Bod Péter Ákos szerint a GDP-növekedés csak egy mutatószám

2020. február 14. 13:16
A közgazdász szerint a magyar gazdaság helyzete nem írható le egy számmal.

Bod Péter Ákos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a magyar gazdaság helyzetéről. A közgazdász azt mondta: a magyar gazdaság helyzete nem írható le egy-két számmal, hozzátéve hogy szerinte önbecsapás lenne ha a GDP választ adna arra a kérdésre, hogy hol tart a magyar gazdaság helyzete. 

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egykor szebb napokat látott Bod.

Problémát jelent, hogy ez a videó csak egy nagyon rövid részlet és az AT-én sem lehet megtekinteni a teljes beszélgetést. Enne következtében nagyon nehéz véleményt mondani Bod Péter Ákos állításairól.

Ami a GDP kapcsolatos véleményét illeti, hogy ez csak egy mutató szám, egyet lehet és egyet is kell érteni. Már az sem mindegy, hogy a GDP belül mekkora arányt képvisel a külföldi érdekeltségű cégek és a magyar vállalkozások.
Az sem mindegy, hogy a GDP-nek mi az összetétele, forrása. Továbbá a GDP-ben realizált profit mire fordítódik.

A GDP kívül van több tucat olyan mutató, amely fontos egy ország makró gazdaságának a megítéléséhez. A teljesség igénye nélkül pár fontosabb.
GNI mutató
NNI mutató
GNDI mutató
NNDI mutató
Eszközök forrása
A gazdaság szerkezete
Eszközök összetétele, kihasználtsága
Eszköz és élőmunka hatékonyság
Jövedelmek (abszolút és fajlagos)
Foglalkoztatás, munkanélküliség
Képzettség
Állami szolgáltatás

Amennyiben az általam felsorol mutatókat összehasonlítjuk a mostani és a 2010 előttiekkel, akkor azt tapasztaljuk, hogy jelenleg mindegyik jobb mint amilyen korábban volt.

Egyik gazdaság helyzete se írható le egy számmal. De ha egy számmal kell, a GDP-vel szokták.

1. A V4 és a balti országok államadóssága meg sem közelíti a miénket, bár már 10%-ot arányában lefaragtak Orbánék, de a tényleges szám, amiért a kamatokat fizetnünk kell, továbbra is a legmagasabb.
2. Egyik országban sem rabolták le úgy az ország tulajdonát, mint éppen Magyarországon.
3. Éppen ezért mindegyik ország rendelkezik sok, odahaza adózó, többszörös Mészáros Lőrincekkel, azaz: nemzeti tőkével, még ha Nyugat-európai mércével kicsik is.

De, ha mondjuk mínuszban lenne az a GDP, BPÁ nagyon is hivatkozna rá.

Hát, lehet, hogy a GDP nem olyan jó mutatószám, de azért a "haver mesélte" nem überolja.

Mivel nem vagyok közgazdász, nem szeretnék érdemi véleményt nyilvánítani. Csak azt látom, hogy nehéz egzakt módon beszélni közgazdasági kérdésekről, hogy egy állítással szemben létezik mindjárt egy másik is, sőt, van amikor több is.

Csak egy friss példa. Az USA-ban a Mit Sloan School of Manegement és a State Street Associates, algoritmusok elemzésére alapozott álláspontja szerint az amerikai gazdaságra a következő hat hónapban hetven százalékos eséllyel recesszió vár.

A State Street Global Advisors elemzése szerint 2020 az USA-ban nem a gazdasági recesszióról fog szólni.

Az ilyen elemzések esetében, itthon és külföldön, az ember óhatatlanul nem tud elvonatkoztatni az adott közgazdász, elemző intézet politikai irányultságától. Valahogy így vagyok a politikai vargabetűket leíró Bod Péter Ákossal is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés