Maradhat Oroszország az Európa Tanácsban

2019. május 17. 12:11
Az orosz képviselők szavazati jogát még a Krím elcsatolása miatt függesztették fel.

Lezárulhat az Oroszország és az Európa Tanács (ET) között évek óta fennálló konfliktus, miután a szervezet tagállamainak külügyminiszterei olyan kompromisszumra jutottak pénteken Helsinkiben, amely feloldhatja a patthelyzetet, amely miatt Moszkva kilátásba helyezte kilépését.

A pénteki megállapodás értelmében lehetővé kell tenni Oroszország visszatérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe, teljes szavazati jogának visszaállításával. Ezzel egy időben létre kell hozni egy új szankciós rendszert az Európa Tanács alapelveinek megsértésének eseteire.

Az orosz parlamenti képviselők szavazati jogát azért függesztették fel az ET parlamenti közgyűlésében, mert Moszkva 2014-ben illegálisan elcsatolta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. 

Oroszország válaszul bejelentette, hogy felfüggeszti az Európa Tanácsnak szánt befizetéseit, és az ET égisze alá tartozó Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéleteit sem fogja elismerni, amíg nem állítják helyre az orosz delegáció jogait a parlamenti közgyűlésben.

A szabályok értelmében az a tagország, amely két éven keresztül nem fizet tagdíjat, elméletileg kizárható az Európa Tanácsból.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi tagadás hasonlítunk egymásra. Ez azt jelentheti, jobban megértjük, hogy mit akar a másik. Egyetértenünk azonban nem kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés