Trump nem akar háborút Iránnal

2019. május 17. 7:50
Nem hivatalos hírek szerint nézeteltérések támadtak az amerikai kormányzatban az iszlám köztársasággal kapcsolatos politika miatt.

Az amerikai kormányzat nem akar háborút Iránnal – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtökön, amikor fogadta svájci kollégáját, Ueli Maurer elnököt.  Az újságírók szinte kizárólag az Irán körül kialakult feszültségről faggatták az amerikai elnököt. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Washington háborúzni fog-e Iránnal, azt válaszolta: „Remélem, nem!”

Hála Svájcnak

Svájc, amely hagyományosan semleges ország, rendszeres kapcsolattartó az Egyesült Államok és Irán között. Washington ugyanis 1979-ben megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal. Az amerikai-svájci tárgyalásokról kiadott közlemény szerint a két államfő nemzetközi kérdéseket vitatott meg, köztük a venezuelai és a közel-keleti helyzetet.

„Trump elnök háláját fejezte ki Svájcnak azért, hogy az Egyesült Államokat képviselve megkönnyíti a nemzetközi egyeztetéseket és diplomáciai kapcsolatokat” – fogalmazott a Fehér Ház közleménye. A kommüniké azonban nem részletezte, hogy konkrétan milyen kérdések kerültek szóba, és megvitatták-e az Irán körül kialakult feszültséget is.

A The New York Times csütörtök este internetes oldalán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte értesüléseit, melyek szerint Donald Trump azt mondta Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszternek, hogy nem akar háborút Iránnal. A kijelentésre egy heves vitákkal terhelt szerdai tanácskozáson került sor, és Trump állítólag nagyon határozottan állást foglalt mindenféle katonai akció ellen. A The New York Times úgy tudja: az elnök Shanahan révén üzenni akart azoknak a héjaként számon tartott tanácsadóinak – elsősorban John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak –, akik nyomást gyakorolnak rá egy Irán elleni katonai akció megindítása érdekében.

Bolton akar háborút?

Csütörtökön egyébként a The Washington Post is arról cikkezett, hogy nézetkülönbségek, sőt, feszültségek vannak az amerikai kormányzaton belül az Iránnal kapcsolatos politika miatt. A Post értesülései szerint Trump kifejezetten John Bolton álláspontja miatt aggódik, attól tartva, hogy Bolton Irán elleni háborúba sodorja az Egyesült Államokat.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak adott interjújában cáfolta, hogy feszültség volna Donald Trump és tanácsadói között. Mint a szóvivőnő fogalmazott, „az elnök szívesen fogadja a különböző álláspontokat, nemzetbiztonsági csapatának valamennyi munkatársát meghallgatja, és aztán ő dönti el, hogy mi a legjobb és a legbiztonságosabb lépés az amerikai nép számára”.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök csütörtökön újságírók előtt kijelentette: a kongresszus nem adott felhatalmazást egy Irán elleni háborúra. Később, egy másik interjúban pedig megelégedettségét fejezte ki, hogy Donald Trumpnak „nincs ínyére egy katonai konfliktus Teheránnal”.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Irán nem Irak, sokkal keményebb dió lenne. Bár a Hormuzi szoros járhatatlanná tétele problémát jelenteni sok ország, mondjuk Kína olaj ellátásában. Nem valószínű, hogy Kínát ez hidegen hagyná. Ha pedig Szaúd Arábia is beszállna az USA oldalán, az beláthatatlan következményekkel járna.

Ezek szerint Washingtonban Mandinert IS olvasnak:
"OberEnnsinnen 2019. május 14. 17:07
1
Talán Viktor elmondta Donaldnak, amíg nem támadjátok meg Iránt, addig mindig van visszaút, legalább egy...

„Egy célratörő ember”: Orbán Viktor Donald Trumpról "

Washingtonba indulása előtt Viktor lelkére kötöttem: feltétlen említse meg Iránt Donaldnak és annyit: itt Európában még vannak-vagyunk őslakosok, akiknek vannak még unokáik is...
Mint látszik, 3 nap sem kellett hozzá, az üzenet eljutott.
Kösz, Donald!

Ez azért is érdekes, mert Trump megválasztásához az is hozzájárulhatott, hogy igéretet tett Izraelnek egy irán elleni közös felépésre. Az Obama által Iránnal megkötött egyezség felrúgása is arra mutatott, hogy az Iránnal kapcsolatos döntéseit teljesen izraeli befolyás alatt hozza. Úgy látszik Trump kezd megvilágosodni a témában. Talán elmagyarázták neki, mennyire fontos, hogy a muszlimokon belül legyen egy erős síita oldal, mert a muszlimok kezelését megkönnyíti, ha megközelítőleg egyforma erős rivális irányzataik kölcsönösen fenyegetik egymást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés