Mazsihiszes rabbi bírálta Köves Slomót

2019. november 1. 17:45
Radnóti Zoltán szerint a fehérterror narratívája elevenedett meg.

A BZSH rabbiságának igazgatója, egyben a lágymányosi zsinagóga rabbija Facebookon írta meg a véleményét Köves Slomó beszédéről, amelyet a Nemzeti Vértanúk Emlékművének avatásakor monodtt el – írja a Neokohn.

Radnóti úgy fogalmazott, hogy „A tanácsköztársaságot vezető zsidó származású embereket (és ez a tény mindenki előtt ismert) – ilyen tömeg előtt (egy rabbinak) megalázni, ez a fehérterror narratívája volt…”

A komment a Neokohn szerint azért is különösen érdekes, mert a Tanácsköztársaság vezetőinek a zsidó származását mindenfajta megjegyzés vagy magyarázat nélkül kiemelni a két háború közötti antiszemiták szokása volt – mint ahogyan azt Radnóti is elismeri.

A Tanácsköztársaság vezetése üldözte mind az izraelita hitközségeket, mind pedig a cionista mozgalmat, származásra való tekintet nélkül. A két háború közötti neológia ezért határolódott el többször is a Tanácsköztársaság vezetőitől.

Köves Slomó beszédét itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelet Slomónak, Szamuely pribékjei ártatlan zsidó embereket is felakasztottak. Slomó nem utalt a Tanácsköztársaság vezetőinek származására. Hol voltak a MAZSIHISZ, BHZS vezetői a szoboravatásról? Ismert baloldaliságuk, kommunisták iránti szimpátiájuk tartotta vissza Őket?

A Heti TV-ben Radnóti helyett szívesebben néznék egy kulturált rabbit, függetlenül a mostani hozzászólásától.

Van, akivel lehet együttműködni, van, akivel nem.

Becsüljük meg az előbbit! Együttélésre vagyunk ítélve.

Csak egyes, előzőleg magukat elnyomottnak érzett zsidók gondolták, hogy eljött az ő idejük.

Én is unom a zsidó belügyek citálását, de ez tényleg vicces. Köves Slomó egy szóval sem utalt arra, hogy a Tanácsköztársaság vezetői jórészt zsidó származásúak voltak - ezt Radnóti tette szóvá.

Köves Slomó elmondott egy beszédet, ami azt az igazából tényleg érdekes történelmi kérdést járta körül, hogy amikor a megelőző világháborúban és a következőben egy nap alatt meghalt annyi ember, mint a Tanácsköztársaság 590 áldozata, sőt (és ezt is hozzátette) szám szerűen a következő fehérterrornak is több áldozata volt, akkor miért fontos önállóan emlékezni a vörösterrorra. És megválaszolta ezt a kérdést azzal, hogy a vörösterror volt az első deklaráltan istentelen diktatúra Magyarországon. Én kimondottan izgalmas beszédnek találtam intellektuálisan, ami ilyen avató beszédeknél szokatlan.

Azt kell mondjam, a MAZSIHISZ-nél teljesen elgurult a gyógyszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés