Kiderült, melyik a legjobb hazai pálinka

2019. június 19. 17:29

Húzós verseny volt!

2019. június 19. 17:29

 

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat, 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház, 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten a díjátadó rendezvényen.     

Zsigó Róbert felidézte, a minisztérium még 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválósági Programot, amelynek célja, hogy a magyarországi minőségi pálinkákat megismertesse bel- és külföldön egyaránt. A pálinkafőzésben rejlő gazdasági potenciált mutatja, hogy a kereskedelmi főzdék által készített párlat mennyisége 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt, 2017-ben viszont már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. Zsigó Róbert közölte, az idei programban több újdonság is volt. A versenybe a pálinkaházak minimum három, maximum kilencféle pálinkával nevezhettek, az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő) legalább hármat meg kellett jeleníteniük. 

 A díjaknál is történt változás, a minisztérium létrehozta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 című oklevelet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája érdemelte ki – mondta az államtitkár. A pálinka az elmúlt két évtizedben megújult, ebben a folyamatban fontos szerepe volt a fogyasztói szokások átalakulása mellett a termelőknek is, akik a hagyományos (szilva, kajszi, törköly) alapanyagok mellett újakat (például feketeribizli) is kipróbáltak – tette hozzá. A pálinka a magyar kultúra büszkesége, egy hungarikum. „Gyümölcspárlatot bárhol készíthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon, csak magyar gyümölcsből” – mondta az államtitkár.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. június 20. 08:50
Kedvencem a Panyolai mézes meggy likőr, ami ugye pálinka.
triacus
2019. június 20. 00:45
"Minden más élelmiszeren fel kell tüntetni az energia, a zsír, a fehérje, szénhidrát, a cukortartalmat csak ezeken a piákon nem." A pálinkánál (ginnél, vodkánál,... - szóval az ízesítetlen szeszes italoknál) nem is lenne értelme zsírt, fehérjét, vagy külön szénhidrátot keresni. Az energiatartalom, meg az alkoholtartalomból kiszámítható (a 100%-os etanol energiatartalma 21,2 MJ/l, a pálinka 40-50 %-a alkohol...) Sörnél - ahol eleve nagyobb a tápanyagtartalom - meg fel szokták tüntetni: http://draftmag.com/wp-content/uploads/2016/12/WEB_20170104_D63_NutritionLabels.jpg Bornál - ahol az alkoholon kívül némi szénhidrát szokott lenni - is feltüntetik ezeket az értékeket: https://www.nataliemaclean.com/blog/wp-content/uploads/2015/01/SkinnyGirl-label.jpg Bár ennek a tápanyag-feltüntetéses mizériának inkább olyan élelmiszereknél lenne jelentősége, ami több összetevőből, komplexebb gyártási folyamat részeként , esetleg mesterségesen jön létre.
Rony Tronco
2019. június 19. 21:05
Az enyém a legjobb.
Akitlosz
2019. június 19. 18:48
Kivételezettek ezek az alkoholgyártók. Minden más élelmiszeren fel kell tüntetni az energia, a zsír, a fehérje, szénhidrát, a cukortartalmat csak ezeken a piákon nem. Annyit írnak a borokra, hogy szulfitot tartalmaz. Na és mennyit? Alkoholista fertő ez az ország, pálinkák, borok és az összes szeszes ital 80%-át az alkoholisták fogyasztják el. A "kulturáltnak" nevezett szeszfogyasztásból ez az ipar nem élne meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!