Törököt fogtunk, most már nem is eresztenek

2020. február 28. 11:47

Trombitás Kristóf
Mandiner
Zsarolás ez a javából, de komolyan gondolják.

Fenyegetőzések ide vagy oda,

baltacsapással ért fel a csütörtök esti török bejelentés,

miszerint az országuk területén élő migránsokat a jövőben sem a tengeren, sem a szárazföldön nem tartóztatják fel.

Rögtön az elején adott két esemény, amelynek közvetve vagy közvetlenül, de hatása lehet a tegnapi, késő esti döntésre.

Az első, talán kevésbé fontos pont, hogy nem sokkal a bejelentést megelőzően Törökországban a legtöbb felhasználó számára elérhetetlenné váltak a közösségi oldalak. Nem mindenki küszködött ezzel, de az állami tulajdonban álló Turk Telekom blokkolta a Facebookot, a Twittert, az Instagramot és a helyi fejlesztésű Eksi Sozlukot. Ez pedig már önmagában lehetett következmény és előzmény egyben. Ugyanis az oldalak leállása előtti órákban érte légitámadás a szíriai kormányerők által az amúgy szíriai Idlibben állomásozó török katonákat, akik közül számosan meghaltak és megsérültek.

A közösségi oldalak elérhetetlenné tétele azt a célt szolgálhatja, hogy a törökországi emberek csak a legminimálisabb módon tájékozódhassanak az események felől, bár egy VPN-nel felszerelkezve ez senkit nem állít megugorhatatlan akadály elé. És míg

az a kérdés is felmerülhet, hogy a török katonák egyáltalán mit keresnek Szíria területén,

szír álláspont szerint miért támogatnak dzsihádista csoportokat fegyverrel és pénzzel, törökországi kiképzéssel, addig kezd az is körvonalazódni, hogy miért jelentették be ilyen hirtelen a migránsok feltett kézzel való kezelését. Felrúgva ezzel azt a megállapodást, amiért Angela Merkel korábban vért izzadt, de végül sikerült nagyjából lefizetnie Erdogant.

Elég rossznak tűnik eddig a helyzet?

Mert van ennél fenyegetőbb része is az eddig történteknek. Meg nem erősített információk alapján a törökök felszólították az orosz nagykövetet, hogy hagyja el az országot – ilyet hadiállapot kihirdetése előtt szoktak javasolni. A törökök ugyanis azt gyanítják, hogy az idlibi légitámadásban az oroszok keze is benne volt, mármint egészen konkrétan ők adták a légitámogatást.

Törökország NATO-tag, és

soha nem látott közelségbe került ahhoz, hogy hadat üzenjen Oroszországnak.

Így válik érthetővé a migránsokkal kapcsolatos bejelentés, amivel Európát igyekeznek sokadjára zsarolni, hogy ugyan, álljatok már a hátunk mögé.

A szír polgárháború elmérgesedésének okozója lehet Idlib. Ám ennél is drasztikusabb lépés lehet, ha a törökök valóban nem állják útját a menekültnek, mert úgy a 2015-ös válságnál is súlyosabb helyzet állhat elő az EU határainál – így a magyar határon is.

És jelen pillanatban nem árt, ha számolunk a legrosszabb szcenárióval, még úgy is, ha azért láttunk már olyan mérges helyzetet Oroszország és Törökország között, amelyet végül sikerült megoldani. A tétet azonban emeli, hogy ezt megelőzően – legalábbis az elmúlt éveket nézve – egyszer sem egy háborúban került egymással szembe a két fél. Márpedig ha Európának aközött kell választania, hogy beáll Törökország mögé egy fegyveres konfliktusig is fokozódó helyzetben, vagy vállalja a felelősségét annak, hogy több millió migránst kell feltartóztatnia,

akkor végül csak vesztes lehet a kontinens.

Különösen úgy, hogy időközben a török kormánypárt szóvivője, Omer Celik is megerősítette a CNN-nek, a továbbiakban nincs meg arra a lehetőségük, hogy visszatartsák a migránsokat. Elmondása szerint ugyanúgy szeretnének eljárni, mint eddig, de ekkora számú tömeget már nem tudnak megállítani attól, hogy a nyugati határok felé törjenek.

Zsarolás ez a javából, de komolyan gondolják.

Az egyetlen kapaszkodó az lehet az egész helyzetet tekintve – és ez is csak nekünk, az eseményeket távolról szemlélőknek fogódzkodó –, hogy senkinek nem érdeke a háború eggyel magasabb fokozatra kapcsolása. Erdogannak egy – a saját választóinak így eladható – rendteremtő háború a szomszédban még jó propagandának, de a sok elesett visszaüthet, a szírek sem szívesen kerülnének egy az egyben szembe a törökökkel, és Putyin sem akar igazából mást a Földközi-tengeri hídfőálláson túl. Forró télutónak nézünk elébe, az biztos.

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jól értem az egyes libsi kommenteket, akkor Orbán a következőkért okolható:

(1) Bevonultak a törökök Sziriába,
(2) A szír kormánycsapatok negtámadtak egy török állást,
(3) Az oroszok a (2)-höz légitámadást adtak,
(4) A törökök szabdjára engedik a migránshullámot.

Viszont, ha a kerítés majd megfogja a migriket, az a világgazdaság
kedvező alakulásának az eredménye.

Jelzem a fakezű fejlesztőnek hogy a pontosvessző az egy értelmezhető
írásjel a magyar nyelvben. És nagyon örülnék, ha a szögletes zárójelet
(nem tudom megmutatni, hogy az hogyan néz ki, de biztosan sejti,
hogy melyik lehet az) is használni lehetne. Ugyanez a helyzet a
paragrafus jellel és a csillaggal is (ezeket sem tudom megmutatni
élőben a fórummotor sajátosságainak köszönhetően).

Nem példaképünk Törökország vagy Oroszország. De milyen példakép lehet mondjuk Norvégia, ahol egy gyereket elvehetnek szüleitől, csak azért mert lyukas a tejfoga? Vagy azok a nyugat-európai országok, ahol azon folyik a vita, hogy tizenkét vagy nyolc éves korra csökkentsék az eutanáziába történő beleegyezés korhatárát?

Zsarolni a gyengéket lehet.

Egyszerű a helyzet. A törököknek sincs szükségük azokra a 'menekültekre'.

Mindazonáltal az Orbán által követett megbékélési politikánk Törökországgal, folyamatos vizsgálatra szorul.
Ha elindul az áradat, azzal Törökország felmondja az Európával kötött megállapodását, és nekünk a továbbiakban nem érdekünk ezzel az új Törökországgal a kötelező diplomácián túli együttműködés.

A sztori 2015-ben siklott ki. Merkel meghirdette a migránsok befogadását, a Willkommenskulturt. Ez olyan sikert aratott, később már annyian lettek, hogy Merkelnek kétszer is Erdogan színe elé kellett járulni, védelmi pénzt kellet ígérni, hogy tartsa vissza a bevándorlókat. Akiket amúgy is visszatarthatott volna. Mára oda jutottunk, hogy Erdogan minden alku ellenére el akarja engedni a migránsokat, akik viszont már ott tartanak, hogy nekik joguk van akár erőszakkal is Európába jönni.

Szóval hogyan indult a sztori, kinek köszönhetjük az egészet?

Te szerencsétlen! Mit tudna tenni bármelyik európai vezető azon kívül, hogy a saját határait lezárja? Mit tud tenni bármelyik európai vezető az ellen, hogy a migránsokat saját hazájukban hazug ígéretekkel, valótlan információkkal indulásra bátorítják, vagy egyenesen ráveszik, hogy induljanak?

Valahol nagyon el vagy tévedve. Kimondta már az EU, vagy mondjuk a leginkább célpontnak számító Németország, hogy nem fogadunk be senkit, ne induljanak el? Nem mondta ki, és a migránsoknál ez számít. Ezzel szemben az EU részéről támogatják a taxiztatást a Földközi tengeren, az NGO-k megadnak minden információt ahhoz, hogy végig tudjanak menni a balkáni útvonalon, ahol érdekes módon van pénzük, ruhájuk, élelmük, okos telefonjuk. Ezek a hírek eljutnak a kiindulási helyekre is.

Egy 2001-es cikkel próbálsz érvelni 2020-ban, megváltozott, teljesen más helyzetben? Hát, nem vagy valami produktív észlény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés