Zaríf-látogatás: Macron kikérte Trump véleményét

2019. augusztus 26. 10:23
Nem akar demokráciaexportot az amerikai elnök.

Donald Trump amerikai elnök közölte hétfőn a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján, hogy Emmanuel Macron francia elnök kikérte a véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a találkozóra.

Zaríf vasárnap délután meglepetésszerűen érkezett Biarritzba, mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba. A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.

Nem akar demokráciaexportot Trump

Trump hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek a részéről, hogy egy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is. Noha nem tartja még alkalmasnak az időt arra, hogy közvetlenül találkozzon az iráni vezetőkkel. Arról nem beszélt, hogy üzent-e Teheránnak Macron által. Megerősítette, hogy nem akar rendszerváltoztatást elérni Iránban. Hozzátette azonban: elfogadhatatlan az a létforma, amelyet az iráni vezetők népükre kényszerítenek.

„Kívánom Iránnak, hogy legyen újra gazdag. Valódi esélye van arra, hogy megerősödjön, és nagy nemzet legyen. De gátat kell vetnie a terrorizmusnak!” – jelentette ki az amerikai elnök.

Haszan Róháni iráni elnök a külügyminiszter biarritzi tárgyalásaival kapcsolatban kijelentette hétfőn, hogy támogat minden diplomáciai erőfeszítést. "Ha egyértelmű számomra, hogy egy találkozó hozzájárulhat az iráni nép problémáinak megoldásához, akkor mindenképpen elmegyek rá" - mondta. Ha Irán csak a 20 százalékát éri el annak, amit akar, az is több, mint a semmi – tette hozzá.

Trump arról is beszélt Biarritzban, hogy „komoly tárgyalások kezdődnek” hamarosan Washington és Peking között kereskedelmi vitáik megoldására, miután az Egyesült Államok kapott két „nagyon jó telefonhívást” Kínából, a másodikat vasárnap este. Nem említette, hogy közvetlenül ő beszélt-e Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A kínaiak meg akarnak állapodni – mondta, és szerinte ez sikerülni is fog.

Egységes G7-et lát Trump

Az amerikai elnök a csúcstalálkozó befejeztével kijelentette, hogy a világ iparilag legfejlettebb hét ország tömörítő országcsoport tagjai előreléptek minden tárgyalási témában, még Iránnal kapcsolatban is, egységet érez közöttük. Mind a hét ország ellenzi, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert – magyarázta. „A találkozó nagyon jó és sikeres volt” – állapította meg. A Reuters hírügynökség értékelése szerint az amerikai elnök úgy távozik a csúcstalálkozóról, hogy megadta az esélyt a diplomáciának Iránnal kapcsolatban.

Trump azonban újfent hangoztatta elégedetlenségét azzal, hogy az európai országok nem veszik át az Egyesült Államok kurd szövetségeseitől az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Északkelet-Szíriában fogva tartott tagjait, pedig többségük európai országból ment harcolni a térségbe, így ez a helyzet nem igazságos az Egyesült Államokkal szemben. Ebben a kérdésben nincs megállapodás Washington és az európaiak között – mondta.

Trump ezután négyszemközti megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. Ennek végeztével ismét a nyilvánosság előtt dicsérte őt. „Kiváló asszony, mindenhez jól ért, jobban, mint a legtöbb ember” – mondta. Arra a kérdésre, nem szomorú-e amiatt, hogy nemsokára távozhat hivatalából az egyetlen női vezető a G7 csoportban, azt mondta: nem csodálkozna, ha tovább maradna hivatalában, mint arra egyesek számítanak.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés