Migránsok százait viteti Trump floridai városokba

2019. május 18. 8:39
A helyi vezetők, de még a Trump helyi hívei is aggódnak a helyzet miatt.

Lapértesülések szerint Donald Trump amerikai elnök havonta 500 illegális migránst tervez áttelepíteni a mexikói határról Florida demokrata párti politikusok által irányított városaiba, ahol addig maradnának, amíg menedékkérelmükről nem döntenek.

Aggódnak a demokraták

Pénteken több floridai demokrata párti polgármester adott ki közleményt, amelyben értetlenségének adott hangot. Mark Bogen, Broward megye vezetője „humanitárius válságot” vélt előre látni. A demokrata párti politikus közölte, hogy ő és a szomszédos Palm Beach megye vezetője értesítést kapott a szövetségi kormányzattól. Tudatták velük, hogy pár napon belül megkezdik a heti 100-100 migráns átszállítását repülővel.

Bogen hangsúlyozta: nem állnak rendelkezésre menedékhelyek, sátrak, épületek a migránsok fogadására, nincs személyzet, aki vigyázzon rájuk, és nincs pénz az élelmezésükre sem. A szövetségi kormány nem finanszírozza az ideiglenes letelepítést – közölte a demokrata párti politikus.
„Ha az elnök nem biztosít nekünk pénzügyi segítséget a migránsok elszállásolásához és élelmezéséhez, akkor egyszerűen hajléktalantáborokká változnak egyes településeink” – fogalmazott Bogen. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránsok nagyarányú beáramlása rendkívüli mértékben megterheli a megye szociális szolgáltatóit. A megyei vezető vállalkozókhoz és nonprofit szervezetekhez fordult anyagi segítségért.

Palm Beach megye seriffje sajtótájékoztatón számolt be arról: a miami központból értesítették, hogy a texasi El Paso határvidékéről mintegy 1000 migránst szállítanak Browardba és Palm Beachbe. „Ez közbiztonsági kérdéseket is felvet. Valamint azt, hogy milyen egészségi állapotban vannak ezek az emberek” – fogalmazta meg aggodalmait a seriff. Palm Beach polgármestere, Mack Bernard bejelentette: az állam republikánus kormányzójához, Ron DeSantishoz fog fordulni segítségért. „Ha túl sok embert hoznak ide, szükségállapotot is kihirdethetünk” – hangsúlyozta Bernard.

Florida több demokrata párti helyi törvényhozója is nyilvánosan hangot adott ellenérzéseinek. „Nevetséges ez az otromba politika, hogy leginkább demokrata párti megyékbe küldik a migránsokat” – fogalmazott Gary Farmer szenátor. Evan Jenne képviselő Donald Trump elnökre utalva leszögezte: „Hosszú ideje fenyegetőzött már ezzel, és biztos vagyok benne, hogy a szavazói azt gondolják, ez jó ötlet. De azért mi mindent meg fogunk tenni a migránsok megsegítéséért.”

Republikánusok is kételyeiknek adtak hangot

Marco Rubio floridai republikánus szenátor, Donald Trump egyik híve Twitteren fejezte ki aggodalmát. „A törvénytelenül érkezők felborítják az egész rendszert” – írta. Rick Scott, Florida korábbi republikánus kormányzója, aki jelenleg a szövetségi szenátus tagja, a demokratákat okolta a fejleményekért, mert – mint fogalmazott – „visszautasítják a szövetségi migrációs politika megjavítását”.

A szövetségi hatóságok egyébként már megkezdték a mexikói határon tolongó migránsok átszállítását az Egyesült Államok belsőbb vidékeire. Repülővel és buszokkal viszik az embereket. Pénteken megérkeztek az első migránscsoportok Coloradóba, abba a tagállamba, amelynek kormányzója, Jared Polis szintén demokrata párti.

Donald Trump korábban többször is kifejtette: mivel a demokrata politikusok szerinte nem segítenek a bevándorlási politika átalakításában, a határon várakozó illegális migránsokat az úgynevezett menedékvárosokban telepíti le mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják. A menedékvárosok – amelyeket szinte kizárólag demokrata párti politikusok irányítanak – eddig az illegális bevándorlók feltétel nélküli és azonnali befogadását támogatták, és nem voltak hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal a letartóztatásuk érdekében.

(MTI)

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eu-ban is kéne ilyen gyakorlat, szerintem egy hét alatt megváltozna a hozzáállás:-))))

A Demokraták egyék meg szépen a saját szarukat.

Okos húzás, ez az, Donald, csak higgadtan, hadd szokják a demokraták...

Bizony, valamiféle NGO-alapítvány kereshetné a vételre érett házakat, lakásokat, Újlipóton is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés