek, milyen veszélye van az uzsorások tevékenységének. Az első lépése az volt, hogy kért egy buszt a munkába járáshoz. Ezt követően több lakosnál is előfizetéses elektromos fogyasztásmérőt szereltettek fel. Így mindenki annyi áramot fogyasztott, amennyit előre kifizetett. Ennek hatására az áramfogyasztás a 60 százalékára csökkent, és szinte teljesen megszűnt az eladósodottság. Néhány hónap alatt nagyot változott a falu légköre. A harmadik lépés egy – nem piaci alapon tevékenykedő – veszélyeshulladék-szétszerelő üzem létrehozása volt. Mivel arra nem volt esély, hogy versenyhelyzetben működtessenek egy ilyen céget, körbejárták a környéket, és baráti alapon kértek megrendeléseket a vállalatok vezetőitől. Ez azt is bizonyítja, hogy az a gazdasági logika, amit az Európai Unió szabályai ránk kényszerítenek, egyáltalán nem segíti a hátrányos helyzetű régiók munkahelyteremtési programjait. Sok ilyen, társadalmilag és államilag támogatott kezdeményezésre volna szükség.

A munka mellett az iskolát is említette. Ön miként látja a romák beiskolázásának, képzésének kérdését?

Magyarországnak számos olyan kistérsége van, ahol a roma gyerekek száma megnőtt. A szabad iskolaválasztás – nagyon helyesen – lehetőséget ad arra, hogy a szülő ott taníttassa a gyermekét, ahol azt a legjobbnak látja.

Az állam feladata az lenne ezen a területen, hogy minőségi oktatást, vagyis a lehető legjobb iskolát biztosítsa ezekben a leszakadó kistérségekben is.

A tanárok számára kiegészítő juttatásokat kellene adni, így vonzóvá válhatna a hátrányos helyzetű gyermekek tanítása. Az is fontos volna, hogy új (nem frontális) tanításai módszerek segítségével emeljék az oktatás színvonalát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem, a Római KATOLIKUS Egyház egyensúlyérzéke nem veszett el, hiszen KATOLIKUS / egyetemes /, méghozzá Krisztusban, a Szentlélek vezetésével, az Atya felé való vándorúton. Az egy testnek sok tagja van, s minden tagnak / megkeresztelt embernek / van feladata az egyensúly megteremtésében. Reggediehnek éppúgy mint Péterx-nek, s mindenki másnak.

Várj csak. Múltkor volt egy hír, hogy cigányországot akarnak 3-4 megyét leválasztva.
Arra gondoltam, hogy képzelik ezt, hiszen akkor magukra lennének utalva, dolgozniuk kellene, magyar támogatás nélkül.
És egyáltalán? Mi az, hogy kihasítanak Magyarországból megyéket. És az ott élő magyarokkal mi lenne?
Biztos van valami a levegőben. Mivel Székely püspök úr sokat foglalkozik velük, jobban ismeri a gondolataikat, azt, hogy mire készülnek a cigányok.

Nem hülyeség, amit a püspök úr ír, te vagy a tájékozatlan.

Önálló cigány tartományt hozna létre a négy északkeleti megyénkből az Opre Roma Demokrata Néppárt, ezért ebben az ügyben népszavazási kezdeményezést adtak a Nemzeti Választási Irodához. Mindezt azzal indokolják, hogy szerintük a „gádzsó” politikai elitnek „sosem volt szándéka elősegíteni a romák érdekérvényesítését, vagy a romák és nem romák közötti békés együttélést”.

https://magyarnemzet.hu/archiv..

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. június 6. 8:18

Nem uszít, tájékozott és tárgyilagos. Most meglepődtök, pedig ez egy 6 éves történet.

Saját államot hoznának létre a cigányok?

https://alfahir.hu/sajat_allam..

Már megtette és olvasd el az előtted szólókat is és a linkeket is.

És miből élne meg ez a tartomány?

Válaszok:
Sulammit | 2020. június 6. 10:04

De akkor néhány száz milliárdra perelnék a magyar államot, mivel hogy az szegregáció.

Ma már nem elég a "tanító néni szigorú tekintete és a nádpálcája"
Ha a tanító néni használná a nádpálcáját, - ha lenne ilyene - még aznap bemennének a cigány rokonok és széttörnék a tanító nénin.
Ahol a vajdára nem hallgatnak a cigány fiatalok, majd pont egy eszköztelen tanárra fognak, mi?

Ha olyan békés népség, miért mész át a túloldalra, ha már messziről látod, hogy egy csapat cigány jön feléd a járdán?
Udvariasságból mi, hogy elférjenek. :)))

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzoráról beszélsz. Aki nem mellesleg több évtizede foglalkozik cigánypasztorációval.

Mar nem sokaig. Itt Budapesten gyozott a Haracsony, itt a ciganyokat fel fogjak zarkoztatni, ha akarjak, ha nem.
Ezekben a tortenetmeselesekben csak az nem valoszeru, hogy az egyebkent oly hatarozottan, akar kessel is fellepo ciganyokat ugy festik le, hogy az otthonuk, a kornyezetuk, azert olyan, amilyen, mert ok mintha ott sem lennenek, igy nem latjak, miben elnek.
Vajon nem hianyzik itt egy kicsivel tobb odafigyeles, tenniakaras, ne adj’Isten szorgalom?

Hát erről van szó. Mit kezdenének magukkal?
Visszajárnának lomizni?
A börtönök 80%-a, de lehet hogy több cigányokkal van tele.
Az árvaházak 90%-a cigánygyerekekkel.
A prostiknak is nagy százalékukban és a triciknek is, - cigány.
Ahol megtértek, bármelyik egyházhoz ott rendben van a falu. Ott dolgoznak, nem balhéznak.

De mi lenne a magyarokkal? Ki kellene költözniük egy cigány országból? Nyilván el kellene hagyniuk a házaikat, földjeiket.
A cigányok agresszívak. Nem egy békés népcsoport.

Úgy kell érteni, ahogy mondta. Ugye tudod, hogy Trianont megelőzték a figyelmeztetések, hogy baj lesz itt.
Azt is tudod, hogy a "gonosz impeialista hatalmak" ugrásra készen állnak.

"Fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, vagy ennek a vágya, mondván, ha ez az ország ennyire keveset tesz értünk, akkor jobb lesz külön."

Lstszik, hogy matine van, lehet a Janos bacsi meseit elvezni. A tanitoneni a nadpalcajaval, Dagobert bacsi a penzevel es a jotunder a bolcsessegevel majd rendet rak!
Meg egy kis fegyelem, akaras, szorgalom es kesz!
Kadar bacsi koponyajat pedig elloptak.
Csak ugy halkan jegyzem meg, hogy a korabeli Janos bacsik a kozmunkat is nagyon tetszettek ocsarolni!
Jo latni, hogy legalabb ebben valtozott a szemlelet.

Az Egyház már régen "bedobta" magát. Mit gondolsz ki segíti a cigányokat évtizedek óta?
És ez nem csak pénz kérdése. A katolikus Egyház nem tud minden cigány faluba papot küldeni, na meg nem minden pap alkalmas erre a feladatra. Velük kellene élni.

Természetesen ismeri a Szentírást a professzor úr, és veled ellentétben értelmezni is tudja. És nem csak értelmezi, hanem gyakorolja is.
Jézus mindenkihez jött, de vannak, akik nem fogadták be.
Ez a példabeszéd nem a "parazita életmódról" szól.
Nagyon sok jó példa van rá, hogy ahol megtérnek a cigányok, ott gyökeresen megváltoztatják az életüket.

Jézus neked is adta, amikor még nem fogadtad be.
Meg kellett érned, hogy befogadd és megértsed.
De addig is ott állt az ajtód előtt és várta, hogy mikor hívod be az életedbe.
Úgy látom a kirohanásaidból, hogy csak a lábát engedted, hogy betegye, de magát Jézust nem engedted be.

Hol vannak már a vajdák? Akik vannak azok is panaszkodnak, hogy a mai fiatal cigányok nem fogadnak szót nekik. Nincs már tekintélyük, mint a régieknek volt.

A 49 halálos áldozat már nem is tétel neked Karácsony?

Hogy történhetett, hogy a Mohácsi testvéreknek sikerült Gyöngyöspata magyarok elleni pere?

Ne felejtsd el, hogy a cigány szülők nem az oktatást, nevelést támogató szülők. Fiatalon szülnek. Egyszer egy orvos, aki egy ilyesmi faluban praktizált mondta, hogy 23 éves korukra van már 8 gyerekük.
Ha tanulnának a lányok... de nem tanulnak nem érdekli őket.
Hogy tudnának segíteni a gyerekeiknek, amikor még olvasni is alig tudnak. Azzal sem törődnek, hogy bejárjon iskolába az a gyerek.
Nézd meg a házuk táját. Látsz ott gyümölcsfát, konyhakertet?
Vannak cigány házak, ahol igen, de nem is azokkal van a baj.
Iskolaérettség. Túl azon, hogy sokan cigiznek, drogoznak közülük, na meg isznak, a magyar gyerekeknél is sokan visszatartják a gyerekeiket, mert úgy látják a szülők és az óvónők, hogy a gyerekek iskola éretlenek. Tanár szülők gyerekei is.

Be kell menni egy ilyen cigány otthonba és de akár magyar lumpenproli otthonba is és csodálkozni, azon, hogy egyáltalán, hogy tud itt tanulni egy gyerek, ilyen körülmények között.
Én voltam és már nem csodálkoztam azon, hogy hol ez a könyve, hol az a füzete, a háziról már nem is beszélve, hiányzik a kisgyereknek.

Jó, hogy ezt írtad, mert annamannának ezen a kijelentésén nagyon megbotránkoztam.
Abszolút tájékozatlanul ítélkezik egy biblikus professzoról.

És??? Mi és? Ha valaki többet tud nálad és figyelmeztet a veszélyre az nem százas? Pont neki van helyén az esze és a szíve.

Ezt meg kéne lépni, de Brüsszelből ismét mindent megtennének azért, h. elmenjen ettől a kedvünk. Pedig nincs más út, csak a segélyezés kőkemény feltételekhez kötése. Azért a pénzért, ami a mélyszegénységben, a munkaerő piacon tanulatlanságuk miatt esélyteleneknek még ahhoz az afrikai szinthez is szükséges, mások keményen megdolgoznak, az a pénz., amit az egyik társaság kap, a másiktól, aki gyerekként tanult, felnőttként dolgozik, van elvéve.

Érdekes, h. azok, akik sikoltoznak a "csak" 16 éves korig kötelező iskolába járás miatt, nem látják visszatetszőnek a semmire, ebben a korban, iskola helyett, életre hívott szerencsétlen gyerekeket, köz-segélyre támaszkodó, esetenként fiatalkorú "szerető" szüleik által.

Ahogy ez az egész kinéz, ad abszurdum, lehet, h. jobban járnánk a cigányság magára hagyásával, némi területveszteség, lakosság-csere mellett akár.

Ez a püspök évtizedek óta nem nézegeti a cigányokat, hanem tesz is értük.

Gondolod, hogy csak a cigányoknak? Akkor tévedésben vagy.

Tájékozódjál előbb, utána mondj véleményt.

Ezért a beszólásodért szégyelld magad!

Adtam két linket, az egyik 2014-es, a másik 2017-es.
Van több is. Ez csak a mandi commentelőinek meglepő. Akik foglalkoznak cigánypasztorációval magyarok, papok, azok tisztában vannak ennek a veszélyével már régóta.
Nem kell úgy járnunk, mint a gyöngyöspatai ügyben, hogy fogjuk a fejünket, mert már nem tehetünk semmit.
A bajt meg kell előzni.
Láttad már a cigány értelmiséget, hogy milyen telepofával szidják, Orbánt, a magyarokat és mindent?
Na, tessék! Toroczkai László 1 évvel ezelőtt pont arról beszél, amiről a püspök úr!

https://www.youtube.com/watch?..

A "bűnös fehér ember" előtti gyakorlatias korszakban ennek úgy nézett volna ki az elveket hírdető, de gyakorlatias megoldása, hogy a népek önrendelkezési jogaira hivatkozva megadják a teljes autonómiát, nem adnak pénzt a semmire, tíz-húsz év alatt magától összedől az egész, akkor megvan a szintén elveket hirdető humanitárius jogalap a bevonulásra és a rendteremtésre.
Így belegondolva, Románia úgyis mintademokrácia, bele kellene hajszolni, hogy a határmenti, elrománosított megyékben kapjon a cigányság teljes autonómiát...

Akinek én eredetileg válaszoltam, ő az egész egyház egyensúlyérzék-vesztéséről írt, te csak egy részére vonatkoztatod ezt. A Katolikus Egyház összességében rendben van, mert a Szentlélek inspirálja. Mindig voltak/vannak/lesznek azonban, akik elfojtják a Szentlelket magukban / 1Tessz 5.19 /. Igyekezzünk, hogy ne ezek közé tartozzunk. Az idők végén pedig az Úr Jézus megítéli majd mindenki életét.

Olvastam és 9:50-kor a véleményemet is megírtam Márton Jociról.
Szent dolgokról beszél Jézus és szent titkokról.

Ez is igaz. Bár abban a környezetben, amiről beszélünk a putrisoron, nagy tiszteletnek örvend az a cigány, aki már börtönben ült.
Aki tanul, vagy tanulni akar, azt kivetik magukból, annak nehéz utat kell bejárnia.
Mesélte az egyikük, aki egyetemet végzett, hogy ha nem jön mindennap a tanárnője és nem kelti, nem viszi be az iskolába, belőle sem lett volna senki.
A szüleit marhára nem érdekelte, hogy tanul, vagy sem.
Böjte Csaba atya sok cigánygyereket nevel és mindegyik tanul legalább az érettségiig eljut.
Nincsenek a szülők, akik visszahúzzák a gyerekeket.
Mert nem a gyerekekkel van a baj, hanem a szüleikkel.

Ez egy értelmes megoldás. Lenne. Az első lépés, a kötelező óvoda már megtörtént.

Még emlékszem, Medgyessyék első dolga volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötöttségének eltörlése, mondván, h. megalázó a feltételhez kötés.

Nem ártana valami nemzeti minimum, ami elég reménytelen.

Mindegy. Ez az egész így eléggé lehangoló, a z ország egyik fele a másik ellen.

Te olvasod magad? Mit írtál te istentelen, szégyentelen, a Bibliából csak másolgatni tudó, de értelmezni semmit!

"Arról szól, amit írtam: Egyáltalán nem KELL mindenkinek adni, Jézus nem teljesen agyalágyult."

Neked elgurult a gyógyszered? Te kereszténynek képzeled magad? "Nem teljesen agyalágyult?"
Ezt bírtad írni Jézusról, te Sátánfattya!

Amit pedig Székely püspök atyától elvársz, ő veled ellentétben nem itt rinyál, mint te, hanem rengeteget tett és tesz a cigányokért. Te akarod beszámoltatni, te félkegyelmű? Ritka pofátlan ember vagy.

Láttam dok. filmet egy cigányemberről Rostás Árpádról. Köszönetet mondott felnőttként a szüleinek, hogy eldobták, intézetbe adták, különben nem lett volna belőle semmi. Így kitanulta az intézetben az asztalosságot. Prima -primissima díjra is jelölték, de végül nem fogadta el, mert akkora lett a rágalomhadjárat ellene.
Az angol hercegi párnak is készített egy szép bölcsőt fából. Vándorasztalosnak nevezi magát, persze ennél sokkal több.
Csakhogy nem feledkezett el, a cigánygyerekekről, nyári tábort szervez nekik, mindenféle programmal, ahol az asztalosságra is megtanítja őket.

https://www.origo.hu/kultura/2..

És megdöbbentő is. El akarnak tőlünk venni négy megyét. Igen abszurd, de az is abszurd, hogy 100 milliót kell kifizetnünk a tanárverő iskolakerülőknek, és mégis meg fog történni.

Sajnos már kaptak, több négyzetemig, mert annyian vannak annyit szültek. Gondolj a koszovói cirkuszra. Albánoknál vagy melyiknél nem volt abortusz tiltott volt. Mint a románoknál és úgy elszaporodtak, hogy mondhatták, hogy miénk a föld.

Leíród, hogy Jézus nem teljesen agyalágyult és még neked áll följebb.
Még leállsz pimaszkodni? Normális vagy? Ez persze, csak költői kérdés volt. Na húzz a fenébe!

De járt Kelet-Szlovákiában. Ismeri az ottani helyzetet is. Az iskola szempontjából, az nagyon jó intézkedés volt, hogy aki 50 órát hiányzik, nem kap családi pótlékot a családja.
Nem kell vidékre menni, Budapesten is vannak analfabéta cigányok, akik 4 osztályt sem végeztek el.

Talán, mert ismeri őket, jobban, mint mi.

Ezt írta: Fennáll a veszélye

Lehetséges. Böjte Csaba atyára is szemét dolgokat szokott írni. Meg ránk is. Ráadásul én személyesen is ismerem János atyát, tudom mennyire okos, és hiteles ember.
Ha valaki nem ért vele egyet, ilyeneket ír, hogy: nem lesz üdvösséged, nincs üdvösséged nekem van, a pokolba fogsz kerülni és hasonlók. Na meg bántóan trágár. Csak úgy röpködnek ki a férfi nemi szervek a szájából. Nem keresztény.

Az biztos, hogy a cigánycsoportok nem házasodnak egymással, lenézik egymást. Ezt nyíltan.

Na, egész jól idéztelek, ugye? Bár a teljesség igénye nélkül. Nem volt nehéz, mivel mindenkinek ezt írod.
Tényleg, a hazugok előtt be van zárva a menny?
Akkor mi lesz veled? Sosem írtam, hogy gyönyörűszép vagyok. Na és hol írtam? Bizonyítsd be, különben hazug vagy.

Memória, memória, nem comment gyűjtés.
Emlékezz csak vissza, amikor két dologban is állítottam, hogy mondtad. Az volt a válaszod, hogy bizonyítsam be, különben hazug vagyok.
Az egyiket be is bizonyítottam, belinkeltem. Erre nem azt írtad, hogy bocsánat, tényleg írtad, hanem azt, ha a másikat nem bizonyítom be, akkor hazug vagyok.
Nem attól kezdve tudom, hogy beteg vagy, ezt már régen észrevettem.
Csak tudnám, hogy mi a bajod a nagymamám majdnem 70 évével. Neked, csak egyszer írtam. Vagyis ki az aki tudja, hogy én másnak mit írok? Hát te!
Aki itt mindent tud rólam, az kozmosz. Olvassa is a commenteket és meg is jegyzi. És diszkrét, ahogy észrevettem.

Remélem, hogy nem, mert Zempléni-hegység a legszebb.

Látod milyen buta vagy! Isten színe előtt nincs már mentegetőzés, magyarázkodás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés