Ellenzi Putyin az élethosszig tartó elnökséget

2020. január 18. 22:28
A 21. éve hatalmon lévő orosz vezető egy veterán katonának fogalmazta meg kételyeit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzi azt, hogy az ország vezetője a szovjet időkhöz hasonlóan korlátlan ideig maradhasson tisztségben, írja az MTI. Putyin erről néhány nappal az elnöki beszédében meghirdetett alkotmánymódosítások, és a hirtelen kormányváltás után beszélt egy szentpétervári veterántalálkozón.

Itt javasolta neki az egyik veterán, hogy ne legyen korlátozás az elnök hivatali idejére vonatkozóan, amire Putyin így válaszolt: nagyon zavaró lenne visszatérni a nyolcvanas évekbe, amikor is az állam vezetői sorban egymás után életük végéig hatalmon maradtak – mondta Putyin a leningrádi blokád feloldásának 77. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Az AP szerint bizonytalanság övezi az orosz politikai életet az államfő szerdai évértékelő beszéde óta: Putyin ugyanis olyan alkotmánymódosításokat javasolt, amelyek alapján az elnök helyett a parlament képviselői neveznék ki a miniszterelnököt és a kormánytagokat.

Megfigyelők szerint a parlament és a kabinet jogköreinek növelésével, illetve az elnök jogköreinek megnyirbálásával Putyin csak megismétli azt a 2008-as manővert, amivel az első két elnöki ciklusa után miniszterelnökként irányította az országot. Az alkotmányos korlátozások ugyanis sem akkor, sem most nem teszik lehetővé, hogy a regnáló elnök egymás után harmadjára is államfő lehessen – bár azóta az elnöki ciklusokat 4-ről 6 évre bővítették.

Putyin kormányfői ideje alatt az elnök Dmitrij Medvegyev volt, majd Putyin 2012-es elnöki visszatérése után miniszterelnök lett – egészen szerdáig, amikor az elnöki évértékelő után benyújtotta a lemondását. Helyére az elnök Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét nevezte ki, aki valószínűleg nem fog önállóskodni  miniszterelnökként az AP szerint. 

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés