EP-választás

Ha a Fidesz-tábor nem aktív, a DK három mandátumot szerezhet

2019. május 25. 10:39

Gyurcsány Ferenc pártja örülhet, ha a Fidesz nem mozgósít jól - derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

A szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson a Nézőpont Intézet májusi közvélemény-kutatása szerint, ezzel az eredménnyel pedig 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista.  A 2014-es választáson 12 képviselői helyet szerzett pártszövetség így 1 mandátummal felülmúlná korábbi eredményét. 

A második helyre három lista is esélyes május 26-án, hiszen a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség is 10-10-10 százalékon áll. A pártok helyezési sorrendjét az fogja eldönteni, melyikük tud eredményesebben mozgósítani a választás napján.

A három középpárt mellett mindkét kisebb ellenzéki párt is átlépheti az 5 százalékos küszöböt. A Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, amely 1-1 mandátumhoz lenne elegendő. A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, s így nem kerül ki a strasbourgi parlamentbe. 

A mozgósítás azonban minden párt számára nagy jelentőséggel bír, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció számára a három képviselői hely sem elképzelhetetlen, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség sikertelenül mozgósít a vasárnapi választásokkor. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148992

Ajánljuk még a témában