Repedések az amerikai olvasztótégelyen

2020. január 9.

Leimeiszter Barnabás
Tragikus incidensek történtek amerikai városok utcáin az elmúlt időszakban: szélsőséges nézeteket valló feketék támadtak zsidókra. Honnan ered ez a feszültség, és hogyan reagál rá a fősodratú amerikai sajtó? Körképünk az amerikai vallásosság és multikulturalizmus mélyvalóságáról.

Decemberben több halálos áldozatot követelő antiszemita támadássorozat rázta meg Amerikát. Miután az elmúlt két évben egy pittsburghi és egy San Diegóhoz közeli zsinagógában is szélsőjobbos fehér férfiak gyilkoltak meg zsidókat, a hírek hallatán sokan húzták volna elő tarsolyukból a „bigott gyűlöletkeltő” Donald Trumpot elítélő sablonokat. Ezt most nem tehették meg: az elkövetők ugyanis feketék voltak, és többen közülük a Fekete Héber Izraeliták nevű, sajátos vallásos mozgalom köreiből kerültek ki. Az esetek rávilágítanak az amerikai multikulti mélyén rejtőző feszültségekre, ahogyan arra is, hogy a kisebbségiek rasszizmusával nehezen tud szembenézni a liberális véleményformáló réteg.

A fekete izraeliták mostanáig jellemzően megelégedtek a verbális erőszakkal, az elmúlt hónapokban azonban több hozzájuk köthető személy is zsidókra támadt. Októberben egy fekete izraelita szélsőséges egy miami zsinagóga kapujában azt vágta a szertartásról távozók fejéhez, hogy álzsidók, majd fenyegetőzni kezdett, hogy halálra szurkálja őket. December 10-én Jersey Cityben két fekete egy rendőr meggyilkolása után egy kóser szupermarketben kezdett el lövöldözni, megölve a tulajdonost, egy alkalmazottat és egy vásárlót.

Számos fekete úgy érzi, kiszorítják őket otthonukból
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés