Pompeo: Háborús cselekmény a szaúdi olajmező elleni támadás

2019. szeptember 18. 23:09
Mike Pence alelnök a katonai válaszlépés lehetőségét is belengette.

Háborús cselekménynek nevezte szerdán Mike Pompeo államtitkár a Szaúd-Arábiában található olajmezőre és kapcsolódó létesítményeire mért dróntámadást – írja a CNN. Pompeo Szaúd-Arábiában tartózkodik, ahol az uralkodóházzal a következő lépésekről tárgyal. 

Az amerikai vezetés meggyőződése szerint Irán áll a támadás mögött, Pompeo pedig azért utazott a Közel-Keletre, hogy koalíciót építsen a síita állam ellen. Jelezte: az amerikai vezetés a következő ENSZ-közgyűlésen felhozza majd a témát és támogatást fog kérni Teherán ellenében. 

Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk még erről beszélni New Yorkban, és a szaúdiak is” – mondta Pompeo. „A szaúdiakat támadták meg. Az ő földjükön történt. Ez háborús cselekmény volt ellenük.” Mike Pompeo azután mondta ezt, hogy Szaúd-Arábia állítólag iráni eredetű fegyvermaradványokat mutatott be, hogy Teherán felelősségét alátámassza az ügyben. Mike Pence alelnök a katonai válaszlépés lehetőségét is belengette.

Emlékezetes, hogy Trump azzal kampányolt, hogy kivonja az amerikai csapatokat az idegen háborúkból, például Afganisztánból vagy Irakból. Az elnök újabb szankciókat jelentett be Iránnal szemben, ami akár azt is jelentheti, hogy el akarja kerülni a fegyveres konfliktust. „Meglátjuk, mi lesz” – mondta az elnök. "Van egy legutolsó lehetőség, és vannak annál enyhébbek... A legutolsó ez esetben azt jelenti, hogy háborúznunk kell.

Az USA szövetségesei – ideértve Szaúd-Arábiát – eddig óvatosan közelítettek a kérdéshez. A szaúdi királyság Teheránt tette felelőssé, de nem ment olyan messzire, mint Pompeo. Franciaország és az ENSZ megfigyelőket küld a szaúdi királyságba, míg a japán külügy úgy fogalmazott: nagyon valószínű, hogy a jemeni hútik állnak a támadás mögött. 

(MTI)

A nyitóképen: Mike Pompeo és Mohamed bin Szalmán trónörökös Dzsiddában
MTI/AP/AFP pool/Mandel Ngan

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés