Az öndicséret hete

2020. február 22. 14:10

Bolgár György
Népszava
Ami az elmúlt száz év legjobb évtizedének ünnepélyes kihirdetését alapjaiban cáfolja, az a jogállam módszeres szétverése.

„Orbán azonban mindjárt finomította is kijelentését, mégpedig azzal, hogy a mostani növekedés a pénzügyi egyensúly fenntartása mellett ment végbe. Ez igaz, ám 1995-ben a magyar államadósság aránya a GDP-hez viszonyítva még 84 százalékos volt, ami 1996-ban 71-re, 1998-ra pedig kevesebb, mint 60 százalékra esett vissza, és még 2006-ban is csak 64 százalék volt. Az a sokadszor hangoztatott állítás pedig, hogy a minimálbér is duplájára nőtt, csak formailag igaz, hiszen a bruttó minimálbér megkétszereződése közben a minimálbér nettó értéke 60 ezer forintról csak 107 ezer lett.

Az orbáni dicsőségtáblára fölkerült egy egészen furcsa adat is, nevezetesen, hogy »a vagyoni alapú egyenlőtlenség Magyarországon a legalacsonyabb az egész Európai Unióban«. Hát nem, méghozzá nagyon nem. Egyrészt a vagyoni alapú egyenlőtlenségeknél fontosabb a jövedelmi egyenlőtlenség, márpedig itt Magyarország nagyjából az unió középmezőnyében van: a csehek, szlovákok, de még a finnek, a belgák vagy az osztrákok körében is kevésbé egyenlőtlenül oszlanak meg a jövedelmek, mint nálunk. De ha a miniszterelnök valamilyen okból csak a vagyoni egyenlőtlenségeket akarta összehasonlítani a többi országéval, akkor is – mondjuk így – tévedett. Az OECD statisztikája ugyanis arról tanúskodik, hogy nemcsak a lengyelek, csehek, szlovákok, de még a spanyolok, olaszok, görögök vagy finnek is egyenlőbb társadalomban élnek. Nálunk például a felső 10 százalék kezében van az összvagyon 48 százaléka, míg Szlovákiában ez a szám csak 34. És a társadalom alsó 60 százaléka nálunk 15 százaléknyi vagyont birtokol, Szlovákiában viszont 26-ot. Ennyit arról, hogy mi vagyunk a legjobbak, és ennyit a számokról.

Ami azonban az elmúlt száz év legjobb évtizedének ünnepélyes kihirdetését alapjaiban cáfolja, az a jogállam számokban nem mérhető módszeres szétverése (a számok legföljebb különböző felmérésekben, indexekben jelennek meg arról, hogy már csak részben szabad országnak számítunk, részben szabad médiával). Ugyanakkor az még statisztikával is alátámasztható, hogy a tíz évvel ezelőttihez képest ma arányosan kevesebbet költ a dicsekvő kormány egészségügyre vagy oktatásra, a korrupció pedig a közfelfogás és minden értékelés szerint is súlyosabbá és elterjedtebbé vált.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bolgár György úgy válogat, mint a kakas a tyúkok között.
A számok bár igazak, de nem abban a formájában ahogy ezt ő tálalja.

1995 83 % MSZP/SZDSZ kormány
1997 71,5 % MSZP/SZDSZ kormány
A csökkenés abból ered, hogy eladták a legértékesebb nemzeti vagyon, adót emeltek és drasztikusan csökkentették az állami szolgáltatás. (Bokros csomag)
1998 60 % FIDESZ/KDNP kormány
2001 51,7 % FIDESZ/KDNP kormány
2002 55 % MSZP/SZDSZ kormány
2009 77,8 % MSZP/SZDSZ kormány

Egy eset kivételével amikor MSZP/SZDSZ kormány volt növekedett az adósságállomány. Az egy esetben is csak azért csökkent, mert nemzeti vagyont értékesítettek és megnyomorították az embereket.

A FIDESZ/KDNP kormány esetében pedig folyamatosan csökkent az államadósság a GDP százalékában, ahogy az államháztartás hiánya is.

Ennyit Bolgár hitelességéről.

Ami pedig a vagyoni egyenlőtlenségeket illeti, abban is csúsztat.
Egy korábbi
https://mandiner.hu/cikk/20190..
Egy későbbi
https://mandiner.hu/cikk/20191..

Vagyis a fele se igaz, amit Bolgár György kínjában összevakart.

Jövedelmi egyenlőtlenségek..

Amennyiben az MSZP/SZDSZ kormányzás ideje alatt hasonló mértékben növekedtek volna a bérek, költségvetési juttatások, akkor ma Magyarországon a kétszerese lenne a jövedelem.
Ha Bolgár által említett országokhoz hasonlóan emelte volna a jövedelmeket MSZP/SZDSZ kormány, akkor egyszentin lennénk velük.

Így ebben is még fél igazság sincs.

Márpedig a féligazság még nem igazság.

Mielőtt még valaki az uniós támogatásokkal operálna, nézzünk egy egyszerű példát.

1 euró uniós támogatás
Az átlagos támogatási intenzitás 50 %
Vagyis kell még hozzá 1 euró saját forrás, és így lesz
2 euró.
A következőkhöz tudni kell, hogy az import beszerzés nem növeli a magyar GDP-t, hanem az exportáló országét.

60 % importot feltételezve a 2 euróból 1,2 euró import, így marad 0,8 euró. (Az 1,2 euró az exportáló ország GDP-jét növeli.) Ha ebből leszámítjuk az EU befizetéseinket (hozzájárulás, adó, egyéb) akkor marad 0,5 euró, amivel lehet számolni a GDP-énk növelésénél. Ha ezt átszámítjuk, akkor azt kapjuk eredményül, hogy mintegy 1-1,2 %-al növeli a magyar GDP-t. Ugyanakkor a nettó befizetőkét ennél nagyobb arányban. Lényegében ezt fogalmazta meg a volt EU-s pénzügyi biztos.

Ekkor még nem számoltunk azzal, hogy az itt lévő holland, német, francia, svéd, osztrák cégek mekkora hasznot talicskáznak ki.
Mindezt megtehetik a rossz gazdaság szerkezete miatt, melyben elévülő ténykedésük volt, van. Továbbá az ország tőkehiányos volta miatt. Szerencsére az elmúlt években ebben is lényeges változás állt be.

Járai Zsigmond parlamenti meghallgatásánál a következőket mondta:

2000-es évek elején Magyarország volt az Európai Unióhoz felzárkózó országok mintaországa, és minden nemzetközi fórumon úgy emlegettek bennünket, mint a követendő példát a többi közép-kelet-európai ország számára, abban az időben a legközelebb jártunk a fegyelmezett gazdaságpolitikához és az euró bevezetéséhez. Nem véletlen, hogy végül is 2004-ben be tudtunk lépni az Európai Unióba. Akkor úgy gondolom, hogy Magyarország húzta szinte maga után több más, kelet-közép-európai országot is az Európai Unióba. Ez a gazdaságpolitika, ha folytatódott volna, nekem meggyőződésem, hogy gyors gazdasági növekedést fenn lehetett volna még sokáig tartani, sokkal olcsóbban finanszírozható lett volna az ország, és a mostani egy főre jutó GDP-nk lényegesen nagyobb lenne, mint ami ténylegesen kialakult.
https://www.parlament.hu/biz39..

Zokninak hiába magyarázod ő nem érti, nem is akarja érteni és a csillagos eget is letagadja.

Fentebb ( Berecskereki 2020. február 22. 15:07 ) egy egyszerű példán levezettem azt amit Thomas Pikety és Günther Oettinger volt EU pénzügyi biztos megfogalmazott. Aki elvégezte a nyolc osztály megérti.

Uniós támogatás pedig 2002-2010 is volt. Sokkal több, mint 2013 évtől. Ha ehhez hozzáadjuk a felvett hiteleket, akkor a Medgyessy Gyurcsány Bajnai kormány számára kétszer akkor forrás állt rendelkezésére, mint 2013 után az Orbán kormány számára. Mégis majdnem csődbe vitték az országot.

Ön a hitelességemet vonja kétségbe.
Ezt akkor tehetné meg, ha cáfolná azokat az adatokat és belőlük levonható következtetést. Cáfolni azonban nem tud, csak vádaskodni.

Ami a 10 ezer milliárdot illeti, ehhez hasonló összeg állt rendelkezésére a Medgyessi, Gyurcsány, Bajnai kormányok számára. Ön lopásról beszél, de ennek tényét nem tudja igazolni.

Most pedig nézzük a KSH számait.

2002-2009 időszakban a GDP összege 183.888 milliárd forint
2010-2017 időszakában a GDP összege 256.989 milliárd forint
A növekedés 73.101 milliárd forint

Azt tudni kell, hogy az import nem számít bele a magyar GDP-be. Így az uniós támogatásból sem számít bele az import beszerzés.

Mindezek után, ha elvonja a következtetést látni fogja az ön állítása HAMIS.

Gyuri!

rendszeresen hallgatlak, de egyre jobban aggódom érted, egyre jobban eluralkodik rajtad az Orbán elleni gyűlölet, ami kezd a korábbi tárgyilagosságod rovására menni. Orbán neve hallatán egyből örvénybe kerülsz, egyből elragad az féktelen indulat. Kár. S légy szíves ne szidd annyit Trump elnököt sem, s ne nyald az Izrael-ellenes Sanders popóját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés