Jutalmazni fogják a Hableány kiemelésében résztvevőket

2019. június 15. 9:42
Feltehetően kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során.

Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából – értesült a Magyar Nemzet. A szombati lapszámban azt írták, hogy a büntetőeljárás mellett több száz millió forintos kártérítési perekre lehet számítani.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket. „Az ő hősies helytállásukat a dél-koreai egység parancsnoka és az ázsiai ország budapesti nagykövetsége éppúgy elismerte, mint a magyar állami vezetés és a közvélemény” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy 498-an vettek részt a műveletben.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a nyomozás eddigi adatai szerint a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait. A svájci tulajdonú vízi jármű személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartotta be – mondta.

Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitányával szembeni gyanúsítás is tartalmazza. Jurij C.-t csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. A Magyar Nemzet különböző forrásokból arról értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat, amelyek jó eséllyel csak a büntetőügy jogerős lezárása után érnek majd véget.

A dél-koreai turistacsoport útját szervező iroda már az első napokban jelezte kártérítési igényét. Ugyanakkor a külföldi áldozatok hozzátartozói is kártérítésért indítanak majd pereket, a Hableány matrózának és kapitányának rokonai pedig már meg is bíztak ügyvédeket ebből a célból. A magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üzemeltető ki is fizeti majd az őt terhelő összeget, ám azt utána ráterheli a büntetőeljárásban elmarasztaltra, illetve a Viking Sigyn üzemeltetőjére.

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki, ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre. A becslés szerint több száz millió forintra rúg a kártérítési igény – olvasható a Magyar Nemzetben.

A két hajó Budapesten a Margit hídnál május 29-én este ütközött össze, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt.

(MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megérdemlik, mert hőségben, éjjel-nappal, sikeresen, hatalmas pszichés terhelés közepette dolgoztak.

Dicsőség a hősöknek! Köszönjük!
És a megérdemelt remélem, hogy nagy pénzjutalom, kitüntetések.

Nemkülönben az egész műveletet koordináló TEK-nek.

Büszkék vagyunk rátok!

A mindenkiben, ők is benne vannak.
Elmondták, hogy azért nem telefonáltak, mert "ember a vízben" vagyis mentettek, levették a vizes ruhákat és takaróba csomagolták, a kihúzott embereket, több hajóról, több hajós is megtette.

Akkor jobban éreznéd magad, ha akkor kezdtek volna szervezkedni, hogy ki mit csináljon?
A TEK a helyzet magaslatán volt.
Legyártatta a fotózhatókat, a rácsokat a hajtóanyagokra és még egy csomó mindent.
Mindenki tette a dolgát maximálisan, te pedig itt balhézol, hogy miért ezek és miért nem amazok?
Milyen ember vagy te, fotelharcos?

Legyártatta a dróthuzalokat, a hajó ablak rácsait

Dehogynemkaptak!
Egy nagy adag sugárfertőzést.
Egyik sem él már.

Tudod, most az a téma, hogy kiemelt jutalmat kapnak ezek a mentésben résztvevők, akik mellé pszichológusokat is hoztak, maguk kérték, hogy fel tudják dolgozni, ezt a hatalmas traumát, ami rájuk nehezedik.

Erre te elkezded itt fikázni az amúgy kitűnő munkát végző TEK-et.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés