BBC-elvek, mi?

2020. március 3. 8:19

Kárpáti Márton
Index
Politikai cenzúra működik a magyar közmédiában. 

„»A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.«

Ezt az MTVA merte leírni arra reagálva, hogy a Politico a közmédia belső leveleire hivatkozva leleplezte, amit jó ideje sejteni és látni is lehetett: politikai cenzúra működik a magyar közmédiában. 

Az is nagyon beszédes, hogy az MTVA hivatalos közleményében egy árva szó nincs arról, hogy ne lenne cenzúra a cégüknél, helyette mindenféle nemzetközi összeesküvésekről és fake news oldalakról kezdtek el hablatyolni. Majd jött a BBC szerkesztési elveinek emlegetése. :DDDDDDDDDD

Egész egyszerűen elképzelni sem tudom, milyen BBC-elvekre hivatkoznak, mert abban természetesen egy árva betű vagy sugalmazás sincs arra, hogy bizonyos témákat a legfelsőbb, netán politikai szinteken kellene jóváhagyatni. Természetesen minden szerkesztőségnek vannak szerkesztői, akik megmondják, segítenek eldönteni, hogy mit hogyan érdemes feldolgozni, ellenőrzik a cikkeket, híreket, de pont a BBC-nél kizárt, hogy bárkinek a főszerkesztőtől (!) kelljen engedélyt kérnie arra, hogy írhasson Greta Thunbergről. Vagy »a migrációról, az európai terrorról, Brüsszelről, egyházi témákról«. 

És senki ne gondolja, hogy az engedélykérés a normál, szerkesztési ügymenet része. Ha az lenne, akkor a belső levelekben nem emelték volna ki őket, hogy ezekkel óvatosan, különleges jóváhagyás után lehet csak foglalkozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 260 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

(idézet) minden szerkesztőségnek vannak szerkesztői, akik megmondják, segítenek eldönteni, hogy mit hogyan érdemes feldolgozni, ellenőrzik a cikkeket, híreket de pont a BBC-nél kizárt, hogy bárkinek a főszerkesztőtől (!) kelljen engedélyt kérnie arra, hogy írhasson Greta Thunbergről. Vagy a migrációról, az európai terrorról, Brüsszelről, egyházi témákról (idézet vége).

Mi van? Nem hinném, hogy a migráció (!) vagy Thunberg a közmédiánál tabutéma lenne, de nincs sok értelme annak, hogy 10 újságíró ugyanarról a témával foglalkozzon egyszerre, ergo a főszerkesztőnek vannak bizonyos koordinálási kötelezettségei.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. március 3. 15:00

Eddig az volt a baj, hogy a közmédia állandóan csak a migrációval, a terrorral meg Thunberggel foglalkozik, hogy elterelje a figyelmet a szándékosan tönkretett egészségügyről oktatásról, meg arról, hogy a Száhel övezet is már fényévekkel jár előttünk...

Ezekhez a témákhoz mi a fenéért kellene politikai engedély, hiszen a közmédia folyamatosan foglalkozik velük. Egyébként pedig mindenütt a szerkesztők koordinálják, mit csinálnak az újságírók. Mi ebben a hír?

Vannak Index-elvek is. ...meg elvtelenségek.

Emlékszik-e a tisztelt olvtárs a nagy időkre, amikor olyan kipróbált "függetlenek" és "objektívek" voltak a köztévé reggeli műsorában, mint:
- Gyárfás
- Aczél
- Lakat T.
- Orosz
- Verebes
- satöbbi

Ha akkor nem volt gond, most se legyen az...

Ez az ország egyre jobban hasonlít az 1984 c. rémregényből megismertre, csak itt még a korrupció is nyomorít minket.
Az újbeszél nyelv viszont duplapluszjó igyekszik elfedni a valóságot.
A legutóbbi hír: nincs koronavírus (??????????????)
Március 10-i hír: A kormány nem engedélyezi a március 15-i rendezvényeket a koronavírus miatt.
És a Nagy Testvér szeret téged.

Most éppen minek foglalkoznának vele, amikor otthon ül a kis aranyos, és reméljük, tanul.

Közpénzen "igazat" mondunk, ha elég pénzünk van, mellébeszélünk. Erre gondolsz?

A hírekben nem az "igazságot" keresem. Megnézem mit írnak, ki írta, hogyan adja elő, amit sugallni akar.

A Brit Propagandaminisztérium körlevele a BBC-nek és az Anglikán Egyháznak 1944. február 29-én:

Tudjuk hogyan viselkedett a Vörös Hadsereg Lengyelországban 1920-ban és hogyan viselkedett Finnországban, Észtországban, Lettországban, Galíciában és Besszarábiában a közelmúltban.

Ezért számításba kell vennünk, hogyan fog a Vörös Hadsereg bizonyára viselkedni, amikor lerohanja Közép-Európát.

Tapasztalatok mutatják, hogy a legjobb figyelemelterelés az atrocitás propaganda, amivel az ellenséget támadjuk. Sajnos a nyilvánosság már nem olyan fogékony, mint azokban az időkben, amikor (az első világháborúban) hullagyárakról, megcsonkított belga babákról és keresztre feszített kanadaiakról beszéltünk.

Ebből következően erősen kérjük együttműködésüket a nyilvánosság figyelmének elterelésére a Vörös Hadsereg tetteiről azáltal, hogy teljes szívükből támogatják a németek és japánok elleni vádjainkat, amelyek mint a múltban, ezután is nyilvánosságra kerülnek a minisztériumból.

Szmájlizol egy cikkben? Retardált, libsi fasz.

Aki közelebb van a Fideszhez:
2, két, kettő közszolgálati híradó jogszerű az alaptörvény szellemében:
egy a TV1-en, ez a kormányoldalé,
egy a TV2-n, ez a kormányellenzéké.
A híradók száma és hosszúsága nem lehet eltérő.
Ez az egyetlen jogszerű, demokratikus megoldás.
De: ehhez igen világos, egyszerű működési elvek lefektetése elengedhetetlen.
A működési szabályzat első pontja:
Minden híradó eleje feltűnő írással az utóbbi egy év tévedéseinek, hazugságainak számát KÖTELES, legalább 10 másodpercen keresztül kiírni.
A híradó alatt, végig, a képernyő alján lévő sávban folyamatosan közölni. Így:
"Ez a TV1 (TV2) Híradó az elmúlt 12 nap alatt x tévedést, y hazugságot közölt Önökkel, a bíróság ítélete alapján."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés