Ankara türelme véges az orosz Szíria-politikával kapcsolatban

2020. január 29. 14:25
Erdogan továbbra is idlíbi felkelőkről beszél, nem terroristákról.

Oroszország jelen pillanatban sajnos nem tartja magát az Északnyugat-Szíriával kapcsolatos megállapodásokhoz, miután a damaszkuszi rezsimmel szövetségben továbbra is offenzívát folytat az Idlíb tartományt ellenőrző ellenzéki fegyveresek ellen –nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak. A török államfő úgy fogalmazott: Moszkva „nem hű” sem az Asztanában (jelenleg Nur-Szultan), sem a Szocsiban aláírt egyezményekhez. Erdogan közölte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégáikkal, és közlik velük, hogy amennyiben nem állítják le a bombázásokat Idlíb tartományban, Ankara türelme elfogy.

„Ezt követően Törökország már azt teszi, amit kell” – húzta alá a török elnök, hozzátéve: azt kívánják, hogy Oroszország minél előbb figyelmeztesse a barátjának tekintett damaszkuszi rezsimet. „Vagy Szíriához viszonyulnak másképp, vagy Törökországhoz, ennek más módja nincs” – hangoztatta Erdogan.

Nincs nyoma megállapodásoknak

Ankara és Moszkva az elmúlt évek megállapodásainak értelmében egy feszültségcsökkentési övezetet tervezett kialakítani Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. A szíriai kormányerők és Oroszország tavaly április végén azonban elhatározta, hogy visszaszerzi Idlíbet és a szomszédos Hama tartományt a lázadók keze alól, a támadások december 19. óta pedig csak fokozódtak. Ráadásul a damaszkuszi csapatok előrenyomulása annak ellenére folytatódik, hogy Oroszország és Törökország idén január 12-én megegyezett a tűzszünetről. A műveletet az orosz légierő támogatja.

Erdogan felkelőkről beszél

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzik. A szíriai vezetés és Oroszország ugyanakkor minden szíriai felkelőt terroristának tekint. Erre vonatkozóan Erdogan a következőket mondta. „Azok a terroristák, akik a saját földjüket védik? Ezek felkelők. Ha tőlük kérdezed, az a négymillió szíriai menekült is terrorista, aki Bassár el-Aszad szíriai elnök üldöztetése elől menekült Törökországba.”

Erdogan a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a bombázások miatt immár több százezer ember indult meg Idlíb tartományban a török határ felé.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés