Oroszország a szíriai katonai bázisainak bővítésére készül

2020. május 29. 17:55
Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalások folytatására utasította az orosz védelmi és külügyi tárcát Szíriával arról, hogy az orosz fél pótlólagos ingatlanvagyonhoz és vízterülethez jusson az arab országban.

Az erről szóló információ pénteken jelent meg az orosz online közlönyben. Az elnöki utasítás értelmében a tervezett bővítésről a két minisztériumnak megállapodás esetén egy, az orosz légierőcsoport szíriai állomásoztatásáról szóló megállapodáshoz csatolandó jegyzőkönyvet kell majd aláírnia.  

A 2017. január 18-án megkötött kétoldalú megállapodás értelmében Damaszkusz 49 évre térítésmentesen átadta Moszkvának a tartúszi haditengerészeti kikötőt és a hmejmími légi támaszpontot Latakia tartományban. Oroszország 2015 szeptemberében avatkozott be a szíriai vezetés oldalán a 2011 óta tartó konfliktusba.

A 49 évre szóló megállapodás további 25 évre automatikusan meghosszabbodik, ha a szerződő felek a lejártát megelőzően nem kevesebb mint egy évvel nem jelzik diplomáciai csatornákon felmondási szándékukat.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugat még mindig nem tudja megemészteni, hogy a Jelcin idejében keletkezett oroszországi privatizációs reményeiket Putyin eloszlatta. Hodorkovszkij példáján megmutatta, vagy az orosz érdeket nézik, vagy külföldre mennek, vagy börtönbe. Nem is tudták szétprivatizálni a világ legnagyobb országát, az orosz gazdaságot, az orosz természeti kincseket.

Látom, több gondot fordítottál a trágár szóvirágokra, mint az értelemre. Putyin csak Oroszország érdekét nézi, végül is mi várható tőle? A nyugat szerint nekik nem lehetnek érdekszféráik, míg az USA az egész világot annak tekintheti. Nem ő köt bele a nyugatiakba, azok próbálják az oroszokat ellehetetleníteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés