A „közfogit” csak a munkaerőpiac apasztja

2020. január 9.

Joó István
Tizedik évébe lépett az Orbán-kormány új, egységes közfoglalkoztatási rendszere. Noha az ellenzék azt terjeszti, hogy a kabinet elsüllyeszti a közfoglalkoztatást, magára hagyva a szegényeket, egész más kép rajzolódik ki dél-borsodi és Tápió-vidéki riportunk nyomán és a Belügyminisztériumban szerzett információkból.

Az ellenzéki sajtó valamit mindig támad a közfoglalkoztatási rendszer kapcsán. Az eleve világosan látszik, hogy nagyon következetlenül, a korábbi érveknek ellentmondva. E sorok írója nemcsak azt szeretné kideríteni, hogyan működik, és mennyire töltötte be céljait a közfoglalkoztatás, hanem azt is, van-e igazság abban az új, merész, de máris élénken sulykolt állításban, hogy a kormány immár elsorvasztja a rendszert, magára hagyva a benne dolgozó szegényeket. Értek valamit az eddigi erőfeszítések, ráfordítások kormány- és helyi szinten, vagy sem? Tényleg kivonul-e sikerágazatából a kormány?

Ahhoz, hogy az ellenzéki bírálatok időben kibomló következetlenségét észrevegyük, egy tapodtat sem kellene elhagyni a Mandiner szerkesztőségét. Elég csak egy kis emlékezőtehetséggel rendelkezni, mi volt a pocskondiázás lényege 2011-ben, az új, nagyarányú közfoglalkoztatási rendszer bevezetésekor és azután hosszú ideig, illetve mi most. Annak idején a baloldali-liberális mezőből az hallatszott, hogy kicsi a garantált közmunkásbér, ezzel csak kiszúrják az emberek szemét – pedig kezdettől jóval magasabb volt a szociális segélynél, és aztán csak növekedett. Most, mikor az sulykoltatik, hogy az állam romba dönti a rendszert, és magára hagyja az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedni képtelen szegényeket, pedig úgymond mennyire fontos volt nekik a közmunka jövedelme, ráadásul nem lesznek jogosultak a társadalombiztosításra sem, azzal pont a fordítottját ismerik el: ez a jövedelem jóval több, mint a semmi. Korábban az is hallatszott, hogy túl sokat költ a kormány a közfoglalkoztatásra, másra kellene a pénzt fordítani, nem árokkapirgálás támogatására, bújtatott munkanélküliségre, adatkozmetikázásra.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés