Tusk nácizásáról és nagyszüleim emlékéről

2020. április 17. 16:00

Petri Lukács Ádám
Vendégszerző
Tusk mondata azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

„Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra” – ezt mondta Donald Tusk a magyarországi holokauszt áldozataira emlékező emléknapon.

A hitleri jogrend kialakításához is hozzájáruló tudóssal egy mondatban említeni valakit, az nem túl kódolt nácizás.

A kisebbik baj ezzel, hogy a valósággal köszönő viszonyban sincs, Orbánnak – az ember már unja leírni századszor – soha semminemű afféle megnyilvánulása nem volt, ami ilyen állítást megalapozottá tehetne, ellenben sokszor jelezte, hogy „zéró toleranciát” tanúsít minden antiszemita megnyilvánulással szemben, a magyarországi zsidó élet a reneszánszát éli, és ezt hozzám hasonlóan sok büszke magyar zsidó tanúsíthatja.

Tusk mondata valójában azért végtelenül fájdalmas, mert megalázza, semmisé teszi mindazoknak a halálát, szenvedését, akik a SOÁ áldozatai voltak.

Ha Carl Schmitt büszke lenne Orbánra, akkor eszerint a két világ között hasonlóság van.

Azaz Auschwitzot megjárt nagymamám, Budapesten megölt nagyapám, nagyapám Szabadkán felakasztott testvére, Szabadkáról Bor felé agyonvert dédnagyapám – mind- mind a SOÁ áldozatai, a haláltábort túlélő nagymamám is – valami a mai magyarországi viszonyokhoz hasonlítható rendszerben éltek volna?

Ha esetleg arra célozna Donald Tusk, hogy a népirtás előtti német korszakkal lát párhuzamot, ajánlom, olvassa el Sebastian Haffner Egy német története című zseniális könyvét, majd számoljon be arról, hogy milyen párhuzamokat fedezett fel.

Azért élhetek, mert csodálatos módon a nagymamám azon kevesek közé tartozott, aki hazajött Auschwitzból, mert apám már megfogant, mielőtt apai nagyapámat megölték volna. A kisfiam egy nagyszerű világi zsidó iskolába jár, a magyar állam pedig ezerféleképpen támogatja az önszerveződő zsidó kulturális életet is, miként amúgy is az elmúlt tíz évben annyi forrást bizosítottak kultúrára, amennyit a millenium óta soha.

Orbánt (vagy bárkit) annyiféle mód lehet kritizálni úgy is, hogy nem sértjük meg azok emlékét, s a túlélők leszármazottait, akiket megöltek a nácik vagy a velük kollaboráló magyar honfitársaink. 

Radnóti Miklós, pár hónappal a halála előtt még így reménykedett:

„s nyárvégi csönd napozna      az álmos kerteken,
a lomb között gyümölcsök      ringnának meztelen,
és Fanni várna szőkén      a rőt sövény előtt,
s árnyékot írna lassan      a lassú délelőtt, -
de hisz lehet talán még!      a hold ma oly kerek!
Ne menj tovább, barátom,      kiálts rám! s fölkelek!”

Nem sikerült az újratalálkozás a hitvessel, agyonlőtték.

Ma Magyarországon sok minden van – virágoznak a fák, gyönyörű a tavasz, tombol a koronavírus, izgalmas múzeumi és színházi programokat nézünk otthonról, online, dolgozik a  parlament, intézkedéseket hoz a kormány, amely majd 2022-ben újraválasztható vagy leváltható, a választópolgárok akarata szerint –  s van egy miniszterelnök, aki se nem antiszemita, se nem mutat semminemű rokonságot a harmadik birodalom egyetlen támogatójával sem.

Emlékszem, amikor 1986-ban a Papámmal, aki ekkor a DAAD ösztöndíjasa volt, mentünk át a friedrichstrassei határátkelőn, és engem levetkőztettek a kelet-német határőrök. Rettegtem, amíg „Berlin - Haupstadt der DDR”-ben voltunk, és lassan nyugodtam csak meg, ahogy mentünk a Horn Strassén található lakás felé.

Valaha azt írta Kertész Imre, hogy „a kelet-európai élet a halálra nevel”.

Most túl vagyunk már a fasizmuson és túl a kommunista diktatúrán.

Derűs, normális életre, sok kihívással rendezkedhetnek be az élők, s immár sajnos Donald Tusk jóvoltából most némi kegyeletsértéssel, relativizálással is terhelt világra.

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tusk egy bunkó kretén. A többit róla majd máskor, máshol.


Miért csak ilyen kesztyűbábokat tud kitermelni az EU, mint ez a vérig sértett Tusk?

Ha a Hitler rendszer olyan volt mint az Orbán rendszer, akkor az egész világháborúzás fölösleges volt.
Béke a fölöslegesen beáldozottak poraira.

Most szólt és nemcsak most.

Orbán Viktor is. Az a keresztyén ember, aki hallotta dr. miniszterelnök úrtól a "zéró tolerancia az antiszemitizmussal szembent" feltehetőleg elhatározta, h.nem fog a kollektív felelősség elvi alapján ítélni eleveneket és holtakat sem.

Az emberi agy sajnos, így működik, a zsidók, a magyarok, a németek. Pedig nem helyes, de sajnos, így egyszerűbb, törekedni kell a helyesre. Egyes emberek, egyes csoportok, de egy nép egészében NEM felelős tagjai viselkedéséért, tetteiért. Viszont bármit teszünk, visszasugárzik a közösségünkre.

Az élet NEM igazságos.

Végülis szólt, nem?

Tusknak az a feladata, hogy szétverje az Európai Néppártot.
Súlyos tévedés volt őt elnöknek megválasztani.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. április 17. 17:44

Eddig úgy tudtam, h. kasub, azok Gdansktól Németország felé élnek a tengermelléken. Az édesapja ács volt, az ácsok általában nagyon okosok, szóval vszg. ő az első, aki egyetemet, jogot, végzett a családban. Nem lenne ez baj, sőt, de sajnos, a politikai ellenerő része lett. Ő lett a PO (állampolgári platform) alapítója, igaz, h. a nagyvárosok önkormányzatai az övék, de országos választást nem tudnak újból nyerni.

A PiS (Jog és Igazságosság) jobb. Mikor 10 éve a szinte teljes vezérkar lezuhant, s meghalt, nem hittem volna, h. így lesz, h. hosszú ideig ők lesznek.

Válaszok:
Antigoné | 2020. április 17. 17:32


Senkit nem köpött le (tudtommal).


Olvastad a Bádogdobot a kasubokról (is)?

Válaszok:
Agnieszka | 2020. április 17. 17:37

Sajnos, nem. Majd ha lejár a járvány, megnézem könyvtárban.Már nagyon várom. Meg megveszem az új Bereményi könyvet.

Válaszok:
Antigoné | 2020. április 18. 11:02

Ne röhögtess kishaver, nem vagy több egy frusztrált, nyelvöltögető óvodásnál.

Nem vagyok rá büszke, de sohasem fogok megszabadulni a gyanútól, h. talán mégsem volt véletlen. Iszonyú tragédia volt. Úgy tudom, a fekete dobozt az oroszok a mai napig NEM adták át.

Isten áldja meg a haló poraikat és adjon megnyugvást a hozzátartozóknak.

Megkérdezném Tuskot, miben látja a párhuzamot a hazáját lerohanó, Varsót megsemmisítő nácik és Orbán között? Ezzel a hasonlattal saját országának szenvedéseit relativizálja. Akkor is, ha ő találja ki, akkor is ha csak elmondatják vele.

"Tusk mondata azért végtelenül fájdalmas..." - nem fájdalmas, mert semmi köze a valósághoz.

Hitler vállalta a felelősséget? Ha már itt tartunk, akkor azok vállalták, akik odaálltak a nürnbergi bíróság elé, és ott vállalták.

De itt kinek, mit kéne vállalni? Egyelőre a bábként mozgatott főpolgármesternek lenne vállalni valója, de ő ott sem volt. Sőt még azt a beosztottját sem meri felelősségre vonni, aki felelne az egészségügyért.

Mész vissza a szemétbe, patkány. X

kata56 magyarázata pontos, annyival egészíteném ki, hogy Orbánnal a magyarok nagyobbik része egyetért, tehát a magyarokat nem tudják 10 éve csőbe húzni. Plusz az, hogy Orbán velük szemben tud nagyon sikeres lenni, ami a magyarok sikere is.
Szemükben a magyarok két vesztes háború után ne ugassanak, a holokausztról kb. csak a magyarok tehetnek, valamint kb. Jézust is mi feszítettük keresztre. Ehhez még hozzájön, hogy világképüket Kun Béla óta ugyanaz a társaság alakítja. Mint Kun Béla, Scotus Viator.

Magam már x-eltem ezt a szemetet.

Mondjuk a Tuskot eléggé kituszkolták már Lengyelországból. Kicsit bukott politikusnak tűnik...

A nyilasok nem esznek meg senkit.
"A szempontunkból az érdekes inkább az, hogy Szálasi a németek akarata ellenére hozta létre a nemzetközi gettót az Újlipótvárosban, és a németek ellenére – sőt: a németek határozott tiltakozását kiváltva – állította le 1944. november 21-én Pestről a halálmeneteket." (Karsai László)

Van az már lassan 75. Meg is látszik a magyar társadalmon.


Nem rövid és nem könyű olvasmány, de megéri.
Üdv.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. április 19. 11:44

Ez a Tusk mekkora egy balos hulladék szarember lett. És hirtelen mekkora lett a pofája.

Gratulálok! Tusk és Hitler nevét nagybetűvel írtad.
Orbánt a magyarok miniszterelnökének nevét sikerült kisbetűvel írnod. Nyilván nem vagy magyar!
Ergo Tusk és Hitler akik nálad összetartoznak.
Tudod, az a fránya freudi elszólás.

Először is honnan tudod, hogy Orbánnak ki a legjobb barátja?
Másodszor honnan tudod, hogy nem volt egy szava sem ellene?
Harmadszor, annyit tett Orbán a zsidóságért, akiket a magyar nemzet részeként aposztrofált, amennyit még egyik állami vezető sem.
Negyedszer, ha nem állna a sarkára Orbán, már ami a migránsokat illeti, nektek nem a zsinagógák renoválásában lenne részetek, hanem a migránsok általi támadásokban.
Úgyhogy vegyél szépen vissza!
Na persze mit érdekel titeket a zsinagóga, ha a vallásotokat sem ismeritek, csak lobogtatjátok faji alapon a zsidóságotokat.

Már miért zavarna? A renoválást és felújításokat főként a hívek adományából.
A zsidók, akkor milyen alapokról beszélnek, se faji, se vallási?
A kérdést rosszul tetted fel. Mit tett Orbán a zsidókért, amit más országok politikusai nem tettek meg.
Remélem ismered azokat a számokat, amilyen mértékben a francia zsidók alijáztak, alijáznak?
Vagy támadásokban részesülnek a német zsidókkal együtt!!!
Mégis mit gondoltál, hogy Orbán véleményezni fog egy publicisztikát?
Tóta W. Orbánt gyalázó írásaira reagált talán?
Tudod, nálunk keresztényeknél Szent Pál óta az a szokás, hogy segítjük egymást. Segítjük a bajban lévő egyházakat.
Bayer szavait pedig itt olvashatod.

https://mandiner.hu/cikk/20160..

Majd igyekszem, bár már ott tartanánk és kösz, visz.

Csakjobbantudomnálad!!!
Ha fel kell újítani pl. a világítást, azt a mi adományainkból végezteti el a plébános. Nem sorolom fel a javítani, felújítani valókat. A lényeg, hogy mi hívek adakozunk a perselypénzen felül.
Nem töredéket és mindenhol.

Végülis azt rovod fel a szerzőnek, hogy ne védje meg olyan nagyon Orbánt, hiszen Bayer a barátja.
Orbántól elvárod, hogy nyilvánosan marasztalja el a barátját.
Az nem zavart, amikor Kertész Ákos írta azt az ocsmány magyarokat gyalázó írását az Amerikai Népszavában? Pedig akkor sem szólalt meg Orbán és Tóta W. írásait sem véleményezi, pedig szemetebbnél, szemetebb dolgokat ír róla.
Még egyszer megkérdezem. Honnan tudod, hogy nem szólt?
Orgoványi erdőzöl, de azt sem tudod, hogy miért mondta, sőt utólag sem olvasod el.
Akkor miről beszélünk?

Azért érdekeljen, hogy legyen összehasonlítási alapod.
Ha olyan szörnyűségeket hallasz, látsz, nem gondolsz arra, hogy hála Istennek, hogy ebben a nyugodt országban élhetsz és csak annyi a problémád, hogy a tanárbácsi nem szólt rá az egyik renitenskedő, de igazat író gyerekre?
Mert Bayer véleményével egyetértünk, bár nyers a modora.


De bezzeg Heisler Andrással meg vagy elégedve?

Ez az alak nem tud semmit, műveletlen, nem olvas semmit, csak vádaskodik.
Amikor Fanniról beszél különösen nyálcsorgatva írja le a hazugságait.

Nem villanyszerelési munkálatokról beszéltem, hanem világítás felújításról. Ez nem kevés összeg egy hatalmas templom korszerűsítésénél.
Gondolhatsz orgonafelújításra is.
Lehet a nagyobb felújításoknál önkormányzati, állami segítséget kérni, de én arról beszéltem, amikor egy plébániai közösség több millió forintot dob össze.

Kertész Ákos egy hazug, vén csirkefogó. Még véded? Te jó ég!

Bayer mindig fején találja a szöget. Nem gyűlölködő, igazat szóló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés