Századvég: A budapestiek lesújtó véleménnyel vannak Karácsonyról

2019. július 12. 10:34
A válaszadók 27%-a tartja alkalmasnak Karácsonyt a főpolgármesteri feladatok ellátására, míg Tarlósról a megkérdezettek 55%-a vélekedik így.

A Századvég friss kutatása szerint hiába nyerte meg Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztást, a budapestiek továbbra sem tartják Tarlós István reális kihívójának a politikust.

Hiába számít a főváros kedvező terepnek az ellenzéki kezdeményezések számára, a kutatóintézet szerint a jelenlegi főpolgármester támogatottsága a kormánypártok fölényén is túlmutat, még az ellenzéki érzelmű szavazók egy része is inkább őt támogatná szavazatával.

A Századvég júliusi kutatása szerint a fővárosiak 64%-a szerint Tarlós erőskezű vezető, miközben Karácsonyról csak 16%-uk vélekedik így. A válaszadók szerint a budapestiek 57%-a határozatlannak gondolja Karácsony Gergelyt, akiről csak a megkérdezettek 26%-a gondolja, hogy teljes mellszélességgel képes lenne kiállni a főváros ügyei mellett – már csak azért sem, mert győzelme esetén Karácsonynak az őt támogató pártok érdekeit is ki kellene szolgálnia, ezek pedig különbözőek. A válaszadók 46%-a szerint Karácsony politikai szélkakasként viselkedik.

Összességében a válaszadók 27%-a tartja alkalmasnak Karácsonyt a főpolgármesteri feladatok ellátására, míg Tarlósról a megkérdezettek 55%-a vélekedik így.

A kutatóintézet szerint a választásig hátralévő négy hónap kevésnek tűnik az ellenzék sorainak rendezésére: a közös munkának és valódi együttműködésnek nyoma sincs.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A median ezek szerint neked csinált közvélemény kutatást neked jobban tetsző eredménnyel:-))))

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. július 12. 12:36

Több mint 9 éve képtelenek szembenézni a tényekkel, ezért verik szét a saját berendezésüket.
Hagyjuk, nem érdemes foglalkozni velük.
Ezek önmagukat tartják sakkban.

Válaszok:
pollip | 2019. július 12. 12:51

Mondjuk az ilyen típusú méréseknek nincs sok teteje...

Normál kvk-t látnék szívesen: Ha holnap lennének a választások, Ön kire szavazna? Tarlós, Karácsony, Puzsér, Schmuck, Sermer, nem tudja...

"Karácsonynak van esélye legyőzni Tarlóst
2019.07.02

A budapestiek közel kétharmada megfelelő eszköznek tartja az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiválasztására az előválasztást, és csekély többségük szerint Karácsony Gergely esélyes arra, hogy nyerjen Tarlós Istvánnal szemben ősszel.

Június 26-án szerdán derült ki, hogy Karácsony Gergely nyerte az első ellenzéki előválasztást a fővárosban, ő lesz az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje a októberi önkormányzati választáson.

Tarlós István főpolgármester kihívójaként. Az előválasztáson 68 363 fővárosi szavazott, Karácsony Gergely 33 356 vokssal nyert.

A választás másnapjától három napon át az Index megbízására a Závecz Research intézet közvélemény-kutatást végzett 1000 budapesti választókorú felnőtt körében arról, miként értékelik az előválasztást mint módszert és a szavazás eredményét.

A megkérdezetteknek mindössze 7 százaléka vett részt a választáson, közülük

52 százalék a nyertes Karácsony Gergelyre,
33 százalék Kálmán Olgára, a DK jelöltjére és
12 százalék a momentumos Kerpel-Fronius Gáborra szavazott.

A valóságban a budapestiek 5,1 százaléka vett részt az előválasztáson, és 49, 37 és 14 százalékot ért el a Karácsony, Kálmán, Kerpel-Fronius trió. A felmérés tehát mintahibán belüli eredményeket hozott.

A megkérdezettek többsége örült annak, hogy Karácsony Gergely lett a kiválasztott, és szintén a többségük (59%) szerint az előválasztás egyébként alkalmas módszer a közös jelölt kiválasztására. Főként a fiatalok és az iskolázott budapestiek vélekedtek így.

Az adatokból látszik, hogy erősen kétesélyes választás várható októberben a kormánypártok által támogatott tarlós istván és az ellenzék jelöltje, karácsony gergely között.

A felmérésben megkérdezett fővárosiak 47 százaléka szerint ugyanis Karácsony Gergelynek van esélye, 43 százalék szerint nincs esélye Tarlós Istvánnal szemben. Mivel a hibahatár 3 százalékos a kutatásban, így csekély többség gondolja Karácsonyt esélyesnek. A Fidesz-szavazók érthető módon jóval többen vannak azok között, akik szerint az ellenzék közös jelöltjének nincs esélye a kormánypártok által támogatott jelenlegi főpolgármester ellen.

A megkérdezettek mindössze 11 százaléka mondta a választás után, hogy szerinte (ha nyert volna) Kálmán Olgának nagyobb esélye lett volna legyőzni Tarlós Istvánt, és csak 3 százalék szerint lett volna esélyesebb jelölt nyertesként a momentumos Kerpel-Fronius Gábornak..."
https://index.hu/belfold/2019/07/02/zavecz_elovalasztas_eredmenyek_kozvelemeny-kutatas/

Válaszok:
hhonor | 2019. július 14. 11:29

Vajon ha Karácsony valóban nem rúgna labdába egyáltalán, a Századvég munkálkodna ezen irányba?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés