Megmondták, hogy fogjam be a számat

2019. július 29. 9:02

Beer Miklós
HVG
Az lenne jó, ha nem lenne mérgezett a levegő ezzel a vak előítélettel. Interjú.

„Az utóbbi években fordult ön felé a médiafigyelem, és megkapta, hogy ellenzéki, bár több kérdésben a liberális értékrenddel ellentétes véleményt fogalmazott meg. Mit gondol erről, hogy rendszeresen hívják a nem kormánypárti sajtóba szerepelni, mit tud ezzel kezdeni?

Az zavar, hogy beskatulyáznak. Többször kaptam meg, hogy az ellenzéki oldalon állok. Azt tartom a legnagyobb problémának a mai magyar társadalomban, hogy nem beszéljük végig a problémákat. Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást. Az egyházaink részéről az roppant nagy felelősség, hogy nem köteleződhetünk el a napi politikában. Mindig Ferenc pápára hivatkozom, ő a Teremtő Isten oldaláról nézi a világ problémáit, nincs európai, dél-amerikai, ázsiai szemlélet, ha az egyházról beszélünk, az emberiség egész, összetett problémáit kell látni magunk előtt. Az a legnehezebb, hogy egyszerre megőrizni a nemzeti, vallási identitásukat, és teljes nyíltsággal és őszinteséggel tekinteni minden embertársunkra. Ez a nehéz. Sarkítani mindig könnyű: nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén. Ez nekem mindig problémát jelentett – ez egy politikai álláspont, de akkor ne mondjuk, hogy ez keresztény álláspont. Itt úgy éreztem, meg kell szólalni, hogy ezt a nagyon súlyos problémát, amit ma a népvándorlás jelent, mi nem nézhetjük csupán egy kis ország belügyeként. Keresni a megoldást, ez a legnehezebb. És nem tudjuk kikerülni, és az elkövetkezendő évtizedek erről fognak szólni szerintem: hogyan lehet egyensúlyt teremteni a közel 8 milliárdos emberiség társadalmában. Számomra elfogadhatatlanok ezek a kategorikus kijelentések, hogy csak így, csak úgy lehet, ez. Gondolkozásra késztetni, úgy éreztem, ezt fel kellett vállalni.

Tapasztalt-e olyan dolgokat a hatalom oldaláról, amik ennek az ellenzéki szerepnek szóltak, érte-e valamilyen retorzió?

Úgy érzékelem, hogy tisztelik a koromat, a püspöki szolgálatomat, kifejezett retorziót nem tapasztaltam. Ugyanúgy támogatta a kormány az egyházi építkezéseinket, mint más püspökségekéit. Azon csak mosolygok, hogy nem hívnak a királyi televízióhoz, persona non grata vagyok a hivatalos kormánysajtónál. Talán egy kicsit, vagy nagyon naiv vagyok, de feltételezem, hogy a kormányoldal mellett elkötelezett emberek nagy része is elgondolkozik rajta, hogy vajon a Beer Miklós miért mond ilyeneket, akit szeretünk amúgy és tisztelünk. Az egy szép álmom a jövő társadalmáról, hogy »üzemi hőmérsékleten« beszélgethetünk egy témáról, miközben tiszteljük, meghallgatjuk egymást. És erre bátorít engem az ökumenikus kapcsolataink tapasztalata, hogy Luther után 500 évvel el tudtunk jutni odáig, hogy tudunk beszélgetni katolikus és protestáns oldalról a nagy többségében. Az lenne jó, ha nem lenne mérgezett a levegő ezzel a vak előítélettel, hogy ha valaki baloldali, meg sem lehet hallgatni, illetve egy jobboldalinak is lehet néha igaza. A klasszikus hasonlatom a hegy, amire megyünk fel mind, ezer oldala van, ezer arca, és minden oldal illetékes, hogy elinduljon a csúcs felé.

Azért is kérdeztem ezt az előbb, mert lehetett arról hallani, hogy a 2018-as választás előtt felszólították felsőbb körök, hogy ne nyilatkozzon, ne aktivizálja magát.

Az tényleg bántott, nem értettem, hogy miért kell félni tőlem. Gyerekesnek tartom, hogy előre megmondják, hogy mi kell mondani. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye. Mindenhol érdekek ütköznek. Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség. A paragrafusok mögé rejtőzés a hitbeli bizonytalanság bizonyítéka, szoktam mondani vallási témában – és ez a politikai síkon is igaz.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Beer püspök atya tiszteletre méltó, kiváló ember és pap. Azonban a politikai megnyilatkozásaiban nem vette észre, hogy önellentmondásba keveredett: az egyház ne politizáljon - mondja - de ő is politizál. Különben, lehetetlen nem politizálni, mert a nem-politizálás is politikai kihatású. Szerintem az az egyházi attitűd helyes, amikor minden pap, hívő lelkiismeretesen tájékozódik, s a saját belátása szerint a legjobb pártot választja, de nyitott-dialogikus módon fordul a más nézetet vallók felé.

Tisztelem a püspök atyát. Igazat adok neki abban, hogy a
dolgokat át kell beszélni, és a gondolatokat végig kell vinni.
Abban is igaza van, hogy nagyon nehéz állástfoglalni bizonyos
kérdésekben és mást kell mondania az egyházi vezetőnek és
mást kell mondania egy politikai vezetőnek.

!DE!

Vegyük a példának hozott migrációt. Mi van akkor, ha a
végkonklúzió az, hogy "vagy ők, vagy mi". Mit kell ilyenkor
mondania egy politikai vezetőnek? És mit egy egyházinak?
Engedjük e lebontani/fölszámolni Krisztus egyházát?

Ha Luter után 500 évvel ott tartunk, hogy VAN párbeszéd és
a mégiscsak több, ami összeköt a protestánsokkal, mint ami
szétválaszt, akkor hány év kell a párbeszéd megindulásához
az iszlámmal, akikkel több van, ami szétválaszt, mint ami
összeköt? Van-e annyi ideje a kereszténységnek, hogy kivárja
ezt az időt?

Ezek a legfontosabb kérdések és ezt VALÓBAN jó lenne egy
olyan nyitott emberrel végigbeszélni, mint Beer Miklós.

"Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség"

Vagy időtakarékosság.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. július 29. 10:05

A pápa moge rejtozes a hitbeli bizonytalansag bizonyiteka.
Ha mas lenne a pápa, mas mondanivaloval, mas hangsulyokkal, Beer ur is mast mondana?

Szerintem az egyház, a vallásos emberek egyértelmű érdeke, h. az iskolai, választható, hitoktatás fönnmaradjon.Ez ad az egyháznak jövőt és a jó papok, lelkészek, az Isten szeretetén kívül.

Ha a jelenlegi ellenzék hatalomra jutna, az első lenne az iskolai hittan eltörlése.

Ez legalább bennünket kellene, h. érdekeljen.

Kívánok Püspök úrnak jó egészséget a szociális munkához. Talán a gyerekek a legfontosabbak, a cigány gyerekekhez lenne a legszebb egy másfajta élet igényét, az érte való dolgozni, káros dolgokról lemondani, önmagunkat fegyelmezni tudást elvinni.

A "másik" oldallal való eszmecsere meddő. Engedményeket tenni "liberális" eszméiknek gyengeség, ami sehová nem vezet. Aki NEM tárgyalóképes, azzal nem kell szóba állni. A Momentummal, DK-val mi a rossebet lehet egyezkedni, miben lehet kompromisszumot kötni?

Ez itt Magyarország. Felfogta-e Püspök Úr, mit jelent a várfokon álló óriás Szűz Mária szobor állítása? Érzett-e esetleg Isten iránti hálát, h. ezt megérhette? Nem érzi, h. ez az a politikai erő, amitől várhat valami egyháza és népe iránti pozitívat, ellentétben az előzők rombolásával?

Ez az egész Beér jelenség olyan szomorú. A jelenlegi ellenzékkel magát egy igába fogva gondolja, h. lehetséges a Fidesz kormányt egy égí szintű, a világon seholsem tapasztalható, hibátlan útra szorítani? Ezzel az ellenzékkel? Ezzel a múlttal? Ezzel a kormányzásuk alatt "megalkotott" csődtömeggel terhelt, Brüsszelben a jelenlegi kormány ellen ketrecharcosként működő társasággal tartja fontosnak a párbeszédet?

Érthetetlen.

Az előítélet NEM vak, tapasztalatokon alapul.

Válaszok:
legyetek | 2019. július 29. 10:16

Mást sem hallunk, mint a másikat. Meg is hallgatjuk, s a hideg fut végig a hátunkon, h. ezek visszajöhetnek, h. ismét van miből herdálni, van mit elkótyavetyélni.

Hová lett a moszkvai kereskedelmi kierendeltség, a MALÉV, a MÁV Cargo, a magyar cukoripari vertikum és így tovább?

Püspök Úrnak nem tűnt föl?

Nem is mondtak akkora hülyeséget.

Matematikai értelemben az előitélet egy aluláteresztő szűrő és
evolúciós értelme van. Ezt nagyon sokan elfelejtik. És miközben
előítéletmentességről papolnak a liberális oldalon, nem szúrja
a szemüket a Benes dekrétumok máig tartó érvényessége, de
mondhatnám a szlovák alkotmányt is, amely szerint a magyarok
nem részei az országalkotóknak.

1. Ószövetség vs újszövetség, ha már kereszténység.
2. Legjobb tudásom szerint a keresztény egyház nem tagadja Darwin elméletét.

Ha Ferenc pápa támogatta volna a püspök atya nyilatkozatait, mivel ön jó egészségnek örvend, meghagyta volna a püspöki székében. De elfogadta a minden papra kötelező, a 75. évére vonatkozó lemondását.

"Sarkítani mindig könnyű: nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén."

Ez konkrétan nem igaz püspök úr! A magyar kormányt nagyon is érdekli, sőt mi több, tesz is a világ másik részén élő, szenvedő keresztény testvéreinkért.

"A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye."

Az lehet, csakhogy a katolikus Egyházban nincs demokrácia, hanem hierarchia van. Tehát még egy püspök sem nyilatkozhat összevissza, pláne nem az ellenzéki médiumoknak.

Hagyd már ezt a hülyeséget!

Annak nyilatkozik, aki interjút kér tőle. Mivel már nem ő tölti be a hivatalát, hanem Marton Zsolt atya, ezért ez az interjú ezért volt.

http://pestiferences.ferences...

Ezt úgy nevezzük, hogy: "A magam módján vagyok keresztény".
Semmi esetre sem úgy, ahogyan Jézus meghagyta nekünk.

A római katolikus Egyház, semmiképpen nem írta ki magát a kereszténységből. Már, hogy írhatná ki magát, hiszen az Egyház, nem a főpapokból áll csak, akiknek a nagy többsége kitűnő pap, hanem belőlünk, hívekből is.
Így együtt vagyunk az Egyház.

Ezek szerint nem olvasol pápai enciklikákat.
A katolikus Egyház nem evolúció ellenes.

Az ember nem a "majomból lett"
Nem tanultál biológiát?

Természetesen Erdő Péter volt az, aki felszólította, hogy "fogja már be a száját".
Ahogy Hodász Andrással is befogadatta.
Mindketten elmondták ezt az ellenzéki médiában.
Hodász a Simicska-félre hirtv-nem, azért kaphatott még egy letolást, megérdemelten.
Beer püspök úr pedig most.
Vagyis, Erdő Péter rendet csinált köztük.
De mindketten kibeszélték ezt, ami példátlan eset.

Tévedsz! Az egész kereszténységé. Jézus nem csak a katolikusoké.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés