A KDNP személyiségi jogi pert indít a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája miatt

2020. április 30. 16:31
A napilapban megjelent karikatúrán a megfeszített Jézus Krisztus mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos látható, azzal a szöveggel, hogy alapbetegsége függőséget okozott.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indít az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt.

Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese csütörtöki online tájékoztatóján azt mondta: az alaptörvény rögzíti a véleménynyilvánítást és a sajtószabadságot, de egyidejűleg azt is, hogy ezek gyakorlása nem irányulhat bizonyos közösségek, többek között a vallási közösségek méltóságának a megsértésére. „Márpedig itt ez történt” – értékelt a KDNP-s politikus, aki úgy fogalmazott: a napilag Jézust gúnyoló karikatúrája „a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulása”.

Hozzátette: nemcsak a keresztényeket és keresztyéneket, hanem minden jóérzésű embert megbotránkoztat és sért az a blaszfémikus karikatúra és szöveg, amely az újságban megjelent. Kiemelte: a karikatúra célja egyrészt az, hogy kigúnyolják Jézus Krisztust, másrészről pedig provokálni akarják a jóérzésű embereket, és gyűlöletet próbálnak szítani. Vejkey Imre szerint nem maradhatnak csendben, és nem lehetnek közömbösek. Jelezte: ő maga is aláírta az ügyben indított petíciót és erre kért minél többeket.

 Úgy fogalmazott: a szabadság, a felelősség, az emberi méltóság hármasa nem választható el egymástól. „Az ember szabadságához és méltóságához az is hozzátartozik, hogy a hitét és a vallását tiszteletben tartsák” – jelentette ki a kormánypárti politikus. A napilapban megjelent karikatúrán a megfeszített Jézus Krisztus mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos látható, azzal a szöveggel, hogy alapbetegsége függőséget okozott.

(MTI)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég volt!
Petíció a baloldali sajtó vallásgyalázó gyakorlatával szemben

Kéretik aláírni!
Itt https://www.citizengo.org/hu/r..

Válaszok:
Sulammit | 2020. május 2. 11:31
Sulammit | 2020. május 2. 11:31

Úgy látszik Gyurcsány és médiájának a terve megvalósulni látszik.

,,Amíg én vagyok a DK elnöke, addig én nem fogom megengedni, hogy a DK a Jobbikkal politikai szövetségre, együttműködésre lépjen, amíg nem válik teljesen vállalható, valamilyen mérsékelt párttá. De ha azzá lesz, azzal nekem nincsen bajom. Hát lehet, hogy lehet kutyából szalonna, nem? Ha a szavazók sokaságában nagyon erős a leváltási szándék, az ördöggel is összeállok, csak ne a Fidesz maradjon.,,
https://hirtv.hu/ahirtvhirei_a..

Ezt persze a nyugati lapok elhallgatják és az EU-ban a LIBE is elsumákolja.
Netán ez is európai értéke lenne?

,,. A közösséghez tartozással összefüggő személyiségi jog érvényesítése iránti per

A Ptk. rendelkezése szerint a közösség bármely tagja jogosult a személyisége lényeges vonásának minősülő, a magyar nemzethez, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji vagy a vallási közösséghez tartozásával összefüggésben a közösséget nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem esetén a jogsértés megtörténtétől számított harmincnapos jogvesztő határidőn belül személyiségi jogát érvényesíteni.[22]

A Ptk. elfogadja, hogy a közösség sérelme összefüggésben állhat a közösség tagjának személyiségi jogával.

A személyiségi jog érvényesítésének ebben az esetben a következők a feltételei:

– az érvényesítésre a közösség tagja jogosult,

– a közösséget a nyilvánosság előtt súlyosan sértő, vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó sérelem,

– a közösséget ért sérelem legyen összefüggésben a közösség tagja személyiségének lényeges vonásával

– a jogsértés megtörténtétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül az igényt érvényesíteni kell.[23]

A közösséget ért jogsérelemre alapított egyéni személyiségvédelmi igény érvényesítésének jogvesztő határideje a nagy nyilvánosság előtti jogsértés megtörténtétől, nem pedig annak sajtóban vagy valamilyen hírközlő hálózaton (internet) való megjelenítésétől – nem az egyéni tudomásszerzés időpontjától – kezdődik. A jogsértő közlés sajtóban vagy az interneten való megjelenése akkor minősíthető nagy nyilvánosság előtt elkövetett jogsértésnek, ha maga a szerző teszi azt közzé, vagy a közzétételre az ő hozzájárulásával kerül sor, azaz ha a jogsértés nyilvánosságra kerülése a jogsértő magatartásának a következménye.,,
https://jogaszvilag.hu/szemely..

Amennyiben a magyar bíróság nem megfelelően ítélkezik a pert tovább kell vinni az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Így legalább egész Európa tudomást szerezne a magyar balliberális oldal értékeiről.

Nagyon helyes! Mindennek van határa, csak a szélsőbalosok pimaszsága határtalan.

Te, és nem lehet, hogy ami ennyi embert kiakaszt, azzal valami mégsem OK? Csak úgy kérdezem...

Ne, csak méltatlankodjunk, írjuk alá ezt a petíciót.

https://www.bama.hu/orszag-vil..

Tegnap kaptam, örülök, hogy indítottak egy ilyen petíciót.

Nem vettem észre, hogy te is indítottál. Ez tök jó!

Nem vettem észre, hogy te is indítottál. Ez tök jó!

Én azért találnék rá.

Andrea, pont te vagy az, aki itt hisztizni szokott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés