Figyelmeztető lövéseket adtak le egy orosz bombázóra

2019. július 23. 7:50
Moszkva szerint a repülőgépe nemzetközi légtérben volt.

Egy orosz harci gép megsértette Dél-Korea légterét, a riasztott vadászgépek egyikének többször is figyelmeztető lövéseket kellett leadnia – olvasható az UPI nevű hírügynökség weboldalán. A hírügynökség által idézett dél-koreai katonai források szerint az ország legkeletibb vizein fekvő Dokdo-szigetcsoport közelében zajlott le gyorsan a két légi incidens.

A dél-koreai vezérkar szerint helyi idő szerint 9 órakor az orosz repülőgép behatolt a légvédelmi azonosítási zónába, azonban nem fordult vissza, hanem egyre beljebb repült a dél-koreai légtérbe. Válaszul a dél-koreai légvédelem több vadászgépet riasztott, ezek egyike aztán figyelmeztető lövéseket adott le gépágyújából, valamint több infracsapdát is kilőttek.

Ezután az orosz bombázó távozott, viszont alig negyedóra múlva visszatért, amikor szintén sor került a dél-koreai részéről figyelmeztető lépésekre. Mint az UPI megjegyzi, ez volt az első alkalom, hogy orosz repülőgép megsértette a dél-koreai légteret. Előzőleg más orosz és kínai gépek berepültek a dél-koreai légvédelmi azonosítási zónába.

Az MTI később arról adott hírt, hogy az orosz gép a szöuli bejelentés szerint mindkét esetben néhány percet töltött a dél-koreai légtérben az ország legkeletibb szigetcsoportja, a Dokdo közelében. A dél-koreai harci gépek összesen 20 jelzőrakétát, illetve 360 figyelmeztető lövést adtak le a gép irányában, valamint rádión is figyelmeztették, végül ezek hatására hagyta el az orosz gép a dél-koreai légteret.

Válaszoltak volna az oroszok valós veszély esetén

Az orosz védelmi tárca keddi közleményében azt állította, hogy két orosz Tu-95msz típusú hadászati bombázó tervszerű repülést hajtott végre a Japán-tenger semleges vizei felett, amikor a Dokdo- (Takesima-) szigetcsoport körzetében két dél-koreai F-16-os megközelítette őket. Moszkva szerint a koreai vadászgépek „nem professzionális” manővereket hajtottak végre, keresztezve az orosz rakétahordozók útvonalát, fenyegetve biztonságukat. A dél-koreai pilóták nem léptek kapcsolatba a Tu-95msz gépek pilótáival, később eltávolodtak az orosz repülőktől. A tárca szerint az incidens a Dokdo- (Takesima-) szigetektől több mint 25 kilométerre történt és az orosz gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét.

„Nem ez volt az első alkalom, hogy dél-koreai pilóták sikertelenül igyekeztek akadályozni az orosz légierőnek a Japán-tenger semleges vizei feletti repülését” – állt a kommünikében, amely rámutatott, hogy a Szöul által önkényesen kijelölt légvédelmi azonosítási övezetet sem a nemzetközi jog, sem Oroszország nem ismeri el. A szöuli közléssel ellentétben az orosz védelmi tárca azt állítja, hogy a dél-koreai vadászgépek egyetlen figyelmeztető lövést sem adtak le.

„Ha az orosz pilóták fenyegetve érezték volna biztonságukat, a válasz nem váratott volna magára” – állt a közleményben.

Mun Dzse In dél-koerai elnök hivatala panaszt tett Oroszországnál a keddi incidensek miatt. A hivatal nemzetbiztonsági igazgatója üzenetet küldött az orosz biztonsági tanács vezetőjének – közölte szöuli elnöki hivatal szóvivője. „Nagyon komolyan vesszük az incidenst, ha ez megismétlődik, Dél-Korea az eddiginél sokkal komolyabb intézkedést fog hozni miatta” – írta. A dél-koreai külügyminisztérium berendelte kedden az orosz nagykövetség első beosztottját, hogy tiltakozzon a történtek miatt.

Japán is tiltakozott, Szöulnál

Mivel a Dokdo-szigeteket Japán is magának követeli – japánul Takesimának nevezik őket  – ezért s japán kormány Dél-Koreánál tiltakozott a reggeli légi incidens miatt. „Tekintve, hogy Japán sajátjának tekinti a Takesima szigetet, teljesen elfogadhatatlan és nagyon sajnálatos, hogy a dél-koreai légierő figyelmeztető lövéseket adott le a sziget közelében. Kifejeztük heves tiltakozásunkat Dél-Koreánál emiatt, és követeljük, hogy ilyen többé ne forduljon elő” – mondta Szuga Josihide, a kormány főtitkára kedden, rendszeres napi sajtótájékoztatóján.

A Yonhap hírügynökség legfrissebb jelentésében a dél-koreai hadsereg illetékeseire hivatkozva azt írja, hogy két orosz TU-95-ös és két kínai H-6 bombázó repült be együtt, előzetes figyelmeztetés nélkül az ország úgynevezett légvédelmi azonosítási övezetébe (KADIZ),  majd az egyik orosz gép kétszer a dél-koreai légtérbe is berepült, először 8, majd 23 percig tartózkodott ott. Az orosz gépek 93, a kínaiak 85 percig repültek a KADIZ-ban. Szöuli katonai illetékesek szerint szemlátomást közösen hajtottak végre légi gyakorlatot, ami szokatlan. Egyes vélemények szerint ez orosz-kínai erőfitogtatás lehetett a jövő hónapban esedékes közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt.

A Yonhap szerint orosz harci gépek még sosem sértették meg a dél-koreai légteret, sőt más országok harci gépei se sértették meg eddig az ország légterét. A KADIZ-ba rendszeresen berepülnek ugyan orosz gépek, de az nem fordult még elő, hogy ezt kínai gépekkel együtt tették. Míg a nemzeti légtereket szabályozza a nemzetközi jog, a légvédelmi azonosítási övezeteket nem, ezeket önhatalmúlag jelölik ki az egyes országok azzal a céllal, hogy már időben azonosítani tudják a nemzeti légtérhez közelítő idegen gépeket, és megakadályozzák belépésüket oda, valamint elkerüljék a légi baleseteket.

A légvédelmi azonosítási zóna (Air Defence Identification Zone; továbbiakban: ADIZ) a védelmi légi szembenállási hadműveletek (Air Defence Operations – ADOA) keretén belül a légvédelmi hadműveleti körzetben kerül kialakításra. Az ADIZ a nemzetközi légtérre is kiterjedhet. Célja a légi járművek azonosítása, tartózkodási helyének meghatározása és mozgásának irányítása.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés