Így fogadták a pártok az EP-eredményeket

2019. május 26. 18:07

Ötven százalék fölött a Fidesz, nagyot ment a DK, bejutott a Momentum, lemondott az LMP elnöksége. Percről percre tudósításunk!

Orbán: Korszakos győzelmet arattunk

Jó esténk van – nyitott a miniszterelnök a Fidesz-KDNP EP-választási eredményváróján. A minden korábbinál magasabb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet vagyunk – tette hozzá, megköszönve mindenkinek a támogatást.

„Rekordgyőzelmet arattunk. A migrációval új korszak kezdődött az európai politikában, korszakos győzelmet arattunk” – mondta. A nemzetegyesítés nagy lehetősége az európai választás, a határon kívüli közösségek is ott lesznek Brüsszelben, az egész nemzet érdekeit fogják képviselni.

A választási győzelem megbízatás: megállítani egész Európában a bevándorlást, képviselni a nemzetek Európáját, és megvédeni a keresztény kultúrát. Brüsszelben változásra van szükség, az európai emberek érdekeit szolgáló vezetőkre van szükség, akik büszkék a 2000 éves keresztény kultúra – jelentette ki. Mindenkivel együtt fognak működni, akik meg akarják állítani a bevándorlást – mondta.

 

Gyurcsány: A DK jól szerepelt a választásokon

Az őszödi beszéd mai, 13. évfordulója szerencsét hozott a DK-nak. A remélt 3 mandátum helyett 4-et hozott el a párt a választásokról. Ez azt jelenti, hogy Dobrev Klára, Dr. Molnár Csaba és Rónai Sándor mellett Ara-Kovács Attila is ott lesz az Európai Parlamentben.

A beszédek sorát Gyurcsány Ferenc kezdte meg. Szerinte azok győztek, akik azt gondolják, hogy európai népei kézen fogva haladjanak előre. „Nagy volt a részvétel. Ez annak lehet az oka, hogy most jelent meg először egy erő, amely nem azt kívánta, hogy Európa közösen lépjen fel, hanem nacionalista, populista módon vissza akart vonulni a nemzetállamok keretei mögé. Ez a küzdelem ma befejeződött, hála istennek azok győztek, akik úgy gondolkodnak, mint mi magunk” – emelte ki.

„Más a nyelvünk más a kultúránk, de értjük egymást, közösen ez az Európa erősebb lesz, és Magyarország is erősebb lesz. A ma este az Európai Egyesült Államokat, erőseb föderatív Európát akaróknak örömünnep, történelmileg erre van szükség. Ami a kormánypártot illeti, ez a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad, a sajtó pedig nem szabad, ha nem az a törekvés hatja át, hogy minden választópolgárt értesítsen arról, milyen lehetőségei vannak. Magyarországnak olyan kormánya van, ami ellenőrzés alá vonta a sajtót és félrevezető propagandára használja fel”. Nem az volt a kérdés, nyernek-e, hanem az, hogy a Fidesz megszerzi-e a kétharmadot. Részben azért vesztette el, mert a DK megszerezte a 4 mandátumot.

„Tavaly áprilishoz képest a Fidesz elvesztett 1 millió szavazót, míg a DK megduplázta a szavazóinak a számát. Amit lehetett, amit tudtunk azt nagy tisztességgel megtettük, ennek tudom be, hogy a DK jól és szépen szerepelt a választásokon, nem változott a politikánk, a legnagyobb siker, hogy nagyon régóta először, a DK-nak sikerült megakadályozni, hogy egy hazug kérdésről szóljon a választás: a menekültkérdésről, ami válság volt, de már nincs” – mondta. A Dk feladata, hogy ezt a politikát képviselje. „Hálás vagyok mindazoknak, akik ezt képviselték, nagyon sokan voltak, 550 ezernél is több aktív szavazónk van, ez olyan eredmény, ami visszaigazolja a törekvéseink, amiért nagyon hosszú évek óta dolgoztunk. Velünk egy erős Európa még erősebb lesz” – fejezte be Gyurcsány Ferenc.

 

MSZP-Párbeszéd sajtótájékoztató 23 óra után

MSZP elnöke: Tóth Bertalan megköszönte mindenkinek, különösen Komjáthi Imrének, a harcosnak, hogy a szociális és zöld Európa mellett kiálltak. Gratulált a Momentumnak és az ellenzéki háziverseny győztesének. Elmondta, létrejött több nagyvárosban az ellenzéki összefogás, ott olyan eredmény született, ami szerint a jövőben legyőzhető a NER. Ez olyan együttműködés, ami miatt az MSZP nem mond le, kitart az elnökség az őszi választásokig, azért, hogy minél több településen legyen fordulat. Most nem a vitának, veszekedésnek van ideje, hanem az annak van itt, hogy a decemberben létrejött összefogás tovább működjön.

A EP-mandátumról szombaton fog dönteni az MSZP-választmánya. Értékelni fogják ezt a kudarcot, de nem adják fel a szabad, demokratikus Magyarországért folytatott küzdelmet, az ország felszabadulásáig fognak, a több millió magyar állampolgár megkapja a lehetőséget, hogy itt élni tudjanak. Minden erejüket az őszi választásokra fordítják.

Jávor Benedek következett, aki elmondta: a sok rossz hír mellett van jó, a szocialista-zöld erők Európában előre törtek, ez pedig biztató a jövőre nézve. Gratulált a bejutott pártoknak, gratulált azoknak, akik folytatni tudják azt a munkát, amit ők elkezdtek, és méltóképpen képviseljék Magyarországot. És ezzel be is fejeződött a sajtótájékoztató.

 

Vágó István a DK VIP-szalonjában!

A Demokratikus Koalíció VIP szobájából sűrű ujjongások hallatszanak ki 11 óra óta, a sajtósok már kamerákkal várják a politikusokat. Vörös szőnyeg előreláthatóan nem lesz. A sajtótájékoztató 11 óra 30 perckor lesz. Gréczy Zsolt nemrég kijött a sajtós terembe megkérdezni, hány szavazatot kapott a Fidesz. Közben a listán 36. Czeglédy Csaba is befutott, mármint csak a helyszínre, nem az EP-be.

A sajtósoktól elkülönített szobában várakoznak az est ünnepeltjei, a DK-s politikusok. Vadai Ágnes nagyjából 30 perce érkezett a helyszínre. A szobában a kvízmesterből lett politikus: Vágó István is látható már egy-egy ajtónyitás erejéig. Érthető, hogy a DK-nál horgonyzott le, hiszen ki tudhatja jobban, hogyan legyen az ember milliomos, mint Gyurcsány Ferenc?

 

Lemondott az LMP elnöksége

Az LMP EP-választáson történt rossz szereplése miatt a zöldpárt teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az LMP eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté szóvivő közölte, júniusban tartják a párt tisztújító kongresszusát.

Keresztes László Lóránt az LMP társelnöke megköszönte az embereknek, hogy elmentek voksolni az EP-választáson, az LMP-re voksolók támogatását és az aktivistáik munkáját. Kiemelte, hogy az LMP EP-kampányáról egy pozitívumot mindenképpen el lehet mondani: egy sorskérdést, az éghajlatváltozás kérdését behozták a közéletbe, bár egyelőre ez csak kommunikációs szinten sikerült, szavazatokra nem tudták váltani. Gratulált és jó munkát kívánt minden EP-mandátumot szerzett képviselőnek.

Nagyon fontos, hogy az EP-képviselők érezzék az óriási felelősséget, ami vállukat nyomja,  a következő ciklusban eldől az Európai Unió sorsa, és ez összefügg azzal, hogy sikerül-e választ találni olyan sorskérdésekre, mint az éghajlatváltozás, a migráció, a centrum-periféria kérdésre, a Magyarországot is sújtó borzalmas elvándorlás – fogalmazott.
Az eredményeket látva az LMP elnöksége egységes döntést hozott, lemondanak és gondoskodnak a párt tisztújításának meghirdetéséről – jelentette ki Keresztes.

Demeter Márta társelnök szintén megköszönte az LMP-re leadott szavazatokat és az aktivistáik, tagjaik és szimpatizánsaik munkáját. Gratulált az EP-be jutott képviselőknek és kérte, hogy képviseljék a magyar emberek érdekeit. Közölte, az eredményeket nézve világos, hogy szorosabb kapcsolatot kell kiépíteniük az emberekkel, a választókkal, hogy megismerjék a véleményüket és megnézzék, hogyan tudják sokkal hatékonyabban eljuttatni hozzájuk az üzeneteiket. Azon fognak dolgozni, hogy minél szélesebb társadalmi támogatottságot teremtsenek az ökopolitikának, és holnaptól továbbra is a magyar embereket képviselik.

Vágó Gábor az LMP listavezetője kijelentette, hogy a választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as választási fiaskó miatt. Így az LMP-t is. Le kell vonni a tanulságokat, hogy miért maradt Magyarországon a populizmus egyetlen ellenfele a neoliberális alternatíva – mondta a Momentumra utalva.

Az LMP-nél elkapott beszélgetésfoszlányok alapján a tagok szerint a Momentumnak sikerül megszerezni a szavazóikat, de csak ideiglenes a sikerük, mert az emberek mindig az új fiatalos, lendületes pártoktól remélik a megváltást. szerintük így volt ez velük is 2009-2010-ben, amikor berobbantak a közéletbe.

Ungár Péter arra kérte Kanász-Nagy Mátét, hogy hívja meg egy sörre.

Schmuck Erzsébet pedig kétségbeesetten kérdezte Ungárt, hogy ugye nem kerülnek három százalék alá, mert az tényleg azt jelentené,, hogy feltörölték velük a padlót. A három százalék feletti eredményt még nem érezné tragédiának (az LMP végül 2,19 százalékot kapott - a szerk.).

 

Mérsékelt a hangulat a Fidesznél

A Fidesz-eredményvárón mérsékelt izgalommal követik az egyébként felszabadultan beszélgető vendégek a köztévé értékelését. Szájer Józsefet faggatják többen, a téma főként a DK várható erős eredménye és az MSZP mélyrepülése.

Mráz szerint a 88%-os feldolgozottságnál az MSZP eredménye (9%) a gyenge kampány és a gyér mozgósítás miatt maradt el a várakozásoktól.

A Fidesznél a Bálnában két központi kérdés uralja most az asztalbeszélgetéseket:
– A Momentum ezek szerint kitört-e a körúton kívülre?
– Dobrev Klára miért vonzóbb, mint Demeter Márta?

 

Indul az MSZP-s harc az EP-mandátumért?

Jelen állás szerint egy mandátuma van az MSZP-nek az EP-ben, ez azt jelenti, hogy az EP-képviselő személyét a párt választmánya fogja megszavazni, ez az alapszabály, de ez nem csak egy mandátumnál érvényes, hiszen már két mandátum esetén is Tóth Bertalan visszaadott mandátumáról ennek a testületnek kell döntenie – fogalmazott Szanyi Tibor, jelenlegi EP-képviselő. Kijelentette: azért nem arról van szó, hogy mindenkiből lehetne „római pápa” vagy „amerikai elnök”.

Saját jövőjével kapcsolatban elmondta: még nem szeretne nagyon előre rohanni, mert megvárná a végső eredményeket, de úgy fogalmazott, hogy egy rossz eredménynek mindenképp lenne következménye a párt vezetésében. Nem rohanna előre, egyelőre nem beszél arról, hogy esetleges hazatérése után indulna egy tisztújításon, mint fogalmazott, „mindaddig, amíg az MSZP-nek egy vagy annál több mandátuma van, addig van esélyem arra, hogy folytassam az európai parlamenti képviselői munkámat”. Barabás Richárddal szemben ő nem tudott érzésekről beszámolni a részeredmények alapján, mint mondta, a politikában érdekek vannak.

Megerősödött DK, meggyengült az MSZP a esti részeredmények alapján, ennek lehet-e kihatása az önkormányzati összefogásra? – tette fel a kérdést munkatársunk, amire Szanyi Tibor úgy felelt, hogy „nem az országos eredmények határozzák meg” egy adott városban az együttműködés szereposztását, hanem a helyi viszonyok, így ennek a mai eredménynek vajmi kevés hatása lehet az őszi összefogás kialakítására irányuló tárgyalásokra.

Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e a Momentummal együttműködés a szocialista EP-képviselőnek, szerinte igen, előfordulhat, hogy a későbbi MSZP-s EP-képviselő – akár ő maga is – együtt fog működni a Momentum képviselőjével, de ez elmondása szerint a már újonnan felállt EP-frakciók döntésén fog múlni.

Egy kérdésre azt válaszolta: nem tudja, hogy Tóth Bertalan le fog-e mondani este 11-kor.

Szanyi Tibor

Párbeszéd: Nagy közös ellenzéki listára lett volna szükség

Barabás Richárd a Nézőpont becslésére vonatkozóan elmondta munkatársunknak, hogy az első reakciója a keserűség volt, ők ugyanis megmondták, hogy ha nincs való ellenzéki alternatíva, akkor elsöprő Fidesz-győzelemre lehet számítani. Szerinte „az embereknek elegük van az egymással marakodó ellenzékből”.

Jávor Benedek tovább EP-s munkájával kapcsolatban elmondta, ő megvárná a végső eredményeket, nem szeretne spekulálni. Megerősítette, Jávor Benedek, a P jelöltje az MSZP-P lista harmadik helyén van, ehhez a harmadik helyet kell megszerezniük. Európai tekintetben örül az európai bal és zöld párti előretörésnek – kiemelte a németországi eredményeket – szerinte ezek a pártok évtizedekre megfogják határozni a kontinens politikáját.

A közös, MSZP-P-s kampányról elmondta, nagyon sok tekintetben megtalálták az operatív szinteken a hatékony együttműködést, és működött az a felosztás, hogy a P a zöld témákat, míg az MSZP a szociális vonalat erősítette. Szerinte nem volt teljes az összefogás, egy nagy közös ellenzéki listára lett volna szükség, ezért ősszel a szélesebb körű összefogás kell, amire nagy esély van, különösen a nagyobb városokban. Úgy véli, az orbáni tekintélyuralmi rendszerrel szemben csak egy arthuri kerekasztal veheti fel sikerrel a harcot.

A DK-val kapcsolatban elmondta, hogy szimpatikus lépésnek tartja azt, hogy Dobrev Klárát indította a párt listavezetőként, azt viszont abszurdnak tartja, hogy az ellenzéknek fél százalékokon kell harcolnia, együttműködést kell építeni, „a kölcsönös tiszteletre van szükség”. Ennek kapcsán várják a Jobbik egyértelmű kommunikációját, ő személy szerint megvárná a következő napokat. Úgy fogalmazott: a Jobbik egy konzervatív párttá válhat nemsokára, amiben semmiféle kirekesztés nem lehet., akkor, ha a Jobbik túllépi az árnyékát – jelentette ki. Úgy fogalmazott: „Ha barátkozok valakivel, akkor a barátkozási szándékaimat egyértelműen kell jeleznem”.

Harangozó arra a kérdésre, hogy ha marad a jelenlegi állapot, és Jávor végül nem lesz EP-képviselő, akkor felajánlanak-e a szocialisták valamit a P-nek, nem tudtommal felelt. Ha tehát így marad, akkor nem lesz a P-nek EP-képviselője.

Ujhelyi István az atv-nek kijelentette, hogy megköszönik az 5200 számlálóbiztosuknak. Majd egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a Fidesz kényszerítette az ellenzéki pártokat, hogy egymás ellen versenyezzenek. Helyszínen tartozkódó munkatársunk szerint Ujhelyi István ezután felment az emeleti főhadiszállásra, és a hírek szerint nem is fog a többi sajtóorgánum/médium rendelkezésére állni, csak az atv-nek adott pár perces riport lesz egészen 23 óráig az egyetlen megszólalása. Csak nem rossz híreket kaptak a szavazókörökből? – teszi fel a költői kérdést munkatársunk.

 

Jobbik: Megmaradtunk

A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás estéjén újságíróknak nyilatkozva az ellenzéki párt szóvivője, mondván, „a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről”, de ez nem sikerült.

Pártja eredményváróján, Budapesten Szilágyi György kijelentette: minden eredménynek örülnek, hiszen a párt létét veszélyeztető időszak volt az elmúlt egy év, „hiszen a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból”; ide sorolta a számvevőszéki bírságokat és azt a „médiahadjáratot”, amelynek következtében végül kétszáz sajtóperben nekik adott igazat a bíróság. Azt mondta: ha alatta is maradna EP-választási eredményük a tavaly tavasszal, az országgyűlési választáson elértnek, a legerősebb ellenzéki párt marad a Jobbik, hiszen mindezek a megméretések „különböző választási metódusokat jelentenek”. Aki hisz a demokráciában, annak külön öröm, hogy a választópolgárok élnek a jogukkal, és elmennek szavazni – értékelte a magas részvételi arány Szilágyi György. (MTI)

 
Katkáznak a Momentumnál
 
A Momentumnál öröm van, hogy állítólag két mandátum kinéz nekik. „Katka, Katka”, kiabálja a közönség.
 
 
Momentum a Momentumnál
 
 
Beindult az élet a DK-nál
 
Igazságtalan lenne, ha nem frissülne a hírfolyam, ugyanis élelem érkezett a helyszínre, amelyet a sajtó lelkes, és feltehetően igen éhes és unott munkatársai nagyjából már el is fogyasztottak. Mivel a DK politikusai közül nem igazán mutatkozik senki, egyelőre ez a legizgalmasabb esemény.
 
Nem sokkal fél 9 után megjelent a helyszínen a DK sajtósa, Gréczy Zsolt, aki már a mikrofonpróba során, a megszokott számolás rendjét megbontva, kifejezte Európa iránti elkötelezettségét egy „Hajrá Európa!” bemondásával. Az első sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Európa népei, országai kiálltak az erős egységes Európa mellett. Kiemelte, hogy az EU valamennyi országában a konzervatív baloldali és liberális, valamint zöld pártok szerezték meg a többséget. Azok a pártok, amelyek populizmussal és szélsőséges gondolatokkal akartak támogatottságot szerezni leszerepeltek. Ez Orbánnak vereség európai szinten – jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy természetesen Magyarországon a manipulált viszonyok között várható volt, hogy a Fidesz nyer. Kiemelte, hogy él még a lehetőség arra, hogy 3 mandátumot szerezzenek, amellyel a DK hozzájárulhat egy egységesebb Európához, az Európai Egyesült Államok eszményéhez.
 

A Momentumtól jelentkezik Szilvay Gergely

A Momentum a pesti esküvők megszokott helyén, a Dürer Rendezvényközpontban tartja eredményváróját. Idefele a Mandiner tudósítója egy gyanútlan Momentum-szimpatizánssal találkozott, aki azon kesergett, hogy szerinte nem kerül be momentumos az EP-be. Azóta 7 százalékon mérte a pártot a Nézőpont Intézet, és egy szürke öltönyös arc a Momentumnál már a 8 százalékban bizakodik.

Egyelőre ötvenen lehetnek körülbelül a zenés félhomályban, hallottunk már kecskeméti eredményeken szomorkodni egyeseket. Fekete-Győr András Cseh Katkával fotózkodott a momentumos molinó előtt, de nyilatkozni még nem nyilatkoztak.

Hajnal Miklós szerint 170 ezer szavazat elég a Momentumnak, főleg Budapest a bázis, de a megyeszékhelyeken is jó eredményre számítanak.

Cseh Katka a Mandinernek elmondta: sajnálja, hogy Szlovákiában nem jutott be magyar képviselő. Örül ugyanakkor a magas részvételi adatoknak.

Barkas-retro a Momentumnál

 
Csendben csordogálnak az LMP-sek – Pálfy Dániel tudósít a helyszínről
 
Az LMP eredményváróján este negyed kilenckor még alig-alig látni politikust. A Fortuna hajón tartott rendezvényen Kanász-Nagy Máté szóvivő és Kendernay János a párt Külügyi Kabinetjének vezetője  tűnt fel egy-egy percre, de úgy tudjuk már a helyszínen van Vágó Gábor az LMP listavezetője, Keresztes László Lóránt és  Demeter Márta társelnökök, valamint Ungár Péter is.
 
Az LMP este 11 óra után, a hivatalos választási eredmények megismerését követően tartja majd sajtótájékoztatóját. A hvg legfrissebb információi szerint amennyiben nem sikerül mandátumot szereznie az LMP-nek, akár az egész elnökség lemondhat. Egyelőre azonban vegyes a hangulat a párttagok közül többen bizakodnak,de olyan hangokat is hallani, hogy a magas részvétel nagyon rosszul jön a pártnak. Ezt mutatja a Nézőpont legfrissebb felmérése is, eszerint az LMP három százalékot érhet el, és így nem küldhetnek képviselőt az Európai Parlamentbe.
 
 
Kicsit szomorkás a hangulat máma az LMP-nél
 
 
 
Az MSZP-től jelentkezik Jerez Julio
 
Az MSZP-P a Villányi úti konferenciaközpontban rendezte be az eredményváróját. Egyelőre a tévéstábokon és egyéb újságírókon kívül nem sok MSZP-s politikust lehet látni, de a hírek szerint már az épületben tartózkodnak, az emeleten. A hangulat inkább bizakodó, mint szomorú, hangos nevetgélés hallatszik az előtérben, viszont túl sok ételt és italt nem helyeztek ki a tudósítóknak.
 
Munkatársunk Ujhelyi Istvánt látta, amint megérkezik nem sokkal hét óra után a feleségével. Nagy sajtótájékoztatót az MSZP és szövetségese, a P este 23 óra után tart. Addig is megpróbálunk megszólaltatni MSZP-s és P-s politikusokat.
 

A Demokratikus Koalíciótól tudósít kollégánk, Pap Lázár

A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján vagyunk a Radisson Blu Béke Hotelben. A párt nagy reményekkel tekint az EP-választásokra, az előzetes felmérések szerint az ellenzék legerősebb teljesítményét hozhatják, akár 3 mandátumra is esélyesek lehetnek, amellyel az EP-választás alapján a legerősebb ellenzéki párttá lépnének elő.

A Nézőpont Intézet friss felmérései szerint a párt a szavazatok 9-10 százalékát szerezheti.

Az Oktogon közelében lévő hotel szűkös termében remélhetőleg emlékezetes pillanatoknak lehetünk majd tanúi. A DK sajtótájékoztatóiból kiindulva erre minden esély megvan. Sajnálatos módon az ennivaló már elfogyott, így a várakozás percei is egyre hosszabbak. Szegény az eklézsia, nincs mit tenni, rosszabbul élünk, mint 10 éve.

 

Nézőpont: 56 százalékot érhet el a Fidesz

A Nézőpont Intézet Hír TV-n 19 óra után közölt, előző napi telefonos kérdezés alapján született előrejelzése szerint így alakul a magyarországi EP-választás:

Fidesz: 56 százalék

Jobbik: 10 százalék

MSZP-Párbeszéd: 10 százalék

Demokratikus Koalíció: 9 százalék

Momentum: 7 százalék

LMP: 3 százalék

Mi Hazánk Mozgalom: 3 százalék

 

18:30-ig a választók több mint 41 százaléka szavazott

Vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
    
    Baranya megye                    39,82 százalék    121 042 szavazó
    Bács-Kiskun megye                38,6 százalék     161 005 szavazó
    Békés megye                      37,55 százalék    106 656 szavazó
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       36,86 százalék    194 575 szavazó
    Csongrád megye                   42,17 százalék    139 653 szavazó
    Fejér megye                      41,68 százalék    142 751 szavazó
    Győr-Moson-Sopron megye          44,73 százalék    160 724 szavazó
    Hajdú-Bihar megye                35,2 százalék     150 924 szavazó
    Heves megye                      40,15 százalék    97 135 szavazó
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       36,11 százalék    109 572 szavazó
    Komárom-Esztergom megye          40,13 százalék    98 681 szavazó
    Nógrád megye                     38,18 százalék    60 053 szavazó
    Pest megye                       42,75 százalék    434 466 szavazó
    Somogy megye                     39,52 százalék    100 011 szavazó
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     36,77 százalék    165 028 szavazó
    Tolna megye                      38,89 százalék    70 713 szavazó
    Vas megye                        47,02 százalék    96 511 szavazó
    Veszprém megye                   43,92 százalék    125 665 szavazó
    Zala megye                       43,19 százalék    97 119 szavazó
    
    
Budapesten 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 49,76 százaléka adta le szavazatát.

A végleges, nem hivatalos részvételi adatok a külképviseleti és a levélszavazatok összesítése után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

 

17 órakor a választók 37,6 százaléka adta le a voksait

 A 2004-es EP-választáson 17 óráig a választásra jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben 30,25 százaléka, 2014-ben pedig 24,06 százaléka. A részvételi arányokról az utolsó napközbeni összesítés adatai 18.30 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

 

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak.

Baranya megye 35,32 százalék 107 351 szavazó
Bács-Kiskun megye 34,03 százalék 141 945 szavazó
Békés megye 34 százalék 96 586 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 32,91 százalék 173 758 szavazó
Csongrád megye 37,37 százalék 123 750 szavazó
Fejér megye 37,05 százalék 126 894 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye 39,49 százalék 141 920 szavazó
Hajdú-Bihar megye 31,3 százalék 134 196 szavazó
Heves megye 35,9 százalék 86 842 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye 32,28 százalék 97 942 szavazó
Komárom-Esztergom megye 35,75 százalék 87 907 szavazó
Nógrád megye 34,06 százalék 53 567 szavazó
Pest megye 37,76 százalék 383 738 szavazó
Somogy megye 35,24 százalék  89 180 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 32,62 százalék 146 396 szavazó
Tolna megye 34,33 százalék 62 419 szavazó
Vas megye 41,5 százalék 85 193 szavazó
Veszprém megye 39,22 százalék 112 212 szavazó
Zala megye 38,5 százalék 86 563 szavazó

 

Budapesten a választók 44,1 százaléka ment voksolni 17 óráig

17 órára a jogosultak 44,1 százaléka (579 064 választó) járult az urnákhoz a fővárosban.

 

Délután 15 órakor a választók 30,52 százaléka szavazott

Az összes választásra jogosult 30,52 százaléka adta le a voksát délután 15 óráig az európai parlamenti választáson.

A 2004-es EP-választáson 15 óráig a választásra jogosultak 25,50 százaléka szavazott, 2009-ben 24,09 százaléka, 2014-ben pedig 19,53 százaléka.


Forrás: Magyar Nemzet

A részvételi adatok megoszlása megyénként 15 órakor a következő volt:

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak.

Baranya megye 28,99 százalék, 88 112 szavazó
Bács-Kiskun megye: 27,67 százalék, 115 408 szavazó
Békés megye: 28,5 százalék, 80 944 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 26,88 százalék, 141 918 szavazó
Csongrád megye: 30,92 százalék, 102 394 szavazó
Fejér megye: 30,5 százalék, 104 460 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 31,48 százalék, 113 126 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 25,9 százalék, 111 025 szavazó
Heves megye: 29,94 százalék, 72 441 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 26,98 százalék, 81 869 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 29,44 százalék, 72 393 szavazó
Nógrád megye: 28,45 százalék, 44 750 szavazó
Pest megye: 31,36 százalék, 318 768 szavazó
Somogy megye: 29,06 százalék, 73 530 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 25,93 százalék, 116 376 szavazó
Tolna megye: 27,79 százalék, 50 535 szavazó
Vas megye: 33,14 százalék, 68 022 szavazó
Veszprém megye, 31,93 százalék, 91 368 szavazó
Zala megye: 31,46 százalék, 70 729 szavazó

 

Budapesten a választók 36,89 százaléka ment voksolni 15 óráig

A fővárosban a szavazók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig.

 

Tízezernyi levélszavazatot már ellenőriztek

Ötvennégyezer levélszavazat már visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához, ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték - mondta az NVI elnöke az MTI-nek vasárnap. Pálffy Ilona felidézte: a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg. (MTI)

 
Az olasz válogatott mezében szavazott Salvini
 
 
MTI/AP Fotó
Kurz és Weber is szavazott

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje is leadta voksát az EP-választáson.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szavaz az európai parlamenti választáson. Forrás: MTI

Manfred Weber szavaz az európai parlamenti választáson. Forrás: MTI

Leadta szavazatát Trócsányi László, a Fidesz-KDNP listavezetője

Optimista vagyok - mondta Trócsányi László, a , igazságügyi miniszter a részvételi adatokra és az eredményekre vonatkozó újságírói kérdésre, miután vasárnap családja körében leadta voksát az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében.

Trócsányi László rövid nyilatkozatában azt mondta: úgy gondolja, sokan fognak elmenni szavazni, az EP-választás tétjét sikerült elmondani a választópolgároknak.

Hozzátette: nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában többen fognak választani mint öt évvel ezelőtt.

„Pontosan mennyien, azt majd meglátjuk, de azt gondolom az öt évvel ezelőtti választáshoz képest Magyarországon is többen fognak elmenni szavazni” – fogalmazott a kormánypártok listavezetője.

Jobbikos tollal szavaznak a Fideszre

Vélhetően Jobbikból kiábrándult szavazók küldték be a 888-nak azokat a fotókat, amelyeken az látszik, hogy néhányan jobbikos tollal szavaznak a Fideszre.

Nemzeti színű karkötőt kapnak az elsőszavazók

Szilikonkarkötőt kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok az első választók, akik a tavalyi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá. A nemzeti színű szilikonkarkötő – amelyen az Európai Unió zászlaja is szerepel – 110 154 fiatal számára készült el – közölte az MTI.

 

A magyar tanyavilág sem marad ki a szavazásból

A MTI fotóján Járó István készül leadni szavazatát a mozgóurnába az európai parlamenti (EP-) választáson szentkirályi tanyáján 2019. május 26-án, Bács-Kiskun megyében.

 

MTI/Ujvári Sándor

13 órakor 24,01 százalék a részvétel

A 13 órás részvételi adatok: a szavazásra jogosultak 24,01 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A 2004-es EP-választáson 13 óráig a választásra jogosultak 19,90 százaléka szavazott, 2009-ben 19,40 százaléka, 2014-ben pedig 15,90 százaléka.


Forrás: Magyar Nemzet

A részvételi adatok megoszlása megyénként 13 órakor a következő volt:
    
Baranya megye: 22,73 százalék, 69 077 szavazó
Bács-Kiskun megye: 22,07 százalék, 92 056 szavazó
Békés megye: 22,96 százalék, 65 208 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 20,79 százalék, 109 732 szavazó
Csongrád megye: 24,84 százalék, 82 271 szavazó
Fejér megye: 24,36 százalék, 83 434 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 24,05 százalék, 86 427 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 20,67 százalék, 88 633 szavazó
Heves megye: 24,04 százalék, 58 166 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 21,88 százalék, 66 403 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 23,31 százalék, 57 325 szavazó
Nógrád megye: 22,51 százalék, 35 398 szavazó
Pest megye: 25,13 százalék, 255 418 szavazó
Somogy megye: 22,67 százalék, 57 363 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 19,39 százalék, 87 014 szavazó
Tolna megye: 21,66 százalék, 39 375 szavazó
Vas megye: 24,77 százalék, 50 848 szavazó
Veszprém megye: 24,98 százalék, 71 467 szavazó
Zala megye: 23,72 százalék, 53 344 szavazó

 

Budapesten a választók 29,06 százaléka ment voksolni 13 óráig

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 313 ezer választópolgárból 1,4 százalék, 18 396 választó adta le szavazatát. 9 órára már a jogosultak 7,24 százaléka (95 095 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 18,66 százaléka (245 061 választó), 13 órára a jogosultak 29,06 százaléka (381 628 választó) járult az urnákhoz.

 

Macron és Berlusconi is szavazott


Silvio Berlusconi szavaz az európai parlamenti választáson. Forrás: MTI


Macron francia elnök is szavaz az európai parlamenti választáson. Forrás: MTI

11 órakor 17,16 százalék a részvétel, Orbán és Gyurcsány már szavazott

Megérkeztek a 11 órás részvételi adatok: 17,16 százalék, 2014-ben ilyenkor 11,53%, 2009-ben 13,77 százalék szavazott. Tavaly az országgyűlési választáson 29 százalék volt ilyenkor a részvétel.


Forrás: Magyar Nemzet

A 11 órási részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye: 16,92 százalék, 51 416 szavazó
Bács-Kiskun megye: 16,86 százalék, 70 306 szavazó
Békés megye: 17,61 százalék, 50 020 szavazó
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 14,62 százalék, 77 159 szavazó
Csongrád megye: 18,32 százalék, 60 669 szavazó
Fejér megye: 18,12 százalék, 62 039 szavazó
Győr-Moson-Sopron megye: 17,91 százalék, 64 359 szavazó
Hajdú-Bihar megye: 15,32 százalék, 65 675 szavazó
Heves megye: 18,05 százalék, 43 666 szavazó
Jász-Nagykun-Szolnok megye: 16,92 százalék, 51 353 szavazó
Komárom-Esztergom megye: 17,02 százalék, 41 852 szavazó
Nógrád megye: 16,04 százalék, 25 222 szavazó
Pest megye: 17,72 százalék, 180 146 szavazó
Somogy megye: 17,03 százalék, 43 082 szavazó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 13,5 százalék, 60 578 szavazó
Tolna megye: 16,58 százalék, 30 145 szavazó
Vas megye: 17,93 százalék, 36 796 szavazó
Veszprém megye: 18,43 százalék, 52 737 szavazó
Zala megye: 17,24 százalék, 38 768 szavazó

 

Budapesten a választók 18,66 százaléka ment voksolni 11 óráig

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 313 ezer választópolgárból 1,4 százalék, 18 396 választó adta le szavazatát. 9 órára már a jogosultak 7,24 százaléka (95 095 választó), délelőtt 11 órára a jogosultak 18,66 százaléka (245 061 választó) járult az urnákhoz.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

 

Orbán: Brüsszelben kell változást elérni

Áder János a feleségével együtt szavazott

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita társaságában adta le szavazatát a miniszterelnökhöz hasonlóan a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában.

Gyurcsány Ferenc és családja közösen szavazott

A DK elnöke és listavezetője – Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára – a gyerekeikkel együtt szavazott délelőtt az Áldás Utcai Általános Iskolában. A Demokratikus Koalíciónak esélye van arra, hogy akár 3 helyet is megszerezzen a választáson megelőzve az MSZP-t és a Jobbikot is.

Döme Zsuzsanna, az MKKP listavezetője is szavazott

Fotó: MTI/Mónus Márton

Cseh Katalin is korán leadta a voksát

A Momentum alapító tagja és EP-listavezetője a II. kerületben adta le szavazatát.

 

Toroczkai László is szavazott

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A miniszterelnök már szavazott

A Fidesz elnöke az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában adta le reggel a szavazatát.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149028

Ajánljuk még a témában