Ha a Fidesz-tábor nem aktív, a DK három mandátumot szerezhet

2019. május 25. 10:39
Gyurcsány Ferenc pártja örülhet, ha a Fidesz nem mozgósít jól - derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből.

A szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson a Nézőpont Intézet májusi közvélemény-kutatása szerint, ezzel az eredménnyel pedig 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista.  A 2014-es választáson 12 képviselői helyet szerzett pártszövetség így 1 mandátummal felülmúlná korábbi eredményét. 

A második helyre három lista is esélyes május 26-án, hiszen a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség is 10-10-10 százalékon áll. A pártok helyezési sorrendjét az fogja eldönteni, melyikük tud eredményesebben mozgósítani a választás napján.

A három középpárt mellett mindkét kisebb ellenzéki párt is átlépheti az 5 százalékos küszöböt. A Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, amely 1-1 mandátumhoz lenne elegendő. A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, s így nem kerül ki a strasbourgi parlamentbe. 

A mozgósítás azonban minden párt számára nagy jelentőséggel bír, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció számára a három képviselői hely sem elképzelhetetlen, ha a Fidesz-KDNP pártszövetség sikertelenül mozgósít a vasárnapi választásokkor. 

 

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az MSZP-ből.
Az idei két választás után nem kizárt, hogy a Féleszű teljesen elfoglalja a szegfűsöket.

Egyszerű a helyzet. Gyurcsányék egyértelmű, egyben megosztó programot hirdetnek. A tartalma tulajdonképpen mindegy, csak legyen mozgósító ereje. A tesze-tosza Tóth Bertalan féle vezetés a maga Kunhalmi, vagy Bangóné féle botránypolitizálásával pedig nem sokak ingerküszöbét éri el.

Szomorú tény, de az én 28 éves gyermekem tudatosan távol fog maradni a szavazástól.
2018-ban még lelkesen ment szavazni, de azóta eltelt 3 év közalkalmazottként a munka világában. Tapasztalat: két diplomával, hihetetlen munkabírással, szervezőkészséggel és idegennyelv tudással pont arra jó most egy fiatal, hogy semmihez sem értő, valóban suta és buta, de jó (párt)kapcsolatokkal rendelkező főnökének tolja a szekerét. Nem az intézményét....a főnökét személyesen. Értekezletek csak és kizárólag írásos jegyzőkönyv nélkül, utasítások telefonon vagy Messengeren(!), a felelősségvállalás nulla...Mindezt egy milliárdokat nyelő közintézményben... Végtelenül tudnám sorolni, teljesen szürreális ami folyik, de nincs kinek mondani, nincs ki meghallja, és én magam is csak azért hiszem el, mert első kézből hallom. Már napok óta azt hallom, hogy "én ugyan egyik bohócra sem fogok szavazni" és nem túl jó tőle a kedvem. Családunk apraja és nagyja konzervatív, dolgos értelmiségi, soha fel sem merült a kérdés, hogy menjünk-e szavazni és hogy kire szavazzunk....
Ez most így külön fáj.....

Jóval többen mentek el, mint előzőleg önmagukhoz képest.

Szintén. És nem a pénz miatt, meg nem a kórházak miatt, hanem tudatlan és faragatlan kiskirályok miatt, akiknek ez az ország teljesen mellékes :((( ezek miatt

A Nézőpont Intézet elszámolta magát. Amennyiben 55, 11, 10, 9, 7 százalékok lennének a Fidesznek 14, a DK-nak, MSZP-PM-nek, Jobbiknak 2-2 mandátuma, a Momentumnak 1 mandátuma lenne.

Szerintem nem az ellenzéknél nem ezek a %-ok lesznek. Így továbbra is fenntartom a korábbi mandátum becslésem, mely szerint; a Fidesznek 15, a DK-nak, az MSZP-nek 2-2, a Jobbiknak, Momentumnak vagy az LMP-nek 1-1 mandátuma lesz.

(Amennyiben a Momentum meglépi az 5 %-ot, akkor az LMP-nek nem lesz 5 %-a és fordítva.)

Azt hiszem, igaza van. De a "rábeszélés" valamire, amit most nagyon elutasít, nem működik. Én sajnos tudom, mit jelent egy "bal"oldali kormány, ezért rohanok is szavazni, még ha kicsit rosszkedvűen is.

Neten eléggé nyomulnak.
Nem DK, nem MSZP, nem Jobbik, és még csak nem is LMP. Ellenzéki oldalon ez is elég manapság... én sajnos a bejutásukra tippelek. Hacsak a protest szavazatok nagy része nem a Kutyákra megy...

Főleg arról van szó hogy a DK-nak a legelkötelezettebb a tábora. Az EP-választás kedvez nekik, hiszen alacson részvétel mellett többet ér a párszázezer szavazójuk.

Plusz markánsabb a kampányuk, mint az MSZP-é vagy az ún. Jobbiké.

Ha éppen olyan szakma, amivel Magyarországon szinte 100 % közpénzből finanszírozott intézményben van csak munka, akkor nem is olyan könnyű. Nem az a nyafogós fajta egyébként :-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés