Szentkirályi Alexandra a Bory-várat és az Andrássy-kastélyt mutatja be

2020. május 5. 8:07
A kormányszóvivő Székesfehérváron és Tiszadobon kalauzol minket közösségi oldala segítségével.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozza, hogy egyik épület sem olyan régi, mint talán első látásra gondolnánk: a romantikus-neogót stílusban épült Andrássy kastély a XIX. század végén, míg az építészeti stílusok közé nehezen sorolható, évről-évre fejlődő Bory-vár a XX. század első felében egészen az építész-tervező-kivitelező-névadó, Bory Jenő 1959-és haláláig formálódott.

„Mindkét kastély hangulata visszaadja azt, amit egy ilyen helyen remélhet a látogató: az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere által építtetett kastély képe mentén gimis történelemórák és I. Ferenc ugrik be (Hello, Loire menti kastélyok) és nem is tévedünk olyan nagyot, hiszen az ihletet állítólag valóban a Franciaország leghosszabb folyójának partján álló középkori várkastélyok adták. De nem kell félteni Tiszadobot, a kastély mögött olyan mesébe illő bukszus-labirintus várja az arra járókat, hogy bármelyik Disney-hercegnő megirigyelné” – írja a kormányszóvivő.

Hozzáfűzi, hogy a székesfehérváriak büszkesége már a létét tekintve is egy különlegesség: a vár ugyanis a mai napig Bory Jenő leszármazottainak tulajdonában van, akik egy alapítványon keresztül működtetik azt. Tényleg olyan, mint egy mesebeli vár. Kupolák, díszkutak, szobrok, bástyák, tornyok, teraszok, átjárók, park, kerengő, kápolna, képtár.. Minden van. De talán leginkább egy romantikus vallomás: a kastélyt ugyanis Bory a felesége iránt érzett szerelemből építette meg, ezzel valami, a köveknél is maradandóbbat hagyva az utókorra – írja.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Voltam a Bory-várban, csodálatos, mint egy ékszerdoboz. Már akkor megfogadtam, hogy elmegyek mégegyszer.
Össze kell kötni egy székesfehérvári városnézéssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés