Magyarellenes román politikus lehet Macronék frakcióvezetője

2019. június 18. 12:11
Dacian Cioloș nagy eséllyel pályázhat a Macron-féle Renew Europe EP-frakció vezetői pozíciójába.

A Politico szerint Dacian Cioloș román ex-miniszerelnök (2015-2017) nagy eséllyel indulhat az új, Emmanuel Macron-féle Renew Europe EP-frakció vezetőjének posztjáért. Ez nem csak amiatt érdekes, mert ezzel ő lenne az első román ilyen EU-s pozícióban, hanem mert a magyarellenes megnyilvánulásiról híres politikus a harmadik legerősebb pártszövetség vezetője lenne.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a két momentumos magyar képviselővel, Cseh Katalinnal és Donáth Annával kell majd együtt dolgoznia.

Dacian Cioloș – aki korábban elsőként támadta meg az RMDSZ-nek azon tervezetét, mely törvénybe iktatta volna a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségvédelmi részeit, illetve fiatalkorát a Gazeta de Cluj értülései szerint a szélsőjobboldali Vatra Românească nevű szervezetben töltötte, akik felelősek többek közt a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromért (1990, Fekete Március) – egyelőre nem erősítette meg a Politico ezen értesülését, azonban amióta az eddigi jelölt, Nathalie Loiseau, a macronista En Marche listavezetője offenzívan nyilatkozott többek közt frakciótársa, Guy Verhofstadtal szemben is, így valós politikai realitássá vált a román politikus jelölése.

A román belpolitikát is jelentősen érintené Cioloș frakcióvezetőnek történő kinevezése, ugyanis sokáig úgy tekintettek rá, mint Klaus Johannis egyetlen valódi kihívójára az ősszel esedékes elnökválasztáson. Távollétében feltehetően Dan Barna, az USR-PLUS vezetője lesz a liberális párt elnökjelöltje. Sokak szerint a frakcióvezetőséggel miniszterelnök-jelölti visszatérését készítené elő.

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem, nem, Macron nagy demokrata, magyarellenésséget a világért sem engedne meg!...

Egyrészt Romániában az volna figyelemreméltó, ha egy román politikus ne lenne magyarellenes, másrészt nem árt ízlelgetni, hogy az EP liberális frakciójának frakcióvezetője egy olyan valaki lesz, aki hazájában ellenségesen viszonyul egy adott kisebbség ügyeire...még szerencse, hogy nem antiszemita.

Mindenesetre Botmixer Katkával remekül szót fog érteni, a magyarellenesség, mint közös nevező adott.

Hát, elég érdekes lesz, hogy a két momentumos csaj hogyan reagál a román magyargyűlöletre. Persze botmixer szemszögből nézve elég jól elképzelhető.

Szerinted miért a fidesz van kormányon???????
Lehet, hogy azért, mert demokratikus úton meg lett választva. Tehát: ha a kormánypártot támadják, egyben a szavazóit is támadják.
Mindig ezzel az álságos dumaval próbáljátok szétválasztani a kormányt és a szavazóit.

Erről már lekéstünk, ezt akkoriban megúszták. Az ő anyjuk még normális volt.

Egyértelmű. Titeket nem bántanak az ilyen támadások, hiszen ott velük vagytok, míg itthon ellenrukkerek vagytok. Ti örömmel
olvasgatjátok a nagyon sokszor elvtelen támadásokat.

Ja. A romanokkal utik a magyarokat a franciak. Es az egyeb muvelt nyugatiak.
Ennyit tudnak az europeerek!

Gondoskodnak az újabb Fidesz-győzelemről, bármit tesz a Soros...

Magyarellenesek között jó helyen lesz a momentum. Oda illenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés