Ha a Fidesz-tábor nem aktív, a DK három mandátumot szerezhet

2019. május 25. 10:39

Gyurcsány Ferenc pártja örülhet, ha a Fidesz nem mozgósít jól - derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

2019. május 25. 10:39

A szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson a Nézőpont Intézet májusi közvélemény-kutatása szerint, ezzel az eredménnyel pedig 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista.  A 2014-es választáson 12 képviselői helyet szerzett pártszövetség így 1 mandátummal felülmúlná korábbi eredményét. 

A második helyre három lista is esélyes május 26-án, hiszen a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség is 10-10-10 százalékon áll. A pártok helyezési sorrendjét az fogja eldönteni, melyikük tud eredményesebben mozgósítani a választás napján.

A három középpárt mellett mindkét kisebb ellenzéki párt is átlépheti az 5 százalékos küszöböt. A Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, amely 1-1 mandátumhoz lenne elegendő. A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, s így nem kerül ki a strasbourgi parlamentbe. 

A mozgósítás azonban minden párt számára nagy jelentőséggel bír, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció számára a három képviselői hely sem elképzelhetetlen, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség sikertelenül mozgósít a vasárnapi választásokkor. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sááá
2019. május 25. 19:06
Ha tényleg a DK lesz a második, akkor nincs jövő ebben az országban.
Mich
2019. május 25. 16:18
Nyilván: a libsi-bolsi-náci banda szeretné elaltatni a fideszeseket... - de abból nem esznek!
Akitlosz
2019. május 25. 16:09
"Ha a Fidesz-tábor nem aktív, a DK három mandátumot szerezhet" Ha meg aktív, akkor bejuthat a Mi hazánk is. Mi értelme van az ilyen "hírnek"? Egyet maximum kettőt alszik és minden kiderül, mindent megtud a kedves álmodozó, névtelen cikkszerző.
Berecskereki
2019. május 25. 14:23
A Nézőpont Intézet elszámolta magát. Amennyiben 55, 11, 10, 9, 7 százalékok lennének a Fidesznek 14, a DK-nak, MSZP-PM-nek, Jobbiknak 2-2 mandátuma, a Momentumnak 1 mandátuma lenne. Szerintem nem az ellenzéknél nem ezek a %-ok lesznek. Így továbbra is fenntartom a korábbi mandátum becslésem, mely szerint; a Fidesznek 15, a DK-nak, az MSZP-nek 2-2, a Jobbiknak, Momentumnak vagy az LMP-nek 1-1 mandátuma lesz. (Amennyiben a Momentum meglépi az 5 %-ot, akkor az LMP-nek nem lesz 5 %-a és fordítva.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik